Úroda meruněk 2019
|
|
 |
 |
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.125 (?) 12.7.2019 21:58
TomNR, Marek-TT: Našťastie sa nič vážne nestalo, túto Veľkopavlovickú som sa rozhodol vykopať už pred 2-3 mesiacmi, dostala jednak šárku od vedľa stojacej slivky, a potom... s odbytom marhúľ je u nás problém, v rodine ich čerstvé nikto nemá rád na konzumáciu, zavarené máme na roky dopredu a marhuľovicu tiež nikto nepije. Ovocie ani pálenku nepredávam a rozdávať to ma už nebaví. Navyše niekoľko marhuľových stromov je v mojej druhej, 'adoptívnej' záhrade. Táto VP má výšku 6-7 metrov a oberať úrodu z takého stromu je hrozná otrava. Keďže strom som určil na vykopanie už na jar, nerobil som ani prebierku a pri nadmernej úrode sa časť koruny takto zlomila. Našťastie na tej strane kde nič nepoškodila. Horšie je, že iná časť koruny prevísa nad Rubinolu (foto) a ak by sa zlomila aj tá, tak to Rubinolku zdevastuje. A to by ma už naozaj veľmi mrzelo. Vykopaním veľkého stromu získam miesto pre 2-3 nové stromčeky, marhule to ale určite nebudú... IH
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.125 (?), 12.7.2019 21:58
TomNR, Marek-TT: Našťastie sa nič vážne nestalo, túto Veľkopavlovickú som sa rozhodol vykopať už pred 2-3 mesiacmi, dostala jednak šárku od vedľa stojacej slivky, a potom... s odbytom marhúľ je u nás problém, v rodine ich čerstvé nikto nemá rád na konzumáciu, zavarené máme na roky dopredu a marhuľovicu tiež nikto nepije. Ovocie ani pálenku nepredávam a rozdávať to ma už nebaví. Navyše niekoľko marhuľových stromov je v mojej druhej, 'adoptívnej' záhrade. Táto VP má výšku 6-7 metrov a oberať úrodu z takého stromu je hrozná otrava. Keďže strom som určil na vykopanie už na jar, nerobil som ani prebierku a pri nadmernej úrode sa časť koruny takto zlomila. Našťastie na tej strane kde nič nepoškodila. Horšie je, že iná časť koruny prevísa nad Rubinolu (foto) a ak by sa zlomila aj tá, tak to Rubinolku zdevastuje. A to by ma už naozaj veľmi mrzelo. Vykopaním veľkého stromu získam miesto pre 2-3 nové stromčeky, marhule to ale určite nebudú... IH
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z H - Zlatý Zahrádkář (690) - 130.188 (?), 13.7.2019 9:45
Nalomili jste mě, že v mém případě se o Velkopavlovickou nejedná. Přikládám aktuální foto. Předpokládám, že plně zralé budou do týdne, tzn. 14 dní po Leskoře, což by na VP sedělo. Pravděpodobně při teplejším průběhu července by to byl i menší rozdíl.
Jak jsem zmínil, kupovaná byla u Urbana, který nabízí tyto odrůdy: Leala, Lejuna, Legolda, Velkopavlovická, Maďarská, Goldrich, Bergeron a Marlen. Na žádnou z nich kromě VP mi to nesedí, co myslíte? Máte jiný typ, na jakou odrůdu by vybarvení, tvar a doba zrání seděla?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z H - Zlatý Zahrádkář (690) - 228.203 (?), 14.7.2019 8:38
Asi máte pravdu. Už jsem z toho hodně rozladěný - není snad jediný rok, jediný prodejce, kde by praviddelně nedocházelo k záměnám stromků. O to víc mě to udivuje, když jsou problémy i u tak malého zahradnictví, které se výrobou stromků přímo zabývá, a u takové klasiky, jako je VP. A když před vámi rozříznou svazek popsaný jako VP a jeden z nich vyberou... Já už nevím, jak postupovat, abych měl jistotu, že to, co koupím, je skutečně to, co chci. 
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|