Nejranější odrůdy meruněk II

host - 81.144 (?)
24.6.2022 19:48
Pane Marku, pěkné! Moje výstavní Madarky které padají asi silnými větry... mají v tuto dobu pouze 80 g, ale vážím je bez těch pomerančů. :-)
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 24.6.2022 19:48
Pane Marku, pěkné! Moje výstavní Madarky které padají asi silnými větry... mají v tuto dobu pouze 80 g, ale vážím je bez těch pomerančů. :-)

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 24.6.2022 20:48

a je po dešti, lilo jako z konve, kroupy nebyly, zítra vytáhnu štafle a košík. Walter

host - 81.144 (?), 24.6.2022 21:44
Pane Waltře, při cenách dovozových meruněk z Itálie, které jsem tento týden viděl na trhu, můžete pěkně vydělat!

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 24.6.2022 22:11

hahaha, kdo by tak mohl mít zájem o obyčejné nestříkané české meruňky?wink Ale teď vážně, Karola zas nějak ohromné plody nemá a slušnou úrodu jsem měl naposledy před 3 roky. Takže se zkonzumuje, zpracuje a rozdá úplně všechno. To soused ob zahradu má dvě obalené dvacetileté velkopavlovické, tak ten bude mít bobky co s nimi. Mít svoje meruňky v ČB, to je svátek. To ani nebude zájem o broskve. Walter

host - 81.144 (?), 24.6.2022 22:33
Podle zkušenosti s plodností VP a pokud jsou to normálně rostlé dvacetileté stromy, bude mít asi tak poloviční úrodu co já na všech stromech dohromady. Já jsem ale v klidu, protože rozsahu švestkových sklizní, které jsem v sadě jednu dobu zažil rozhodně nedosáhnu. ;-) Tak pokud nemusíte stříkat u vás ani moniliový úžeh, to vám gratuluju! VP je chutově TOP, bohužel při přeplození malé plody a na přepravu je to s ní taky horší... Madarka je chutově srovnatelná a na tu přepravu možná o kapánek lepší, že se v bedničkách tolik neotláčí. Zrovna koukám na radar co se žene z jihu, jdu spouštět sítě na révu. Třeba bude mít soused po dnešní noci o starost méně...

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 24.6.2022 23:59

tak samozřejmě jeden postřik před květem prolectusem jsem jí dal, ale to je všechno.

host - 81.144 (?), 25.6.2022 0:19
Pane Waltře, to já se tedy místo do Strážnice přijedu podívat k vám, jak se merunky mají pěstovat. Vždy když sleduju video na YouTube, zdá se mně, že to porád nedělám dost odhodlaně, že mi těch přípravků na ochranu nejen meruněk chybí, které jsou v tom sadařství propagovány. Nemám ani čtvrtinu z toho, co se používá tam... Na druhou stranu toho pána ale asi živí nejen natáčení toho videa, ale i ten sad, který má mnohem větší než já a ta ochrana více než na 100% je pochopitelná.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 25.6.2022 10:00

a viděl byste jen, jak se meruňky pěstovat nemají a přesto pak jednou za 3 roky zaplodí. Tak např. jsem úmyslně v minulosti neodstranil vlky v koruně, které se teď vahou plodů postupně ohýbají do vodorovné polohy. Celkově na té meruňce vůbec neprovádím řez, odstraňuji jen proschlé dřevo a sleduji tím názor, že po intenzivním řezu může být větší nebezpečí nákazy stromu mon. spálou. Také jsem meruňku vysadil jen metr severně od vysokého zděného plotu souseda a tak celou korunu musím tlačit v růstu na opačnou stranu. Má to ale výhodu v tom, že na jaře slunce ozáří část koruny, kmen a půdu okolo něho až v druhé půli dubna, neboli i tímto opatřením se snažím oddálit dobu vstupu stromu do mízy. Walter

host - 81.144 (?), 25.6.2022 10:52

Já jsem na řez meruněk taky opatrný a i u švestek nechávám polopřirozené koruny. Z vlků se dá obnovit koruna, když některá větev náhodou odumře. Já jsem taky takhle vysadil blízko plotu jako větrolam, nepočítal jsem s tím, že ty merunky tam porostou docela dobře i když už tam k úhynům také došlo a po letošní bohaté sklizni možná zase o nějakou příjdu. Je tam ale taková mez a bez zalévání se to neobejde. Navíc jsou tam hraboši a když jsme ke stromům vyzálévaly dvě lejty, jejich chodby odvedly vodu jako drenáže pryč. Přece jenou ty nové odrůdy už asi nebudou jako dlouhověká VP. Na netu jsem četl, že se tam u vás rozmohlo pěstování Haganty v produkčních sadech ná výrobu lihovin.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 25.6.2022 12:28

Musím konstatovat, že LESKORA mezi nejranějšími odrůdami meruněk zrajících v červnu letos jednoznačně kraluje. Na takto ranou odrůdu je chuť jediněčně meruňkově aromatická a sladká.  Přisuzuji to optimálním teplotám a menší úrodě. Degustace probíhá u plodů s měkkou, rozplývavou dužninou. yes

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz