Nejranější odrůdy meruněk II

host - 213.137 (?)
26.6.2022 20:14

A na které odrůdy čekáte?

Tady severovýchod 250m, začínají zrát Leskory, nejvíce plodů zůstalo vysoko, některé větve mají poskromnu. Dneska mravenci našli a shodily první zcela zralou Leskoru - byla dobrá, jen až slunko svítí a dotáhne je dokonce. smiley

Tsunami opravdu letos nejsou nijak velmi rané, už mají náznak měknutí, ale stále nejsou sladké, další plod shodil obaleč angry, taky byl dobrý, ale Leskora byla o trochu lepší i voňavější. Za pár dní porovnám.

Na foto Leskora, větev vlevo Perlecot. MH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 25.6.2022 13:29
Je to zajímavé, réva kromě Aivastu je u nás už většinou odkvetená, bobulky se zvětšují, zatím co jinde teprve kvete. Ale merunky ani Leskoru nemám zralé ještě vůbec žádné, ani Pinkcot, který by mohl být současně s Karolou pana Waltra.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 25.6.2022 15:18

štafle jsem sice připravil, ale zatím je na stromě ke konzumaci i chycené hnilobou jen semtam něco. Ale v příštím týdnu sklizeň určitě začne. Walter

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 25.6.2022 18:11

Pane z Buchlova, LESKORA patří už pár let k tomu nejlepšímu mezi ranými meruňkami. Letos ji můžu přiřadit už k těm velmi raným červnovým. Začal jsem se ptát sím sebe, proč jsem v zimě rouboval do jedné z Leskor Tsunami, ale plody Tsunami, které padají a jsou tudíž v oné měkké rozplývavé konzistenci, jsou nyní také výborné, takže proč ne. Pochutnat si už v červnu na takto kvalitních meruňkách je velké plus. 

"falešné Fardao"
"falešné Fardao"
"Perle"
"Perle"
Leskora
Leskora
Leskora
Leskora

host - 81.144 (?), 25.6.2022 19:56

Pane Petře stříkla jsem je Prolectusem, dnes jsem se na jednu díval znovu, jak se vybarbují nabodává je hmyz. :-( Pak to chytne monilii a nakonec budou třeba i 50% ztráty. :-( Na prolectus nad ránem zapršelo po cca 10 hodinách od aplikace, nevím jestli bude mít ještě nějakou účinnost...?

host - 81.144 (?), 25.6.2022 19:58
Pane Waltře, hlavně ty nahnilé dobře proberte!

host - 213.137 (?), 23.6.2022 14:02

Náchylnost praskání Leskory je i po jednodenním dešti, je to odrůda jen do suchých oblastí. U mě částečně popraskaly Leskory ještě zelené a ty nyní hnijí a padají, u několika přeskočila hniloba na zdravé, je to prostě citlivá odrůda, ale když se povede tak chuťově plně dozrálé jsou výborné.

Zvláštní že Tsunami uzrála zároveň s Leskorou, tak která je teda chuťově lepší? laugh

Tady to pár dní ještě chce a podle předpovědi bez srážek a letních teplot by se mohly rané meruňky povést. smiley Jinak od začátku roku doteď je tu na severovýchodě trvale nejchladnější počasí v republice, i na vysočině v 500mnm koukám že je zase tepleji. MH

host - 81.144 (?), 24.6.2022 13:24
Dnes jsem orážel cca. 40 plodů napadených monilií a to je strom dobře protrhaný nic není nalepeno na sobě. Jestli je to pozdní následek toho druhého krupobití... Taky je možné že už zabarvující se plody něco nabodalo... Ale třeba Madarka, která není vůbec zatížené shazuje zdavé plody z těch pár co na ni po mrach zůstalo. Nevím čím to je...

host - 81.144 (?), 24.6.2022 13:26

"co na ní po mrazech zůstalo" oprava

host - 81.144 (?), 26.6.2022 12:01
Dnes jsem znovu obcházel stromy, slunko zase pera jako divé, ale zralé plody nikde, nemá cenu ani trhat a ani ochutnávat... Tak si ještě deset dnů počkám a uvidím. Dík za radu s tou učinností!

host - 213.137 (?), 26.6.2022 20:14

A na které odrůdy čekáte?

Tady severovýchod 250m, začínají zrát Leskory, nejvíce plodů zůstalo vysoko, některé větve mají poskromnu. Dneska mravenci našli a shodily první zcela zralou Leskoru - byla dobrá, jen až slunko svítí a dotáhne je dokonce. smiley

Tsunami opravdu letos nejsou nijak velmi rané, už mají náznak měknutí, ale stále nejsou sladké, další plod shodil obaleč angry, taky byl dobrý, ale Leskora byla o trochu lepší i voňavější. Za pár dní porovnám.

Na foto Leskora, větev vlevo Perlecot. MH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024