Meruňky 2023
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 25.4.2023 15:57
Zdravím, pane 7.126 na jih Moravy. Zajímavá informace s tím Anegatem. Není mně jasné, jestli rozkvétají později všechny odrůdy typu "GAT", nebo ne. Asi ne, jelikož Iziagat pozdě nerozkvetl a můžu se nyní kochat tak maximálně pěkným lupením zbarveným do červena. Hezky to kontrastuje se svěží zelení Sefory, která je také bez plodů. U té Frostiny jsou na trnech nějaké plůdky, ale jelikož na trnech nejsou zelené výhony ani listy, tak nevím, jestli to není moniliovým úžehem a nepůjde to dolů. Ula má asi 10 plodů, ale jelikož je to malý stromek, tak toho na něm vydrželo hodně. Vydržela by i Harlayne, ale květů bylo málo. Zdenkovo oblíbené Kioto nemá skoro nic. Mrzí mě Hargrand, má jeden plůdek. Odolnější je Farclo, které je sice mrňavé, ale co na něm rozkvetlo, z toho je i plod. Do vzrostlého Bergeronu nevidím, to samé do Goldrichu, u VP by na chuť něco být mohlo. V letošním roce budou meruňky vzácné, doufám, že těch pár kousku přežije. Co Martin, Jirka a co HK? Lídina Darina a Kukyho Goldrich? A Aurora pana SPCH?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
petrs - (26) - 99.20 (?), 11.4.2023 18:14
Po dnešní kontrole meruněk bych to zatím viděl takto:
1) Ledana, Harcot, Marlen, Barbora, Veecot - pusto a prázdno.
2) Maďarská, Velkopavlovická, Exnarova, Goldrich - sem tam květ díky šittovu řezu, jinak by nebylo taky nic.
3) Leskora, Leala, Orange red, Bergeron - sem tam květ díky šittovu řezu. Odhadem 5-15% alespoň ještě drží na stromě, nebo ještě kvete.
4) Farbaly kvete
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
petrs - (26) - 99.20 (?), 11.4.2023 21:25
Český Brod, 220 mnm. Siréna u mě vypadá ještě zajímavě, ale tu nechci chválit, protože je to malý stromek co šel loni jen z kmínku a byl proto několikrát zaštípnut. Takový několikanásobný šittův řez, což mohlo mít velký vliv na opoždění doby květu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 12.4.2023 10:57
Tady opakované likvidační mrazy více vydržel Bergeron, Orangered, Forum - nějaké plůdky stále žijí. Nejhůře dopadla tak jako každý rok Leskora, snad i na VP nějaké plůdy zůstaly, Leskora nejvíce kvetla ani vysoko nic nepřežilo, nejméně mrazuodolná. VP sem tam plůdek žije. A co ULA meruňka, je vidět rozdíl na mrazy? MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 7.126 (?), 24.4.2023 20:53
Na jihu Moravy téměř vše kaput, kromě Anegat a Frostina, ty šly do květu později. Snad je nezahubí deště a monilioza. Východní Čechy - ULA 2 roky zasazená pěkně kvete nyní, nezmrzla a snad ji monilioza neskolí.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 25.4.2023 15:57
Zdravím, pane 7.126 na jih Moravy. Zajímavá informace s tím Anegatem. Není mně jasné, jestli rozkvétají později všechny odrůdy typu "GAT", nebo ne. Asi ne, jelikož Iziagat pozdě nerozkvetl a můžu se nyní kochat tak maximálně pěkným lupením zbarveným do červena. Hezky to kontrastuje se svěží zelení Sefory, která je také bez plodů. U té Frostiny jsou na trnech nějaké plůdky, ale jelikož na trnech nejsou zelené výhony ani listy, tak nevím, jestli to není moniliovým úžehem a nepůjde to dolů. Ula má asi 10 plodů, ale jelikož je to malý stromek, tak toho na něm vydrželo hodně. Vydržela by i Harlayne, ale květů bylo málo. Zdenkovo oblíbené Kioto nemá skoro nic. Mrzí mě Hargrand, má jeden plůdek. Odolnější je Farclo, které je sice mrňavé, ale co na něm rozkvetlo, z toho je i plod. Do vzrostlého Bergeronu nevidím, to samé do Goldrichu, u VP by na chuť něco být mohlo. V letošním roce budou meruňky vzácné, doufám, že těch pár kousku přežije. Co Martin, Jirka a co HK? Lídina Darina a Kukyho Goldrich? A Aurora pana SPCH?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|