Štěpování - a co potom?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.93 (?), 25.6.2019 18:16
Džanky se v naší oblasti používají na sprašových půdách. Používají se však úspěšně i ve vyšších nadmořských výškách, kde se spraš nevyskytuje. Snesou i velmi silný zimní mráz i mimořádně vysoké teploty a sucho v létě. Na mé zahradě (pH=7,5) jsou např. broskvoňové semenáče téměř nepoužitelné, meruňkové podnože jsou přijatelné a džanky jsou velmi dobré. Některé mírně podrůstají, některé vůbec. Řekl bych, že mají vzrůstnost tak 60-70% maxima. Školkaři mají zřejmě své selekce semenáčů, které nezveřejňují. Ceny běžných výpěstků jsou tu nízké (cca 70 Kč za stromek) takže podrobné značení už by se do ceny nevešlo. Já si však vždycky odrůdu a podnož zapíšu. Když nejdou kšefty, má na mě prodejce (školkařův zeť) víc času než ve špičce.
Mimmo
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.49 (?), 26.6.2019 7:21
Bude to asi podnož srovnatelná s myrobalánem? Snese taky sucho a všelijaké půdy, i když vzrůstnost je vyšší.
A pH 7,5 pro broskve na semenáči je nevhodná? Měla by to být ještě neutrální půda. Dočetl jsem se, že problém zásaditých půd není jejich zásaditost, ale chybějící prvek (prý železo) nebo jeho nevyužitelnost. Jestli to není tak i ve vašem případě. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.199 (?), 27.6.2019 10:11
Štěpování a co potom? No potom na jednu noc přilétne pár broučků, kterým chutná nejmladší třešňové listí a dopadne to, viz foto, první obrázek.
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.199 (?), 27.6.2019 10:12
Druhý obrázek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.199 (?), 27.6.2019 10:23
Třetí obrázek, na kterém je brouček, který se svými soukmenovci, toto způsobil. Doufám, že místní dědové vševědové v podobě SfK a MV, určí druh brouka, i přes značnou nekvalitu snímku. Nebudu si přece pořizovat makrovybavení a učit se to, když to nevyužiji a navíc se může stát, že ještě dnes odejdu do věčných lovišť. Myslím si, že foto k určení brouka je dosti zřetelné. Brouci mají délku okolo 10mm.
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 27.6.2019 10:28
Brouk vrbař. Ten žír-to je úděl mladých lístečků, na roubovanci zamrzí víc, na větším stromku je produkčně nevýznamný. SPCH
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.86 (?), 27.6.2019 11:01
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|