host - 136.144 (?), 17.9.2024 20:52
Chtěl jsem pěstovat višně, ale měl jsem obavu z toho, že budu muset ručně vždy očistit celý strom úplně na 100% od zbytků. Aby se z toho nešířila monilie další rok. Letos jsme pořídili vapku. Napojil jsem ji na studnu a čistil nejen poskliznové zbytky višní, ale i mšice na švestkách a renklodách bez plodů po omrznutí. Pěkné výsledky. Na vodovodní řad ji nepojit nemůžu, jednak by to bylo neekonomické a jednak máme tak slabý tlak, že by se vapka ani nerozjela. A je po pěstování... Je to vodou ve studni, už jsem na to měl podezření i dřív, myslím, že jsem tu o tom i psal ve spojitosti se zaléváním. Byla kdysi na testech a nedopadlo to dobře a nyní když se průtok splašků, po předělávkách kanalizace zvýšil, určitě se to zase podepsalo na větším průsaku. Letos jsem zaléval znovu a těch problémů bylo mnohem víc. Ale neřeším to, studna stejně už není naše, praděd ji tehdy za totáče za nějakých divných okolností přepsal na obec. Myslím, že to moc dobrovolné nebylo... tak jako ustupování s plotem a hranicemi pozemku o dobrý metr kvůli cestě. Sice po pozemkových úpravách se zjistilo, že tak jedna třetina studny je pořád úmístěna na našem pozemku. Osobně bych řekl, že do té studny prosakuje víc než jen kanalizace... Biegler
|