Roubování není těžké, jen to chce cvik.Základ je ostrý nůž, kvalitní rostlinný materiál a cvik v ruce.Pokud jste nikdy nedělal dlouhý řez (má být v poměru 1:3 šířka ku dělka řezu).Doporučuji sehnat si roubovací nůž, pořádně ostře ho nabrousit, nastříhat si vrbové proutí, nebo jiné pruty měkkého dřeva a vytrénovat si ruku, jinak to nepůjde.Řez musí být na pohled dokonale hladký a rovný, jakmile je to,,vývrtka" nebo jiná nerovnost na řezu, nesroste to.Prut pevně uchytíte do levé ruky a sevřete v podpáždí levé ruky.Pravou rukou provedete řez tak, že na jedné straně proutku budete mít břit nože a na druhé palec-při řezu musí palec lehce přisednout na břit, hlavně netahat s palcem, jinak se říznete.Rekapitulace-prut uchopit do levé ruky a upevnit v podpáždí levé ruky, pravou rukou provedete řez, na jedné straně břit, na druhé straně palec, rukojeť je pevně sevřena dlaní a prsty.
Chce to cvik, já když jsem se učil roubovat ve škole, také jsem se často říznul.Když to budete dělat na ostro-meruňku-řez musí být v místě, aby pupen byl přibližně v polovině úseku proutku, kde je řez (prostě tam, kde končí a začíná řez) a neměl by být u kraje řezu.Pokud je roub tenčí než podnož, roub se umisťuje na podnoži na traně, kde je kambium, ke srůstu dochází po obvodu výhonu.Když se vám to všechno podaří, je vhodné, ale není to bezpodmímečně nutné udělat na každé straně zářez.tzv.jazýček, který se vede přibližně ve směru vláken mírně skloněný ve směru řezu, toto se dělá u obou řezů-roubu i podnože, říká se tomu jazýčková kopulace, jazýčky se zasunou do sebe, usnadňuje to obvazování i srůst, zvyšuje to plochu řezu.Poté se celé místo, kde došlo k zasunutí podnože s roubem obváže PVC páskou či jiným materiálem, dnes existují různé metody.Nejsem si ale jistý termínem roubování u meruňky, netroufám uvádět vhodnou dobu.Láďa.