ULA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.92 (?), 1.1.2021 9:23
Pane Petře, meruňka ULA mě zaujala, chtěl bych zkusit zasadit jednu meruňky ve vyšší poloze (400-450m). Tady by asi vysoká mrazuodolnost byla výhodná. Protože nechci sázet meruněk vic, zajímalo by mě jak je to u teto meruňky s opylovaním - je cizosprašná nebo samosprašná? O teto nove odrůdě jsem toho moc nenasel a zda se, že vy máte informace přímo od šlechtitele. Děkuji JA
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.200 (?), 1.1.2021 19:17
Meruňka přirozeně roste v horských subtropických oblastech Číny a střední Asie.Ve střední Evropě se dá pěstovat jen na nejteplejších a záhřevných půdach.Pokud vám nebude vadit žě se dočkáte úrody jednou za tři až čtyři roky zkuste Bergeron, patří mezi nejodolnější meruňky k jarním mrazům, je absolutně nejodolnější k podmínkám prostředí, je samosprašná a má vynikající chuť.400-450 je opravdu moc, raději zkuste nějakou švestku určitě nebubete zklamám a pro ty nej meruňky si dojeďte na jižní Moravu (po předchozí domluvě, jelikož i tam můžou zmrznout).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 196.17 (?), 2.1.2021 10:55
Kdysi tady byl nějaký pan Petr z H, co pěstuje meruňky v podobné nadmořské výšce, jak Vy.(kolem 400 metrů). Má tam nějaký zázračný kopec, kde mu na jaře meruňky nezmrznou, a měl dobrou úrodu i v minulém roce 2020. Co se týče Bergeronu, tak ten mně zmrzl v minulém roce rovněž, přitom je to meruňka která rozkvétá o něco děle. Ze středně kvetoucích odrůd před Bergeronem zmrzlo prakticky všechno až na Veselku, která ovšem žádné plody nedonosí, takže nic. ULA je údajně samosprašná stejně jako její rodiče. U mě žádná cizosprašnost nehraje roli, protože například takový cizosprašný Goldrich má meruněk mraky, pokud nezmrznou. Co se týče ULY, musíme věřit panu Davidovi, já její mrazuodolnost vyzkoušenou nemám.
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.92 (?), 2.1.2021 17:06
Děkuji za Vaše příspěvky. Výsadbu meruňky zvažuji už dlouho a stejně ji budu asi sázet nejdřív letos napodzim. Tady na foru i jinde už jsem prošel většinu diskuzí na téma pěstování meruněk ve vyšších polohách. Děkuji také za doporučení bergeronu. Neočekávám pravidelné ani velké úrody, s bergeronem to bude asi přeici jen o něco jistější než s touto novou odrůdou. Zdraví JA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.53 (?), 2.1.2021 23:14
Já pěstuji meruňky v podhůří Šumavy-oblast Chlečicka. V okolí hlavně sady jabloní a třešní. v n.m. 490m odrůdy VP, Sweet red, Spring Blush, Radku, Harcot. Nově vysazena Betinka a Harleyn neboť dávám nyní přednost šarka rezistetním odrůdám, když jsem musel zlikvidovat svoji nejlepší a největší meruňku Bergeron (totálně zničená šarkou). Každý rok je nějaká úroda, ob rok dokonce poměrně velká velká. V poslendích 15.letech jen 1x totální vymrznutí.
Lucas
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.200 (?), 3.1.2021 11:04
Žádná meruňka není rezistentní k viru PPV.Největší chybou je pěstovat neodolné (např.VP, Bergeron apod.) s tění odolnými pouze k jednému kmeni PPV.Pouze Harlayne je odolná ke třem klonům PPV, Pokud jí budete pěstovat zároveň s odrůdami neodolnými na pozemku kde se PPV prokazatelně vyskytuje, hrozí nebezpečí 1:3 že se nakazí i Harlayne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|