Minaret, Marlen, Svatava

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?)
3.1.2015 11:54

Marlen jsem si pořídil kvůli vylepšení pěstitelských vlastností Velkopavlovické. Alesoň díky tomu prodloužení kvetení. V posledních letech ale nejsem z výsledky VP spokojen. Jak z plodností, tak s kvalitou plodů. Zpočátku jsem byl naopak s plodností i kvalitu plodů velmi spokojen. V posledních letech se projevuje, jak cilivost květů na jarní mrazy, tak nectnost v podobě většího množství ještě nezralých plodů napadených hnilobou. Marlen v tomto ohledu nebude jistě vyjímkou. Jistě u ní nevyzrávají i obě poloviny plodu současně, jako je tomu u VP.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 3.1.2015 11:54

Marlen jsem si pořídil kvůli vylepšení pěstitelských vlastností Velkopavlovické. Alesoň díky tomu prodloužení kvetení. V posledních letech ale nejsem z výsledky VP spokojen. Jak z plodností, tak s kvalitou plodů. Zpočátku jsem byl naopak s plodností i kvalitu plodů velmi spokojen. V posledních letech se projevuje, jak cilivost květů na jarní mrazy, tak nectnost v podobě většího množství ještě nezralých plodů napadených hnilobou. Marlen v tomto ohledu nebude jistě vyjímkou. Jistě u ní nevyzrávají i obě poloviny plodu současně, jako je tomu u VP.

Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 2.251 (?), 3.1.2015 12:14

V plodnosti od Marlen zázraky nečekejte. Je-li v průběhu dozrávání teplé počasí, tak je nestejné vyzrávání plodů nevýznamné. S citlivostí těchto odrůd vůči mrazu těžko něco naděláme, jediným řešením by byly velmi slabé podnože a přikrývání celých stromů v době květu. Proti monilióze ještě nezralých plodů zkuste použít Horizon 250EW. Já mívám problémy s plody těsně před sklizní, protože zájem vos je obrovský (nechci plody příliš podtrhávat). V případě odrůd typu VP se musíme smířit se známým pravidlem 4-3-3, tzn. během deseti let 4 úrody hojné, 3 slabé, 3 žádné.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 3.1.2015 12:21

Taky mám toto pravidlo v paměti, ale nemohl jsem si vzpomenout na správný poměr. smiley

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 10.8.2015 13:54

Pokud je tohle opravdu MARLEN, tak nemohu prozatím potvrdit Mirkovy theze o nízké či žádné plodnosti této odrůdy. Chuť přibližně odpovídá Grosse Pavlowitzer, takže lze souhlasit, že se Marlen může přiřadit k sortotypu Velkopavlovická, Maďarská, Sabinovská (viz. výše ve vlákně v časopise Zahrádkář)

Marlen
Marlen
Marlen
Marlen
Grand Pavlowitzer (VP)
Grand Pavlowitzer (VP)

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 28.5.2017 20:12

Marlenky vypadají nadějně, stejně jako "původní" VP.

Marlen
Marlen
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty