Velká raná meruňka



host - 81.144 (?)
16.7.2022 22:47
Právě v tuto hodinu jsem si pochutnal na celé 190 g skleničce čerstvě vyrobené marmelády z Velké rané. Jedinou vadou výrobku na kráse bylo použití prošlého želírovacího přípravku, který už neměl takovou sílu a požadovaná tuhost se nedostavila, ale na krajíci chleba se marmelka udrží bez problémů. Vyzrálé plody nemají tolik přírodního pektinu, který by tomu přípravku pomohl. Pinkcot na tom byl s pektinem lépe a tak i konzistence je taková jaká má být. Naštěstí jsem zapomenutý přípravek už dobral a na stromě je pořád ještě dost ovoce, abych vařil, co hrdlo ráčí. Vůně merunková, chutná po medu a je téměř bez kyselinek. Barva je pěkně oranžová a to i přesto, že dužina je spíš do žluta, postarala se o ní krásná červená líčka. Pro další vaření přidám i menší podíl plodů méně vyzrálých, pro lepší vyvážení sladko-kyselosti.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 9.4.2022 12:13

Otázka (PzP): Máte nějaké zkušenosti s pěstováním odrůd VELKÁ RANÁ a Ananasova?
Odpověď (pěstitel): Velkou ranou jsme pěstovali již za dědy, strašně bujně to roste, vzpřímeně, třeba i 6m vysoko, ale citlivé na spálu a mrazy. Plod je velký, celkem chutný, ale dozraje a hned spadne. Ananaska se občas vyskytuje ve starých zahradách, je ale celkem nic moc, dnes nahraditelná lepšími.
Otázka (PzP): Je VELKÁ RANÁ alespoň tak dobrá jako například RADKA?
Odpověď (pěstitel): Radka je daleko chutnější, barevnější a pěstitelsky zajímavější a daleko ranější než Velká raná. Kdyby byla již v 80. letech, jsem přesvědčen, že by ji dávno rozšiřovali místo ní.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 9.4.2022 17:58

Uherský Ostroh uvádí toto:

VELKÁ RANÁ

Meruňka vhodná i do vyšších poloh, velmi vysoké výnosy, atraktivní

velikost : velmi velké plody až 80 g, červené zbarvení na 50% plodu

dužnina: světle oranžová, dobře odlučitelná od pecky, sladká s vyrovnaným poměrem cukrů a kyselin
sklizeň: 10 dnů před Velkopavlovickou
odolnost proti mrazu: odolnost proti mrazu velmi vysoká

plody velmi dobře snáší dopravu

částečně samosprašná

velmi vysoká plodnost

VELKÁ RANÁ
VELKÁ RANÁ
                     
host - 249.55 (?), 9.4.2022 19:40

No, nedá mi to- výše uvedené jsou pravdivé v jedné věci- zralost, je skutečně ranější než VP, zhruba o 10 -15 dnů. Plod je velký (70-80g), ale silně se otlačuje, brzo po uzrání padá, chuŤ velmi dobrá. Odolnost k mrazu v květu je nižší až střední, ke spále je citlivá. Roste typicky vzpřímeně, na letorostech má typické velké podpupenové patky. Když nezmrzne, plodí celkem dobře, ale obalené lámající se stromy jako např. u Bergeron v dobrých podmínkách jsem u ní nikdy nepozoroval. Aspoň nepotřebuje probírku. Je žlutooranžová na celém povrchu plodu, bez líčka- ne na 50%. Dužnina je měkká až středně pevná, šťavnatá. Potřebuje dobré polohy a chráněná stanoviště, a nutné je prověření slabší podnože, na myrobalánu roste velmi bujně (6 m výšky není problém). david

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 10.4.2022 9:31

Přesto se i v atlase uvádí, že na osluněné straně je oranžově červené až tmavě červené líčko. Ani nevím, od kdy má Uherský Ostroh tuto odrůdu v prodeji. Název je takový nic neříkající a kdyby nevzbudil můj zájem o VELKOU RANOU pan 81.144, nevěděl bych o ní dál. Proč ji nevyzkoušet, když je tady možnost zaslání stromku.

                     
host - 81.144 (?), 9.6.2022 13:56

Až nyní jsem zjistil, že je zde na Velkou ranou založené forum. Já ji pěstuju jako památeční a jako zajímavost na nechráněném stanovišti severozápadní straně. Znám její nedostatky hlavně co se týká toho nestejnoměrného dozrávání, kdy jedna strana je vlivem vysokých teplot přezrátá a druhá ještě zelená možná na tom má podíl i napadení šárkou. Z toho důvodu by mně ji nějak nenapadlo masově doporučovat tak jako můji oblíbenou švestku Topgigant. Já si chci pořídit merunku Ligeti Oriás. Pokud nějakou Velkou ranou dopěstuju, pokusím se přidat fotku.

                     
host - 81.144 (?), 16.7.2022 22:47
Právě v tuto hodinu jsem si pochutnal na celé 190 g skleničce čerstvě vyrobené marmelády z Velké rané. Jedinou vadou výrobku na kráse bylo použití prošlého želírovacího přípravku, který už neměl takovou sílu a požadovaná tuhost se nedostavila, ale na krajíci chleba se marmelka udrží bez problémů. Vyzrálé plody nemají tolik přírodního pektinu, který by tomu přípravku pomohl. Pinkcot na tom byl s pektinem lépe a tak i konzistence je taková jaká má být. Naštěstí jsem zapomenutý přípravek už dobral a na stromě je pořád ještě dost ovoce, abych vařil, co hrdlo ráčí. Vůně merunková, chutná po medu a je téměř bez kyselinek. Barva je pěkně oranžová a to i přesto, že dužina je spíš do žluta, postarala se o ní krásná červená líčka. Pro další vaření přidám i menší podíl plodů méně vyzrálých, pro lepší vyvážení sladko-kyselosti.
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 16.7.2022 22:51

Možná, že je to ostatním srdečně jedno, ale mě by fakt zajímaly fotky, pane z Buchkova. Myslím těch plodů.

                     
host - 81.144 (?), 16.7.2022 22:55
Pane Petře, jak už jsem psal, nemám nyní možnost fotky přidávat a nemám zde k nikomu takvou důvěru, abych posílal mms z mého předpotopního mobilu se špatným focením.
                     
host - 81.144 (?), 16.7.2022 23:04
Jinak klasicky fotím Canonem EOS 100 D už je to taky stařík, ale na to ovoce to ještě stačí. :-)
                     
host - 213.137 (?), 16.7.2022 23:21

Jak velké jsou plody Velké rané. Když nemáte fotky tak kolik gramů?

Na marmeládu letos nemám dostatek, mrazy probraly meruňky, něco málo ještě je na VP. Když jsem bral naposled z jižní moravy, tak ochotný pán mi nasbíral 70kg jen přezrálé většina padané částečně rozplizlé že by to normální člověk dal už jen do bečky, ale to jsou ty nejlepší na marmeládu - těsně před zkvašením. Nic jsem nepřidával ani nemixoval, v hrnci celé meruně ohřál až to chvíli bublalo aspoň 90°C v celém objemu a rovnou do velkých sklenic cca 1kg. Pochopitelně to není určeno na chleba, je to řidší. Okyselovat možná není třeba protože uležením po měsících se kyselina u meruněk zvýrazní někdy až moc - teda u těch VP, maďarek. Když se dívám na cenu marmelády (bez přídavku cukru) v obchodě, tak... MH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika