Štěpování - a co potom?
|
|
|
|
host - 212.49 (?) 7.1.2020 18:49
Roubování únor/březen je běžné u peckovin, které brzo raší. Nevěděl jsem ale, že se dá roubovat i v prosinci / lednu, že roub nevyschne i když na něj svítí slunce?
------------------------------------------------
Nůž na očkování mám fiskars. Nic extra, prostě nerez, která při dobrém nabroušení holí chlupy. Když jsem ho rozbalil, zjistil jsem, že se jedná o polotovar s krátkým ostřím - nabroušené kopyto, s tím se očkovat nedá. Vůbec se divím že to v tomto nepoužitelném stavu prodávaj, když cílový zákazník je běžný amatér.
Tak jsem zajel do profi nožíře, ten ostří jen nabrousil, potom znova jiný nožíř, ten zas nevěděl jak se brousí očkovací nůž, co po něm chci. Tak jsem vytáhl brusky, oselky, leštidla a na koleně po 2 hodinách ostří,,vytažené" na 5mm. Chtěl jsem víc, ale nerez má svůj limit, chtělo by to uhlíkatou ocel. Ale i tak spokojenost. MH
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.49 (?), 7.1.2020 16:35
->mimmo
Je rozdíl v zimním očkování a roubování? Loni jsem očkoval fokertem třešeň v prosinci, přes den nad nulou, v noci kolem nuly, ale nechytila se. Stejně tak meruňky v listopadu, úspěšnost 10%, jinak srpen/září 100%, i říjen, ale musí být přes den nad 10st. několik dní aby se vytvořil srůst. A taky musí mít podnož v době očkování ještě aspoň část zelených listů. Jinak nesrostlé očko žije do doby než příjdou mrazy pod -5, pak postupně vyschne. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 101.58 (?), 7.1.2020 18:08
Nejsem žádný experimentátor, takže se držím léty ověřených postupů, raději očkuji protože je to jistější. Samozřejmostí je dobře naostřený nůž, který se v tomto stavu (holicím) dá opatřit a nemusí to být Tina a pokud s ním nebudete vyřezávat salát, tak při zahrádkářském využiti výbrus vydrží několik let, nevyhýbám se ani jiným vhodným řezným nástrojům, ulamovák, ale ze zásady zavrhuji, neudělá se s ním kvalitní kopulační řez a nutné došmrndlávání podstatně snižuje efektivitu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.49 (?), 7.1.2020 18:49
Roubování únor/březen je běžné u peckovin, které brzo raší. Nevěděl jsem ale, že se dá roubovat i v prosinci / lednu, že roub nevyschne i když na něj svítí slunce?
------------------------------------------------
Nůž na očkování mám fiskars. Nic extra, prostě nerez, která při dobrém nabroušení holí chlupy. Když jsem ho rozbalil, zjistil jsem, že se jedná o polotovar s krátkým ostřím - nabroušené kopyto, s tím se očkovat nedá. Vůbec se divím že to v tomto nepoužitelném stavu prodávaj, když cílový zákazník je běžný amatér.
Tak jsem zajel do profi nožíře, ten ostří jen nabrousil, potom znova jiný nožíř, ten zas nevěděl jak se brousí očkovací nůž, co po něm chci. Tak jsem vytáhl brusky, oselky, leštidla a na koleně po 2 hodinách ostří,,vytažené" na 5mm. Chtěl jsem víc, ale nerez má svůj limit, chtělo by to uhlíkatou ocel. Ale i tak spokojenost. MH
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.103 (?), 15.1.2020 12:12
srůst broskvoně roubované kopulací na semenáček broskvoně na jaře 2018. Walter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|