Kdysi mi kolega před mou cestou do Japonska vykládal, že se mu zdály po dvou týdnech některé ženské docela hezké. A po měsíčním pobytu skoro všechny. Teď se mi zdají moje strupovité meruňky docela chutné a pihovitost mi připadá moderní. Taky je to jediný strom s mnoha plody, které ohýbají větve až k zemi. Mé ostatní stromy budou mít jen pár kilo plodů nebo nic.
Tak som sa dnes konecne dostal na zahradu a uz som vacsinu z tych par plodov co zostali na Leskore aj mohol rovno obrat. Boli dost nevyrovnane - tie najvacsie mali okolo 4 cm v priemere s vahou mierne cez 40g. Zvysne boli mensie okolo 30g. Tie 40g su akceptovatelne. Dufam, ze sa to buduci rok zlepsi, a tiez ze mi vsetko zas nepomrzne. Az tak ma nemrzi ta stratena uroda, ale skor to, ze ten strom je potom zblazneny, robi silne vertikalne letorasty a nezvladam ho tvarovat... Rovnako silne vertikalny rast sa prejavuje aj na Bergarouge. Trnavsko, 145 mnm.
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář (1422) - 137.210 (?),25.6.2017 13:05
Jelikož letos opět žádné meruňky nebudou (kromě Bergeronu),tak si občas nějaké koupím.Kvalita na pohled hezkých, podtržených plodů je jedním slovem - mizerie.Zatím nejpodařenější zakoupenou odrůdou byla Orange Rubis, šťavnatá-nasládla, chybí trošku kyselin a hlavně meruňkové aroma - slabší průměr.
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 168.103 (?),27.6.2017 12:17
Karola sice nepatří k nejranějším, ale letos jsem rád za každý její plod, který jsem uchránil před mrazem. Topení v grilovacím kotlíku pod stromem u kmenu se vyplatilo, bez něj by nebylo na meruňce vůbec nic.
Každá meruňka - dobrá meruňka. Z těch raných přežilo jen pár plodů, přesto i ty potěší. Rekordně brzo dozrávající "falešná" Rubista potěší právě tou neuvěřitelnou raností. V okolí Bratislavy by jistě dozrála možná už kolem 10.6., možná ještě dříve. V kvalitě je ale znatelně lepší jak Aurora, tak Leskora. Obě mají plně meruňkově aromatickou chuť, jen Leskora je sladší.
Dobrý den. Rád by jsem se něco dozvěděl o Vašich meruňkách a případně se na ně i podíval na fotkách. Prostě, jak jste spokojeni a z čeho máte radost. Nejranější meruňky budou pomalu pryč a bude velká pauza, jelikož Goldrich i VP jsou ještě úplně zelené. Víc toho letos nebude.