Řez meruněk
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.88 (?), 10.8.2014 22:21
Nezapomeňte pak ošetřit větší rány, ale pozor na druh štěpařského balzámu, raději nepoužívat od Hlubny Brno (bylo tady o něm vlákno). Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 5.6.2015 11:47
Jaký má-podle Vás udržovací řez smysl, jakého dílčího cíle chcete dosáhnout, že to nepočká po sklizni, popř. na příští rok? Když píšete, že je šv. ovalená-tzn.plná plodů? A co meruňka? S.P.,Ch.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.116 (?), 5.6.2015 15:37
Já to řeknu podle svého. Minulý týden jsem začal ořezávat to, na co bych při sklizni nedosáhnul a musel bych to nechat spadnout. Protože zároveň s tím dělám i probírky přehuštěných plodů, jde mi prořezávka pomalu a druhou půlku sadu budu dělat o tomto víkendu. Cíl je jediný, nepěstovat příliš veliké stromy, které by neužitečnou výškou stínily na nejnižší větve sousedního stromku.
Z peckovin je termín "při sklizni" dobrý snad pro třešně zrající do 4TT.
|
|
|
|
|
|
|
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář (322) - 244.2 (?), 5.6.2015 13:09
Ne, vše je v pohodě. Je ideální doba pro tvarování menší korunky, protože přebytek síly půjde do nasazených plodů. Navíc řezání za suchého teplého počasí má silný desinfekční účinek, takže ve velkých sadech toho využívají k tomu, aby rány nemuseli zatírat a ošetřovat proti průniku houbových chorob.
Největší fušero-amatéři řežou "až po sklizni".
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 5.6.2015 14:48
...řezání za suchého teplého počasí má silný desinfekční účinek, takže ve velkých sadech toho využívají k tomu, aby rány nemuseli zatírat...
To už trošku přibarvujete. |Já neznám velký produkční sad, kde by rány zatírali, dokonce i když řežou třeba v listopadu. Profesionálové - tzv fušero-amatéři totiž řežou v době, kdy jejich zaměstnanci nemají jinou práci. Třeba v zimě.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|