Páni kolegovia, tak som sa dnes večer asi definitívne rozlúčil s tohtoročnou úrodou marhúľ, ostali mi len oči pre plač. Idem si otvoriť fľašu vína... :-(
To, čo ostalo po mrazíkoch, dnes dorazila búrka s ľadovcom. V troch vlnách tesne po sebe naše mesto Nitra zasiahlo prudké krupobitie, ktoré obilo takmer všetky malé plody. Videl som to v priamom prenose, pretože som sa vybral na záhradu s tým, že postriekam odkvitajúcu čerešňu prosti monilióze. Dážď a silný vietor mi postrek nedovolili.
Na dôvažok sa silne začína prejavovať monilióza. Napriek dvom postrekom - Baycor v plnom kvete, Sporgon pri odkvitaní. Vzhľadom na rozmery stromu je nemožné odstrániť všetky napadnuté konce vetiev.
Myslíte, že by malo zmysel spolu s čerešňou postriekať aj marhulu? Mám kúpený Signum. Snáď by mohol trochu pomôcť, veď je to systémový prípravok.
Radosť mi robia aspoň bohato zakvitnuté slivky, pribúdajú však plody s tmavými bodkami, budem musieť urobiť postrek proti piliarke, aj keď nerád..
Na záhonoch je záľaha slizniakov. Po slabej zime ich je nekonečné množstvo. Prekrojil som ich za pol hodinu snáď stovku. Budem musieť doplniť zásobu Ferramolu, z minulého roku mi ostalo už len pár kíl.
Tento rok sa veru nezačína moc veselo :-/