Stoletá mrazová pohroma 23.4. 2024
|
|
 |
 |
host - 81.144 (?) 28.5.2024 18:24
Pane Petře, já švestky mám, mohlo jich být víc, ale pilatka zaúřadovala. Stejně na ně letos nebyla objednávka, tak množství neřeším. Z jabloní nejvíc zmrzlo Idared. Ale ani merunky ještě nesklízím, téměř každý den poslední dobou jsou hlášeny silné bouřky s možností krupobití. Natáhl jsem sítě nad dvěma merunkovýma školičkama a přemýšlím, jestli už je nedat i nad révu, protože násada hroznů je na ty mrazové podmínky ucházející. Přiznám se, že jsem meruněk tolik nechtěl, ale obava ze zkušeností z podobných mrazů z minulosti, (ta se později porvrdila) že od zmrzlých plodů se bude šířit monilie do dřeva, mně donutila pořádně topit, abych stromy zachránil. Biegler
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 28.5.2024 18:24
Pane Petře, já švestky mám, mohlo jich být víc, ale pilatka zaúřadovala. Stejně na ně letos nebyla objednávka, tak množství neřeším. Z jabloní nejvíc zmrzlo Idared. Ale ani merunky ještě nesklízím, téměř každý den poslední dobou jsou hlášeny silné bouřky s možností krupobití. Natáhl jsem sítě nad dvěma merunkovýma školičkama a přemýšlím, jestli už je nedat i nad révu, protože násada hroznů je na ty mrazové podmínky ucházející. Přiznám se, že jsem meruněk tolik nechtěl, ale obava ze zkušeností z podobných mrazů z minulosti, (ta se později porvrdila) že od zmrzlých plodů se bude šířit monilie do dřeva, mně donutila pořádně topit, abych stromy zachránil. Biegler
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 249.55 (?), 4.6.2024 18:12
Zdravím,
Tak to bude Mayacot, teda aspoň doufám- jak jsem koupil, tak prodávám. Buďte rád, že máte co fotit, my tu máme čistou 0- tedy vůbec nic- ani plod. Myslím ani jednu meruňku ani švestku a broskev v sadě. Pricia má načervenalé konce letorostů, pokud to pomůže, zrála by letos kolem 3.6. Mayacot tak kolem 10. 6.- ale to je jen odhad. vydržely jen hrušky- Novembra a Konference, jinak totál pohroma.david
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.219 (?), 4.6.2024 21:45
Že by byla Mayacot tak odolná na mrazy do plodů? Napadá mě vysvětlení - paradoxně tím že kvete a nasazuje plody hodně brzo, tak velké plody nepromrzly. Zatímco klasiky meruňky měly menší plody a promrzly. Mayacot má být Low chill (250h) odrůda a navíc má kvést velmi brzo takže bude to asi,,jednička" na vymrzání... tedy v květu v běžný rok. Takovou mrazovou pohromu do plodů jako letos to bylo u ní asi fakt obráceně.
Z hrušek odolala nejlépe Nojabrskaja, přiroubovanec má hrušek dost, jinak pomrzlo vše, někde je sem tam plod - Williamsky, Boscova... někde není nic - Dicolor, Hardepontova MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|