Založenie sadu v nm 110 m.n.m

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.142 (?)
16.9.2024 14:34

Sice podle kritiků bych se neměl vyjadřovat, ale jsou mi ukradení. Podle mně to není o pracnosti ošetřování a současném chovu zvířat. Toho je si autor podle toho jak píše, vědom. Spíš půjde o to, zda tam zamýšlené ovoce poroste. Meruňky jsou obzvlášť záludné a tazatel by měl mít vypozorováno, jak je to tam s mrazy. Umístit někam úrodu, pokud bude, už bude brnkačka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Martin81 - (3) - 18.219 (?), 15.9.2024 22:14, zobrazeno: 1718x
Dobrý deň. Vlastníme záhradu s rybníkom na východnom Slovensku v nadmorskej výške 110 m.n.m. Na ploche približne 70x70 m chováme ovečky, ale máme záujem v polovici záhrady zasadít marhule v počte cca 120 stromov. Zem je ťažká, na jar po výdatných dažďoch zvykne aj postáť voda na niektorých miestach. V lete je zem popraskaná od sucha. Mal by som možnosť polievať stromčeky vodou z rybníka, prípadne urobiť aj kvapkovú závlahu. Vodu do rybníka je momentálne plnená z existujúcich studní. Rybník je hneď vedľa spomínanej záhrady. Rozhodujem sa medzi podpníkmi St. julien a myrobalan. Bol by som rád, keby ste mi poradili výberom podpníka aj odrôd cca 4-5) v týchto podmienkach. Ďakujem vopred za všetky cenné rady.
Rybník
Rybník

host - 136.144 (?), 15.9.2024 23:10
Nevím jestli máte představu co to je ošetřovat 120 stromů meruněk? Doporučil bych vám zvolit podnože, kde zalévání není potřeba a nebo jen při nejhorším. K takovému stromu v plodnosti když dáte 100 litrů vody v případě že je opravdu velké sucho, je to jako když plivne. Mladým stromkům na přilepšenou ano, ale doporučuju udělat rozbor vody ze studní a nechat si ji hlavně na záhony. Odrůdu vám nedoporučím to musíte vyzkoušet stejně tak jako podnože.Jen otázka co s tolika merunkami budete dělat? Máte pěkný rybníček. Já mám jen jezírko a raději už mi to stačí.:-) Biegler

Martin81 - (3) - 18.219 (?), 16.9.2024 7:55
Ďakujem za Váš príspevok. Nejaké skúsenosti s ovocnými stromami máme. Vlastníme ešte dve záhrady a tam cca 70 stromov (všetky druhy ovocia). Úrodu z tých stromov máme na osobnú spotrebu. Ovocie by bolo hlavne na predaj. Ide o to, že záhrada je nevyužitá a možno to už robím pre svoje deti (mám 43 r), prípadne aj zvyšujeme hodnotu toho pozemku so zapestovaným sadom. Zalievanie som myslel priamo z rybníka (voda teplá so živinami).

host - 136.144 (?), 16.9.2024 10:07
Obávám se, že meruně nejsou tím pravým stromem ke zhodnocení pozemku. Bude to spíš tak pro vás na důchod a ne pro děti. V každém případě bych nepoužil jen jeden druh podnože. Pokud myslíte prodávat na konzum tak na myrobaláně a nebo julience vám u klasických odrůd narostou časem takové stromy, že budete mít u toho počtu stromů problém nejen se sklizní, ale i s protrháváním a bez pořádného žebříku nic neuděláte. Já že jste psal, že je ten rybník plněný ze studní. Mně po zálevání ze studně poslední dobou nechtějí zrát rajčata a jabloně po zálivce začnou mít pihovatost a čím víc zaléváte, tím víc se to zhoršuje. A druhá věc pěstování ovocných stromů a chov zvířat nejde dohromady. Mám to vyzkoušené z hlediska ošetřování chemií proti chorobám a škůdcům. Biegler

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.142 (?), 16.9.2024 14:34

Sice podle kritiků bych se neměl vyjadřovat, ale jsou mi ukradení. Podle mně to není o pracnosti ošetřování a současném chovu zvířat. Toho je si autor podle toho jak píše, vědom. Spíš půjde o to, zda tam zamýšlené ovoce poroste. Meruňky jsou obzvlášť záludné a tazatel by měl mít vypozorováno, jak je to tam s mrazy. Umístit někam úrodu, pokud bude, už bude brnkačka

host - 136.144 (?), 16.9.2024 17:01
Mrazů se určitě nebojí, má tam ten rybník... Biegler

host - 248.148 (?), 16.9.2024 22:15

No nevím, zrovna meruňky, pokud vím, nemají rády těžkou mokrou půdu. Chtějí spíš sušší a lehkou...           Lída

host - 136.144 (?), 17.9.2024 7:06
To záleží na zvolené podnoži. Když tam mají už zasazených tolik stromů, určitě nějakou představu o podnožích do těch podmínek mají. Biegler

Martin81 - (3) - 18.219 (?), 18.9.2024 8:31
Ďakujem každému za príspevky. Včera som bol v záhrade a po tých veľkých dažďoch nikde nestojí voda. Vybral som si podpníky myrobalan a St. julien, odrody Bergeron, Moskovskú veľkú, Vehardu. Ak by ste mali návrh na júlovú neskoro kvitnúcu, nechám si poradiť. Augustovú by som nechcel, aj keď kvitnú neskôr. Akjkeď sme na nížine, mame často jarné mrazy. Pripájam fotku zadnej záhrady so stromčekmi. Bola spomenutá zálievka zo studne. Zo studne napĺňame rybník a z rybníka by som zavlažoval. Vytýčil som spony stromov v rozmeroch 6x5 - mám miesto pre 66 stromčekov, ostatnú plochu nechávam pre ovečky.
Zadná záhrada
Zadná záhrada

host - 136.144 (?), 18.9.2024 12:50
S Bergeronem v mrazech neprohloupíte, musíte si ale dobře pohlídat moniliovou spálu. Záleží na studni, jeden z mých mnoha sousedů zeleninu třeba každý večer zalévá přímo hadicí, nějak ho nesleduju, ale možná by se dalo říci, že sprchuje. I těch 66 stromků je investice, hlavně ať rostou a daří se vám. Já osobně bych do tolika meruněk nikdy nešel. Biegler
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz