Nejhorší zkušenosti se zmrznutím květů švestek mám u odrůd Toptaste a Jojo. A u Jojo když zmznou větší plody tak od toho chytne úžeh až do dřeva. A zmrzly i zelené plody třešní nevím přesně ve kterých to bylo letech.
Navíc zem měla v cca 0,5, - 1m hloubce před mrazy 8 - 10 °C to si myslím že na probuzení stromů dost stačí. Prostě je to letos velký výkyv. A už poněkolikáté. K. z B.
Rozhraní Středočeského a Jihočeského kraje 440mnm. Dnešní ranní teplota na chráněném stanovišti na kmeni meruňky 1m nad zemí -6,1°C. Měl jsem puštěnou infražárovku, ale teplota byla asi už moc nízko.
O půlnoci jsem pro jistotu opět zapálil ten jeden ohýnek, to už jen kvůli případné ochutnávce, protože na buchty bude těžko, ale zdá se zatím, že snad zítra takový mráz nebude jako dnes. To už je ale prd platné. Nicméně bych chtěl opět ochutnat letos nějakou merunku z mého vlastního "šlechtění".
Severovýchod mělo být dnes už jen 0 až -2, předpověď nevyšla opět silný mráz -6°až -7°C, opakovaně do kvetoucích broskví asi nebude nic ani z těch. Meruňky budou z kauflandu ty španělské nedozrálé kyselé. MH
Dnešní ráno o stupěn teplejší než včera pouze -6, síla ledu sice slabší, ale dost silná na hodně intenzivní mráz. Třeba letos nebude ani jiné ovoce včetně trnek a i to si pamatuju a ne jednou. Ty mrazivé výpady jsou dost silné, asi Santa dobře nezavřel arktickou bránu.
Při odstranování nerozkvetlých květů ze tří špičáků Solanky bylo vidět, že po těch mrazech taky nejsou zrovna v dobré kondici... Některé švestky už mají bílé čepičky i u nás na Zlínsku v Chřibech. Takže mrazové poškození není nereálné.
Nejhorší zkušenosti se zmrznutím květů švestek mám u odrůd Toptaste a Jojo. A u Jojo když zmznou větší plody tak od toho chytne úžeh až do dřeva. A zmrzly i zelené plody třešní nevím přesně ve kterých to bylo letech.