Mráz ve vegetačním období
|
|
|
|
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2171) - 168.103 (?), 6.4.2025 14:12
Tak samozřejmě! Ale to ví paní tazatelka, jak má velké stromy, my ne. Vzhledem k tomu, že broskvoně se nějakého úctyhodného věku nedožívají, nepředpokládám, že by takový strom zabral víc, než 10m2. Ale taky jde o ty záhony pod nimi. V dotazu jsem si všiml, že paní má určité pochybnosti, zda to nepřepískla. Já mám záhon s hlávkovým salátem hned vedle dvou stromků, na které bych taky potřeboval rozprášit trochu Championu a řeším dilema, zda do toho jít nebo ne. Pokud ano, tak nejspíš ošetřím jen část stromu. Zrovna mě napadá, že takovým opatřením, za určitých okolností, bych si mohl i ověřit účinnost toho postřiku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.24 (?), 6.4.2025 14:51
Ano, ověřil byste účinnost - také jsem nad tím uvažovala, ale přiznávám, že mně nakonec bylo líto nějaké větve s květy neošetřit. Loni jsem si při jarním mrazu říkala, že některé z pupenů a květů určitě i beze mě přežijí - chvilku to tak i vypadalo, ale potom zhnědly a byl konec. Úroda snad pár kusů a ty zlikvidovalo letní sucho.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.24 (?), 6.4.2025 14:45
To je dobrá poznámka - žádné rozložité staré stromy, ale na výšku 2,5 až 3 metry mají. Nenapadlo mě záhony překrýt, byla to taková akce narychlo - Champion jsem kupovala pár hodin před postřikem, původně jsem stromy ničím stříkat nechtěla. Mrzí mě, že na záhonu mám i mangold a růžičkovou kapustu - a postřik šel i na ně. Teď váhám, zda je nevyhodit. Co myslíte?
Určitě bych příště upřednostnila jinou variantu ochrany. Nemáte někdo zkušenost s umístěním vody v nějakých nádobách pod stromy? Jen mně není jasné to odpařování, pokud by byl mráz větší, tak přece voda zamrzne.🤔
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.180 (?), 6.4.2025 15:03
To nemáte moc, vychází to 1,5 litru na strom. U sebe když stříkám starší širokou broskev + nektarinku střední velikosti + sousedům malou nektarinku, spotřebuji 5 litrů postřiku... Má "skanout"...Jen je fakt, že pod těmito stromy nemám užitkové záhony, jen pod polovinou broskve růže.
Ale jedním postřikem zemi neublížíte, jen se sklizní bych počkala, až uplyne OL přípravku. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 6.4.2025 15:35
Dávám pod nakvetlé stromy 10l kbelíky-v co největším zvládnutelném množstní, do nichž vložím pozdě večer butely s horkou vodou-zavíčkované a zaliju ty v kbelíky do max.objemu horkou vodou. Do cca -5 do rána nezamrznou Nesmí ale fičet-to se na zítřek asi splní, vítr má být mírnější, SPCH.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 6.4.2025 16:04
Tu vodu máte z bojleru? Horkou vodu do kýblů nejde nalít přímo bez těch flašek a kolik je těch kýblů? Možná by šla naplnit i modrá plastová 100L bečka na kvas, ale nezkoušel jsem, prý ve skleníku bečka s vodou funguje proti zmrznutí. MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 121.66 (?), 6.4.2025 16:34
Jezisikriste, sa tu nejaka biomatka dobreze nepokaka z trocha medi, a potom v tescu nakupi zeleninu, ktora bola strikana aspon 15x.
Ja som včera tiež striekal Championom 50W, na 15 kusov trojročnych stromcvekov pouzite 20g pripravku a 10 litrov vody + zmacadlo silvet star. Na styri kusy 10-rocnych cerešni vysokych cca 7 metrov pouzitých 40 g a 20 litrov vody.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.24 (?), 6.4.2025 23:47
Pane, pokud o mně nic nevíte, zdržte se komentářů, jinak by si slušný člověk mohl myslet, že jste idiot.
Ostatním děkuji moc!
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|