Meruňky, monilioza 2014
|
|
|
|
|
|
|
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář (385) - 64.250 (?) 26.3.2014 7:03
Po dnešním mrazíku u nás (-1,7°C) už žádné meruňky nemusím stříkat. Nechávám to na přírodě.Loni jsme měli pěknou úrodu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář (306) - 39.174 (?), 27.3.2014 16:20
U nás v Nitre na meteostanici bolo včera -2, na záhrade cca -1. Dnes už chvalabohu "až" +1.
Marhuľa je už komplet odkvitnutá, zatiaľ sa mi nezdá, že by boli kvety poškodené mrazom. Skôr mám obavu kvôli monilióze, boli prehánky a silný vietor, tak som stihol len jeden postrek Baycorom na začiatku kvitnutia.
Dnes nefúka, strekol by som Signum alebo Sporgon, len neviem či to bude mať zmysel, keď už je odkvitnutá... Možno by bolo lepšie počkať 2-3 týždne kým začnú rašiť listy, a potom dať napr. ten Signum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.7 (?), 28.3.2014 10:23
Ak stromky vyrazne trpeli minule roky, a zial stavalo sa, moze sa stat, ze choroba prepukne aj teraz, i ked v mensej miere. Postrek preto ma vyznam uz len ako preventivny. V stadiu, ked stromy kvitnu a plody budu o mesiace neskor, nehrozi kontaminacia plodin chemickou latkou. Preto si myslim, ze je rozumne urobit 1-2 postreky.
Moja zena bola chora. Kvoli prechodnemu ochladeniu sa neprestala liecit a brala lieky (chemikalie!), aj ked sa dalo v tricku chodit po zahrade.
Ak sa tento rok choroba nikak neprejavi (co sa roky nestalo, zial), mozno buduci rok pri takomto pocasi striekat nebudem.
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 28.3.2014 11:30
Tedy nevím jak v Nitře, ale u nás, na Královédvorsku, od pondělního rána do úterního poledne soustavně pršelo a spadlo přes 40mm. Potom ještě drobně zapršelo ve středu a teploty byly okolo 10°C. Nejde však přímo o množství srážek, ale dobu ovlhčení!
Většina ovocnářů asi zná p. Lánského z VŠÚO Holovousy a jednoho z největších expertů na ochranu sadů proti škodlivým činitelům i v rámci Ovocnářské unie ČR a SISPO.
Ten říká zhruba toto. Během květu je nutno sledovat průběh počasí. Proti moniliovému úžehu je ošetření nutné, jestliže v období od začátku květu do opadu korunních plátků klesne teplota pod 12°C a je vysoká vzdušná vlhkost, nebo doba ovlhčení je delší než 15 hod. Tolik p. Lánský.
Konidie roznášené větrem, příp. i deštěm, které se uchytí na bliznách, mohou za těchto podmínek vyklíčit a prorůstat do semeníku a následně i do dřeva.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|