Prosím o radu o roubování
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 69.203 (?), 16.2.2010 22:03, zobrazeno: 25236x
Vůbec nic o tom nevím, ale chtěl bych naroubovat jednu měruňku na druhou mám pouze dvě a ta jedna je téměř k ničemu. Ale ty odborné výrazy jako na kůru atp. mi nic neříkají. Jak udělat řez svisle či vodorovně, jak dlouhý jaké síly větví na sebe mají navazovat, kde udělat řez v očku nebo za ním v jaké vzdálenosti, jak dlouhý roub do řezu a jak starý, čím to omotat atp.Poradí mi někdo prosím, díky. Komosný M.
|
|
|
|
|
|
|
Zahradník - Zlatý Zahrádkář (509) - 48.26 (?), 16.2.2010 22:33
Roubování není těžké, jen to chce cvik.Základ je ostrý nůž, kvalitní rostlinný materiál a cvik v ruce.Pokud jste nikdy nedělal dlouhý řez (má být v poměru 1:3 šířka ku dělka řezu).Doporučuji sehnat si roubovací nůž, pořádně ostře ho nabrousit, nastříhat si vrbové proutí, nebo jiné pruty měkkého dřeva a vytrénovat si ruku, jinak to nepůjde.Řez musí být na pohled dokonale hladký a rovný, jakmile je to,,vývrtka" nebo jiná nerovnost na řezu, nesroste to.Prut pevně uchytíte do levé ruky a sevřete v podpáždí levé ruky.Pravou rukou provedete řez tak, že na jedné straně proutku budete mít břit nože a na druhé palec-při řezu musí palec lehce přisednout na břit, hlavně netahat s palcem, jinak se říznete.Rekapitulace-prut uchopit do levé ruky a upevnit v podpáždí levé ruky, pravou rukou provedete řez, na jedné straně břit, na druhé straně palec, rukojeť je pevně sevřena dlaní a prsty.
Chce to cvik, já když jsem se učil roubovat ve škole, také jsem se často říznul.Když to budete dělat na ostro-meruňku-řez musí být v místě, aby pupen byl přibližně v polovině úseku proutku, kde je řez (prostě tam, kde končí a začíná řez) a neměl by být u kraje řezu.Pokud je roub tenčí než podnož, roub se umisťuje na podnoži na traně, kde je kambium, ke srůstu dochází po obvodu výhonu.Když se vám to všechno podaří, je vhodné, ale není to bezpodmímečně nutné udělat na každé straně zářez.tzv.jazýček, který se vede přibližně ve směru vláken mírně skloněný ve směru řezu, toto se dělá u obou řezů-roubu i podnože, říká se tomu jazýčková kopulace, jazýčky se zasunou do sebe, usnadňuje to obvazování i srůst, zvyšuje to plochu řezu.Poté se celé místo, kde došlo k zasunutí podnože s roubem obváže PVC páskou či jiným materiálem, dnes existují různé metody.Nejsem si ale jistý termínem roubování u meruňky, netroufám uvádět vhodnou dobu.Láďa.
|
|
|
|
|
|
|
host - 155.12 (?), 17.2.2010 5:31
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 69.203 (?), 17.2.2010 22:47
Díky za vaše komentáře a odkazy. Určitě jsu díky Vám o něco chytřejší a sám to zkusím. Jaksi mne ta zahrádka začíná bavit. M.K.
|
|
|
|
|
|
|
host - 66.105 (?), 18.2.2010 22:28
Fandím vám. Nevěřte, že je naroubování meruňky něco záhadného. Nemyslím, že je to těžší než u jabloně. Když se budete snažit, půjde to. Když se roub neujme, přeroubujete níže. Máte čas. Pokud se bojíte kopulačního řezu, zkuste očkovat (chip budding). Jak máte tlusté větve? Mimmo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mimmo - Diamantový Zahrádkář (2261) - 66.105 (?), 18.2.2010 23:11
Pár obrázků:
očko Leala na MVA2 z 26.1.2010 (délka očka skoro 3 cm)
roub Bergeron na zelené ryngli za 32 dní -kopulační řez
ošetřené roubovance při teplotě cca 12.st.
|
|
|
|
|
|
|
duran - (41) - 125.72 (?), 19.2.2010 8:42
Očkování v zimě?
Měl bych dotaz ohledně zimního očkování, Podnože mám venku v květináčích, přihrnuté hlínou a sněhem (2 leté semenáče). Původně jsem je chtěl zjara přeroubovat, ale více se mi zamlouvá očkování. Techniku mám nastudovanou a částečně ověřenou.
mám tedy podnože přinést do tepla a probudit ze zimního spánku a potom očkovat nebo nějak jinak???
|
|
|
|
|
|
|
Mimmo - Diamantový Zahrádkář (2261) - 66.105 (?), 19.2.2010 9:19
Pokud jsou v květináčích zakořeněné a nejenom vložené, je to výborné. Nechal bych je asi týden v teple (např. 15 st.) a pak je naštěpoval (např. při 7 st.). Já jsem je štěpoval většinou v ruce, pak zastřihl kořeny a zasadil. Při pomalém roubování v teple (20 st.) mi hnědl řez. Myslím, že pokud nejste moc natrénovaný, je lepší řezat roub při nižší teplotě. Ačkoliv i ty nahnědlé řezy se chytly. Očka dělejte raději tlustější, aby se dole dal udělat zářez do špičky. V reálu očko nevypadá jako v učebnici, ale nemusí to vadit (na obrázku je reálné očko, ale není to meruňka). U reálného řezu se kambium nikdy nedotýká po celé délce kambia podnože. Jde však o to, aby se narůstající kambium roubu a podnože brzy dotkly a srostly. Do té doby nesmí roub zaschnout, proto je je vlhkém vzduchu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|