Mráz ve vegetačním období v roce 2024
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.219 (?), 26.3.2024 20:47
No jo, mít klima jako v Murcii , jim tam letos asi ani nemrzlo.A pak ještě ty jejich nové odrůdy..
Tady severovýchod dnes ráno -4°C celou noc jasno bezvětří až do rána, meruňky většina po odkvětu nebo v dokvětu... skoro totálka hlavně ty raně kvetoucí jako Tsinami, Pricia, Tyrintos, Harmat, Hacihaliloglu, Soledane, Vanillacot taky... A naopak ty pozdně kvetoucí ještě kvetou jako jsou Forum, Vynoslivyj, tak jen probírka.
Leskora stále vzdoruje, tak 5% živých po odkvětu, to je tak co 10cm plod kdyby vydržely - letos překvapila v odolnosti. Před týdnem byly mrazy -5°C, ale meruňky ještě kvetly, takže vydržely byla taky jen probírka. No jo, březen za kamna vlezem. MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 90.15 (?), 27.3.2024 20:50
Náchodsko po úterním ranním mrazu -5 stupňů - Somo to celkem zasáhlo, většina květů rezavých, zůstalo jen pár bílých. ULA naopak počkala s kvetením a i teď je ve stavu poupat před květem. Obě meruňky byly před prvními mrazy ošetřeny Championem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 27.3.2024 21:04
Já jsem zvědavý jak se bude u nás dařit Kuresia. Na youtube jsou k vidění krásné štavnaté plody. Letos mi došel stromeček, trochu slabší špičáček kontejnerovaný. Vadou na kráse je pouze to, že odrůda byla štěpovaná na dost starou a silnou podnož. Srůst je pevný, ale pahýl na podnoži jsem musel zahladit a ošetřit.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 200.242 (?), 28.3.2024 13:51
U nás u Poděbrad bylo minimum -1,5 st.
Plůdek Congatu, který je zasažený v květináči kupodivu přežil.
Na další fotce je Pinkcot, který si po první mrazové probírce nakonec vedl lépe než jsem si myslel, a to díky dlouhé periodě kvetení (od 4.3.), což je u něj první pozitivum po 7.letech.co ho mám.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.135 (?), 28.3.2024 14:21
Nadmořská výška u nás na Náchodsku je zhruba 400 metrů nad mořem, jsme podhůří mezi Orlickými horami a Krkonošemi. To má určitě vliv na počasí, vegetace oproti Hradci Králové je cca o 14 dní opožděná.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 200.242 (?), 28.3.2024 16:16
Pinkcot zaplodil, ale je např. bezkonkurenčni v tom jak vymrzá v pupenech, což už se tady x krát probíralo.
Zkouším si na něm očkování, jinak by byl už v pánu.
Marek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 28.3.2024 16:39
Pinkcot v kráse kvetení může konkurovat i mandloním. Je škoda ho kácet, prvotřídní medotvorná odrůda. Dejte se na včelaření, pokud už nevčelaříte. Ani nevím jak letos dopadla tato odrůda v sadech v Buchlovicích (1 ha). Nenápadně jsem tam napsal dotaz přes jejich formulář, ale asi to neodešlo... Zastarelé PC-TV vybavené, už mohu odesílat jen na zahradách a v minulosti na blogspotu, ale to jsem už pár měsící nezkoušel. Biegler
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|