O tom Bergeronu jsem to trochu přehnal. Potřebuje úplně stejnou chemickou ochranu, jako ostatní meruňky. Prostě snažit se, co nejlépe ošetřit strom ze všech stran, to je vše. Letos, kdy se díky teplému březnu ocitly meruňky na počátku kvetení a náhlá změna počasí, uvrhla stromy do studeného a vlhkého severozápadního proudění, budu ošetřovat vícekrát, ať je odpor vůči chemii jakkoliv silný. Díky, Mirdo, za Váš zájem. Tím mám na mysli Váš příspěvek o odolnosti odrůd proti moniliovému úžehu. U Veecotu je tady rozpor v citlivosti ve Vašem příspěvku a příspěvku z vlákna Roxana. Ale Veecot se uvádí i jinde jako odolný proti houbovým chorobám. Pro přehled jsem příspěvek z vlákna Roxana překopíroval sem:
Roxana a odolnost monilii
Souhrn Cílem testování bylo hodnocení odolnosti genotypů (odrůd a hybridů) meruněk k moniliniovým hnilobám plodů způsobených houbami rodu Monilinia. V roce 2011 bylo hodnoceno celkem 25 genotypů. Jako nejvíce rezistentní k moniliniovým hnilobám plodů byl hodnocen hybrid ´M 52´ a odrůda ´Betinka´. Naopak jako nejvíce citlivé byly hodnoceny odrůdy ´Candela´, ´Roxana´ a ´Veecot´ jak po umělých tak i po přirozených infekcích houbami rodu Monilinia