Nejchutnější odrůdy meruněk
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavel_CZ - Stříbrný Zahrádkář (254) - 242.214 (?), 21.12.2015 20:44
Bergeval jsem si tez poridil, tak pristi rok cekam kostovacku.
Chvali ho i Schreiber ve svych "merunkach pristi generace", coz si myslim, ze mezi tou spostou merunek co nabizi, je urcite pocta (zadnou jinou nejmenuje konkretne). Zminka je nekde ve treti tretine - MARILLENSORTEN.
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.149 (?), 21.12.2015 23:06
Pán Červenka VESELKA je asi najchutnejšia odroda z Veselého, veľmi dobrá je aj BARBORA ale tá má len strednú rodivosť.RAKOVSKÉHO som ešte nejedol.
SYLVERCOT, PINCOT a o niečo lepšie KIOTO za moc nestoja.KIOTO je síce sladké ale nemá skoro žiadnu marhuľovú chuť.Chuť je proste fádna.Hodí sa asi len do suda, na priamy konzum to určite nie je.Tieto odrody sa moc nevydarili.
Mnohí tu chvália červenú odrodu ORANGE RED ja osobne ju nemám.
RUBISTA sa veľmi ťažko zháňa, neviem o tom že by ju niekto na Slovensku predával.Predajcovia dobre vedia že pôjde na odbyt keď napíšu že ju majú keďže je krásne sfarbená do červena ako nektarinka STARK RED GOLD. Jano
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 30.12.2015 8:04
Říkám už dávno, že je třeba se zaměřit na odrůdy typu Bergeron. To znamená odrůdy pocházející z Bergeronu. Známé jsou Bergerac, Bergeval, Bergarouge, Tardicot, ale k Bergeronu se přirovnávají i některé jiné, například Frisson. Pro mě osobně je v chuti již delší dobu nejlepší právě Bergeron a VP. Jak to vypadá tak na to samé přišli i v Německu, když v odkazu pana Jana přirovnávají nové nejchutnější meruňky právě k Bergeronu a Maďarské nejlepší. Jistě je velmi vhodné vybírat meruňky podle chuti, ale komu v tomto ohledu věřit? Ano, pán ve vlákně Soledano si velmi správně všiml takového hodnocení meruňky s tímto názvem, ale například u odrůdy San Castrese, kde zdejší prodejna uvádí takovou to výbornou chuť, dokonce s příchutí ananasu, tak "Němec" píše naopak, že se jedná pouze o konzervárenskou odrůdu s průměrnou chutí. Doba zrání je taky pomýlená. Zatímco zdejší prodejce uvádí přelom června a července, tak skutečná zralost bude pravděpodobně až s VP a vedle VP se bude tato odrůda zřejmě krčit se svojí kvalitou někde v "koutě". Co se týče dalších a dalších meruněk z Escande, tak po zhoršujících se zkušenostech pěstitelů bych se zaměřil právě na kvalitnější a meruňkovější odrůdy, než na barevné kuriozity typu Rubista a to proto, že i přes velké množství meruněk, které na zahradě leckdy máme, je těch opravdu kvalitních, aromaticky meruňkových jako šafránu, tedy mizivé množství.
|
|
|
|
|
|
|
hugovotr - Zlatý Zahrádkář (642) - 146.186 (?), 30.12.2015 20:27
Já už s odrůdami meruňek experimentovat nebudu. Pokud se tedy neobjeví opravdu nějaká bomba:)
Nic lepšího jak VP jsem v sadě neměl ani nikde nejedl. Až teda na "Ananasku" u babičky - nevím o jakou přesně odrůdu šlo. Loni jsem sadil další dvě nové VP roubované až v korunce na mirobalánu. Tak snad vydrží déle.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.232 (?), 9.1.2016 23:03
Medzi LESKORU a VP by som dal VESELKU alebo ORANGERED. Jano
|
|
|
|
|
|
|
host - 86.101 (?), 9.2.2016 18:10
Zdravím všechny,
chtěla bych položit dotaz na konkretní odrůdy. Budu vysazovat meruňky, okres Hodonín, sucha a tepla tu máme až až. Ráda bych celou kolekci tak, aby pokryla celou meruňkovou sezonu (od ranných až po pozdní). Tak nějak, aby hezky navazovala plodnost. Klidně víc jak 10 odrůd. Já sama jsem vybrala tyto. Co myslíte?
Spring Blush, Radka, Orangered, Earley Orange, Puget Gold, Adriana, Velkopavlovická, Harlayne, Hardgrand, Bergeron, Goldbar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|