nejaromatictejsi odruda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 22.7.2013 8:59
Můj Bergeron má to štěstí, že má také celodenní oslunění. Jeho plody jsou buď ještě světle zelené nebo přecházejí velmi zvolna do světle žlutého odstínu. Je na něm dost velká úroda. Lejuna trpěla houbovými chorobami, hlavně moniliovým úžehem a hnědnutím listů meruňky. Plody Lenovy a Lejuny letos nemám. Ačkoliv Lejuna živořila a je už "kapud", tak Lenova, i když silně potlačována v růstu z důvodu nedostatku místa, nejeví žádné známky jakéhokoliv onemocnění. Asi by si svoje "místo na slunci" zasloužila. Druhý velký plod Pincotu je úplně stejný, jako ten první, takže nic moc. Žloutne vysoká úroda Sundropu a pár plodů Vehardy. U toho Pincotu nevím, jestli jej není potřeba sklízet dříve. Já jsem ho chutnal středně měkký. Možná, že tvrdčí by byl aromatičtější, říznější, stejně jako Spring Blush. U Goldrichu je naopak třeba plody co nejvíce nechat změknout, ale i pak je možné, že to pro pana Filalu žádné "nebíčko v papuľke" nebude.
|
|
|
|
|
|
|
host - 59.254 (?), 22.7.2013 12:53
Já sklízel první "větší" úrodičku na mladém Pinkcotu (80 plodů) 19.7.13. Barva nádherná - výrazně líčko, plody vyrovnané velikosti, asi vlivem sucha "jen" v průměru 55g. Krásně kulovité, středně šťavnaté, Vkp to nebyla, ale chuť příjemná (jakoby lehce do renklódy či spíše plodového myrobalánu), i když v porovnání s Vkp z JM málo sladká, málo kyselin --> mdlejší. Pokud bude ovšem plodit se stávající intenzitou a odolností mrazům, budu velmi spokojen. Monilinii jsem neriskl - Horizon 1x, strupovitost nebyla (broskve zde jí trpí). 380m.n.m., suchý kamenitý jíl, JZ svah, podnož B-VA. Ještě mě napadá jedno zajímavé zjištění a to je absence moniliniové hniloby i na plodech poškozených v květnu kroupami.
První 2 plody Leskory jsem 13.7. zhltl s takovou chutí, že se k nim nemůžu vyjádřit. Matně si pamatuji větší šťavnatost než u Pinkcotu a výraznější kyselinku. Stromek roste rozkladitě, díky menší plodnosti mnohem bujněji než výše jmenovaný Pinkcot. Ale přece jen je na myroši.
Foto časem (mobil).
Zdraví Mittwoch
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.155 (?), 22.7.2013 22:41
Dovoluji si přidat dosud zde neuváděnou novinku z Escande: Sweet Red- u které jsem sklidil prvně asi 40 plodů. Chuťově lepší než o pár dní rannější Spring Blush (ta měla větší plody, ale méně sladké). Jinak plody byly s pevnou, ale šťavnatou, sladkou a aromatickou dužinou. I když začaly opadávat, byly zcela bez hniloby (postřik jsem neprováděl). Prostě mě překvapily -taková menší trochu méně aromatická velkopavlovická. JInak jsem 480mn.m.,podhůří Šumavy.
Lucas
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.101 (?), 22.7.2013 22:54
Odrůdu Velharda na myrobalánu pěstuji na Hlučínsku již asi 15 let, rodí vcelku pravidelně, viz foto, chuť je velmi dobrá, zrovna mi dozrává.Je poměrně mrazuodolná.V některých letech měla dost odpadu, letos to vypadá velmi dobře.
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.101 (?), 22.7.2013 22:56
|
|
|
|