Učím se roubovat meruňky
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?) 30.7.2022 13:18
Pane Waltře, máte úplnou jablonovou plantáž, nádherné výpěstky. Přeci jen tu zahradku budete mít trochu větší.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2126) - 168.103 (?), 30.7.2022 14:08
už je tam asi přes 80 kusů, na jednu fotku už se to nevejde. Část starších stromků zjara. Ovšem i starších odrůd, jako Průsvitné letní, Mac Intosh, Malinové hornokrajské, Jonathan, Ontario, Golden, Starkrimson, Gloster, Rubín, Blaník, Šampion, Matčino. Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 30.7.2022 15:23
To máte pěknou sbírku. Já Průsvitnému letnímu nikdy moc nepřišel na chut, A to z něj jeden pán dokonce údajně připravuje kvas. Máme ho na jednom stromě společně s Mac Intosh a už chřadne i s tou druhou a letos ani žádná úroda nebude. Ono asi mu nedělá dobře to přiroubování a v minulosti bylo na Idared, která už také odešla. Plody velikostně nedosahovaly toho, co je vidět v sadech, když roste samostatně.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1758) - 165.146 (?), 30.7.2022 16:10
Pane Walter vidím, že jste vsadil na štíhlá vřetena a málo vzrůstné podnože.Svoji produkci zákládáte zřejmě na pestrosti odrůd a kvalitě plodů nad zbytečnou nadprodukcí.Nemohu se nezeptat.Vaše vřetena jsou opravdu velmi štíhlá (po jarním řezu).Nezkoušel jste vzhlem k rozteči stromků ve starší výsadbě superštíhlá vřetena?Moc se mě to líbí nehledě k pohodlné údržbě těchto intenzivních tvarů.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2126) - 168.103 (?), 30.7.2022 18:46
Tak zájem bych býval, pane Polehlo, měl, ale to bych musel zabetonovat sloupky, natáhnout dráty,...Superštíhlé vřeteno jde přeci jenom dost do výšky a potřebuje kvalitní oporu. Takhle mám v úmyslu nepustit stromky výš, než kam dosáhnu, což je asi 2,5m. Každopádně jsem ale limitovaný vzdáleností jednotlivých stromků, která je 0,9-1m. Ale u mě je to stejně otázka mého vlastního posunu. Až na nejnovější odrůdy(Admirál, Allegro, Angold, Opál, Orion, Merkur, Rozela, Sirius, Topaz, Orangecrisp, Rubelit, Rumba, Barby) jsem všechno rouboval na podnože a zapěstovával sám. Před 20 lety, kdy jsem s tím začínal, jsem jako samouk dělal zjevné chyby, například jsem při jarním řezu upřednostňoval květní pupeny před zachováním tvaru vřetena. Nebo jsem narouboval málo vzrůstnou odrůdu příliš vysoko a tím potlačil růst takovým způsobem, že mnohem mladší stromky roubované v obvyklé výši svým růstem ty starší dohnaly. Prostě vše chce zkušenost. Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 30.7.2022 19:39
Já bych chtěl do sadu na vypásání do budoucna pustit stádečko koz, nejen proto upřednostnuju klasické kmeny a koruny na bujněji rostoucích podnožích. Kolik potřebujete závlahové vody na pane Waltře? U mě když příjde přísušek na peckovinách to hned poznají podnože waxwa.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.97 (?), 30.7.2022 20:07
A jak se pozná jestli se ujmulo očko při očkování? I u jiných stromů, třeba švestky? Kdy to očko začne vyrůstat nebo se zelenat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 30.7.2022 20:29
Záleží kdy očkujete, pokud na očko spící nyní, ujmutí poznáte podle samovolně upadlého řapíku, pokud ho ponecháte a šikovně to zavážete. Roste až příští rok na jaře, i když se mi u broskvoní stalo, že výrostlo ještě toho roku.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |