Stoletá mrazová pohroma 23.4. 2024

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?)
4.6.2024 22:43

Záměny jsou všude, ať už stromky prodává "Petr nebo Pavel", s tím se asi nedá nic dělat. Chuť těch plodů je taková "cotová", to by celkem odpovídalo, ale kdyby bylo letos takových "cotů" víc, vůbec bych se nezlobil. Lepší "coty" než nic. Co se týče focení, tak zbývá ještě jedno falešné Fardao, potom jedno Farclo a jedna Aurora na skomírajícím stromku. Zajímalo by mě, co dělat s tím hnědnutím stonků u nových výhonů meruněk. Výhon docela rychle celý zhnědne a zvadne. Dřevo je bez klejotoku jako u monilie. Broskvoně a slivoně jsou momentálně celkem v pohodě.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 28.5.2024 18:24
Pane Petře, já švestky mám, mohlo jich být víc, ale pilatka zaúřadovala. Stejně na ně letos nebyla objednávka, tak množství neřeším. Z jabloní nejvíc zmrzlo Idared. Ale ani merunky ještě nesklízím, téměř každý den poslední dobou jsou hlášeny silné bouřky s možností krupobití. Natáhl jsem sítě nad dvěma merunkovýma školičkama a přemýšlím, jestli už je nedat i nad révu, protože násada hroznů je na ty mrazové podmínky ucházející. Přiznám se, že jsem meruněk tolik nechtěl, ale obava ze zkušeností z podobných mrazů z minulosti, (ta se později porvrdila) že od zmrzlých plodů se bude šířit monilie do dřeva, mně donutila pořádně topit, abych stromy zachránil. Biegler

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 4.6.2024 13:50

MH: Čert vem Apridelice. Tahle záměna bude pro svou ranost přínosem. Dozrávání nemám s čím porovnat, protože stromy meruněk zejí prázdnotou. Maximálně podle toho jediného přízemního plodu starého torza stromku Aurory (Pražákovi Droždín u Olomouce), který je stále zelený. Možná, že místo Apridelice to bude ta Pricia, ale pokud má být chuť navinulá, tak není. Ranost dozrávání je skvostná. Proč vydržely právě tyto plody na roubu mně není známo.

Pricia?
Pricia?
Pricia?
Pricia?
Pricia?
Pricia?

host - 249.55 (?), 4.6.2024 18:12

Zdravím,

Tak to bude Mayacot, teda aspoň doufám- jak jsem koupil, tak prodávám. Buďte rád, že máte co fotit, my tu máme čistou 0- tedy vůbec nic- ani plod. Myslím ani jednu meruňku ani švestku a broskev v sadě. Pricia má načervenalé konce letorostů, pokud to pomůže, zrála by letos kolem 3.6. Mayacot tak kolem 10. 6.- ale to je jen odhad. vydržely jen hrušky- Novembra a Konference, jinak totál pohroma.david

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 4.6.2024 15:00

Nevím, pane Bieglere, jak vyjádřit svou radost ze švestek, které přežily mrazovou pohromu. Samozřejmě nejvíc s typy Domácích švestek. Vždyť to je taková dobrota, že se pro to klidně hodí Korzárův výraz: "Mňam, mňam." Ještě přežít obaleče a hlavně špačky. Hejno přilétá pravidelně na přelomu srpna a září. Také přesně nevím, co způsobuje hnědnutí stonků, listů a postupně celých nových výhonů u meruněk. Zřejmě naše dobrá známá "bakterióza" po předchozím kalamitním výskytu mšic. U švestek nejvíce trpí prozatím Harbela a Moni - tolerantní a rezistentní odrůdy proti virové šarce švestek.

Domácí velkoplodá
Domácí velkoplodá
Domácí švestka - TOLAR
Domácí švestka - TOLAR
Plody mechelenské hrušky na roubu
Plody mechelenské hrušky na roubu

host - 212.219 (?), 4.6.2024 21:45

Že by byla Mayacot tak odolná na mrazy do plodů? Napadá mě vysvětlení -  paradoxně tím že kvete a nasazuje plody hodně brzo, tak velké plody nepromrzly. Zatímco klasiky meruňky měly menší plody a promrzly. Mayacot má být Low chill (250h) odrůda a navíc má kvést velmi brzo takže bude to asi,,jednička" na vymrzání... tedy v květu v běžný rok. Takovou mrazovou pohromu do plodů jako letos to bylo u ní asi fakt obráceně.

Z hrušek odolala nejlépe Nojabrskaja, přiroubovanec má hrušek dost, jinak pomrzlo vše, někde je sem tam plod - Williamsky, Boscova... někde není nic - Dicolor, Hardepontova MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 4.6.2024 22:43

Záměny jsou všude, ať už stromky prodává "Petr nebo Pavel", s tím se asi nedá nic dělat. Chuť těch plodů je taková "cotová", to by celkem odpovídalo, ale kdyby bylo letos takových "cotů" víc, vůbec bych se nezlobil. Lepší "coty" než nic. Co se týče focení, tak zbývá ještě jedno falešné Fardao, potom jedno Farclo a jedna Aurora na skomírajícím stromku. Zajímalo by mě, co dělat s tím hnědnutím stonků u nových výhonů meruněk. Výhon docela rychle celý zhnědne a zvadne. Dřevo je bez klejotoku jako u monilie. Broskvoně a slivoně jsou momentálně celkem v pohodě.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 5.6.2024 12:29

DAVID: I přes ty záměny jsem rád, že jste se ozval a popsal nám vaši situaci s totálním zmrznutím prakticky všeho. Je zajímavé, že například u M z P přežily stovky plodů meruněk (Poděbrady). Je to až neuvěřitelné. Mě jenom překvapilo, že zmrzly kompletně všechny meruňky na stromech blízko domu a na částečně chráněném stanovišti, kde jinak řežilo tolik plodů švestek. Mám tam tu největší Leskoru a všechno z ní opadalo. Přežilo i dost plodů Hanit a Hanek, které jsou už těsně u míst, kde zmrzlo všechno kompletně. Vedle Hanity a Hanky je Rubinola, která to dostala také "naplno" a nemá skoro nic. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 12.6.2024 12:18

Z třešní přežilo překvapivě poměrně dost Kordií. Ze sousedovy třešně nic, z Rivanu, Burlatu a Granátu nic. Z višní Královna Hortenzie nic, na Sladkovišni rané nějaké to droboští, ale nevím, jestli ta sladkovišeň vůbec je. Na U.F. něco taky přežilo, ale není to ještě zralé.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz