Učím se roubovat meruňky
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 7.8.2022 20:32
Ty dřevěné kůly je lepší upevnit na kovovou kulatinu zaraženou v zemi, pak se výdrž proti uhnití značně prodlouží a není to tak nákladné, jako mít kovovou opěru potřebné výšky na celý stromek. Jo když se vítr má do čeho opřít, není radno nic podcenit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2126) - 168.103 (?), 8.8.2022 10:09
díky za nápady, samozřejmě opory postupně vylepšuji a v současné době ta největší vřetena, asi 40 ks, mám upevněná k oporám ze střešních latí podélně řízlých napůl a přišroubovaných k pozink úhelníkům 80cm, z toho 50 cm v zemi a zbytek na 5-6 šroubů do dřeva, což je asi nejjednodušší způsob. Ale ne nadlouho. Navíc to už je dohromady pořádný kus oceli a dřeva. Zbylé mladší stromky musí vydržet s méně kvalitní oporou. Ten zlomený zákrsek byl bohužel jen u dřevěné dubové tyčky v zemi, ta se zlomila a stromek s ní. Nevadí, na podzim zasadím na stejné místo jiný stromek, nejspíš Opál, mojí oblíbenou odrůdu. Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 8.8.2022 14:18
Dubové opory je potřeba naštípat z větších polen, mají pak delší životnost a místo smrkových latí je trvanlivější modřín.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 10.8.2022 19:10
Kolik už máte naočkováno pane Tomáši? Já už jsem včera a dnes tak po různu chip buddingoval. ;-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 14.8.2022 21:29
Kdy nejlépe povolit-odstranit pvc pásku při letním očkování? Přiznám se, že na tuto otázku jsem nenašel úplně spolehlivou odpověd a to ani z mé malé praxe... Dnes jsem zkusil chip budding na révě, tam budu povolovat až příští rok na jaře a navíc ještě místo očkování chránit proti vymrznutí kartonem. Ona pvc páska je tak trochu blbuvzdorná, protože je pružná.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.137 (?), 14.8.2022 23:33
Pásku u očkování stromků někdo odstraňuje až po zimě. Ale pokud podnož dost roste, očko by se uškrtilo, takže musí se zkontrolovat a odvázat dříve i po 2 týdnech. Páska pvc průžná sice je, ale při pevném ovázání nepovolí.
A revá se dá taky nyní očkovat, to jsem netušil? A co roubování révy - zelené do zeleného nyní, že by už očko na roubu nevyrašilo a roub by jen strostl a přezimoval a vyrašil až na jaře? MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 15.8.2022 6:56
Pane MH, takzvané bylinné roubování, zelené do zeleného třeba u angreštu a rybízu se provádí v květnu kdy výhony dost narostou. V jiné termíny ta uspěšnost klesá, je li vůbec nějaká, když jsou velká vedra nepomůže ani zastínění. Ono je velký rozdíl v tom dělat tyto práce venku na trvalém stanovišti a nebo venku ve školce a pak doma v květináčích. A já potřebuju štěpovat na trvalém stanovišti kde se mně u révy zelené do zeleného nikdy ani náznakem nepodařilo. Uskladněný dřevnatý roub do zeleného se u révy dělá také v květnu podle toho jak réví naroste, ale já jsem s tím neměl dobré zkušenosti, nulové výsledky. V tuto dobu srpen se roubuje rybíz a angrešt do boku a ovocné stromy se očkují u všech druhů. Jak už jsem kdysi psal ojediněle jsem zkoušel révu pokusně očkovat a robovat. Jediný náznak úspěchu přinesl právě chip budding. Pokud mně to nepřiroste na víně nyní, opravím to na jaře znovu stejným způsobem a nebo ještě případně zkusím klasické očkování. U révy se doporučuje i způsob anglické kopulace. Způsob omega bez strojku neuděláte.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 15.8.2022 7:23
Jinak ještě jsem narazil na článek, že réva se očkuje v červnu, že pak při pozdějších termínech může snadněji vymrznout. Jenže je potřeba mít dobře vyzrálé dřevo, jinak očka nejdou ani řezat. Všechno má pro a proti. Já na zimu provedu dobrou izolaci. ;-)
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|