Rubista

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
21.6.2015 12:36

Rozpůlený plod falešné Rubisty. Hmotnost malého plodu činila 24g. Je to Aurora, nebo Tsunami?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 65.131 (?), 21.6.2015 6:55

Pozeral som tie rakuske stranky čo sem dal Pavel myslim si že mame Auroru, vôbec tam nepišu že by tato odroda mala bit sladšia skor kysla.

Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 21.6.2015 7:53

Taky si myslím, že by to mohla být Aurora, malé plůdky pomrzly do jednoho jako u pravé Aurory.Petr uvádí, že má malou pecku jako odrůdy z Escande, tak to asi nebude ani Aurora.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 21.6.2015 10:05

Tak, když se podíváte na fotku Aurory v tomto odkazu, tak bych řekl, že ty moje plody na "Rubistě" jsou tutově Aurory. Nevím, jak velkou pecku má mít americká Aurora, ale všechny odrůdy z Escande, které tady mám, mají nápadně malou pecku, například oproti meruňkám z Lednice, jako třeba u Leskory, kde je pecka velká i v malých plodech. Co mně to poslali ze zahradnictví, na tomto fóru velice oblíbeném, a to z "milého" Droždína u Olomouce smiley místo Aurory, to je těžko říct. Vypadá to na něco, co zraje před Leskorou. Plody jsou ovšem dosti kulaté, na rozdíl od Aurory z výše uvedeného odkazu a zrají o něco déle než falešná Rubista (snad Aurora).

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 21.6.2015 12:36

Rozpůlený plod falešné Rubisty. Hmotnost malého plodu činila 24g. Je to Aurora, nebo Tsunami?

JakubM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (81) - 199.27 (?), 22.6.2015 23:33
Tak se mi zdá, že množství záměn je podle tohoto fóra tak velké, že si kladu otázku, jak je to možné? Vnímám to jako podvod na nás jako zákazníky. Bohužel to nikdo neřeší, stejně jako kvalitu stromků obecně. Poprvé v životě jsem si na jaře objednal něco u zásilkového obchodu a už to neudělám. Posílají šmejdy a my jim to žereme.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 23.6.2015 7:09

Tady je na místě napsat o jaký obchod šlo a o které odrůdy. Varovalo by to místní čtenáře a za nos by se možná chytli prodejci, kteří diskuzi vesměs sledují.

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 23.6.2015 7:22

Záměny nejsou jen záležitosí zásilkových obchodů, ale i klasických zahradnictví, super-hyper i školek. Raději objednávám rouby tam, kde mají své uznané matečnice a stromky si "udělám". Je tu menší riziko záměny.

JakubM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (81) - 199.27 (?), 23.6.2015 9:22
Bohužel plno odrůd težko seženete v podobě roubového materiálu. Zahraniční odrůdy jsou často licenčně chráněné a dokonce i jabloně ze Střížovic množí pouze Fytos a rouby neseženete.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 23.6.2015 11:11

Čemu se všichni divíte? Je tohle možné třeba ve Švajčarsku, pane P.Z.? Asi těžko. Uvědomte si, kde žijeme. Máme tady nejdražší telefonování, nejvyšší bankovní poplatky, nejhorší potraviny atd. Čech si totiž nechá všechno líbit. To už je přece stará písnička. Hlavně, že stromky rostou, tak co byste ještě chtěli. Pepa nebo Karel, to už je jedno. laugh

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 15.90 (?), 23.6.2015 12:30

Chce to jediné. Nenechat si to líbit, reklamovat, psát, stěžovat si, chtít kompenzace. Začíná to již při nákupu. Kolik z Vás si koupí stromek, který není vybavený řádnou cedulkou? Kolik z Vás požaduje účtenku? Kolik z Vás si visačku schová (neboť do první úrody spolehlivě vybledne)? Prodejce hřeší na to, že zákazník, než se dočká prvních plodů si nevzpomene, kde stromek kupoval, a když, tak nebude mít doklady na reklamaci. Nakonec, když mu stromek roste, tak ho přeci nevykope, aby si vysadil jiný se stejně nejistým výsledkem, tak mávne rukou.
   Ať jsou zásilkové obchody jaké jsou, reklamaci uznají a pošlou přinejmenším dobropis. Reklamovat v kamenné prodejně (neřku-li u stánku) je mnohem problematičtější. Ale i tam se mi to podařilo. Ovšem je pravda, že mě tam osobně znají.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz