Meruňky 2023

petrs - (26) - 99.20 (?)
11.4.2023 18:14

Po dnešní kontrole meruněk bych to zatím viděl takto: 

1) Ledana, Harcot, Marlen, Barbora, Veecot - pusto a prázdno.

2) Maďarská, Velkopavlovická, Exnarova, Goldrich - sem tam květ díky šittovu řezu, jinak by nebylo taky nic.

3) Leskora, Leala, Orange red, Bergeron - sem tam květ díky šittovu řezu. Odhadem 5-15% alespoň ještě drží na stromě, nebo ještě kvete.   

4) Farbaly kvete

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

petrs - (26) - 99.20 (?), 11.4.2023 18:14

Po dnešní kontrole meruněk bych to zatím viděl takto: 

1) Ledana, Harcot, Marlen, Barbora, Veecot - pusto a prázdno.

2) Maďarská, Velkopavlovická, Exnarova, Goldrich - sem tam květ díky šittovu řezu, jinak by nebylo taky nic.

3) Leskora, Leala, Orange red, Bergeron - sem tam květ díky šittovu řezu. Odhadem 5-15% alespoň ještě drží na stromě, nebo ještě kvete.   

4) Farbaly kvete

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 11.4.2023 19:53
Pěstitel na Youtube si po mrazech pochvaloval Madarku a Vehardu, ale byly to hodně mladé stromečky a neudával minimální teploty.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 11.4.2023 20:02

Nevím odkud je petrs, ale jím zmiňované sorty Harcot, Ledana, Marlen u mě něco mít budou. Určitě také Frostina i Davidova Ula. Vypadá to, že by mohly přežít i květy Vanilla Cot, tak ještě, jestli to Vanilla Cot vůbec bude.

petrs - (26) - 99.20 (?), 11.4.2023 21:25

Český Brod, 220 mnm. Siréna u mě vypadá ještě zajímavě, ale tu nechci chválit, protože je to malý stromek co šel loni jen z kmínku a byl proto několikrát zaštípnut.  Takový několikanásobný šittův řez, což mohlo mít velký vliv na opoždění doby květu.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 11.4.2023 22:58

Sirenu jsem si na podzim taky koupil. Další kousek do sbírky s ananasovým aroma? Mně ledacos na koncích letorostů taky rozkvetlo později, ale myslím, že jsem do půlky června minulý rok nic moc nezakracoval. Taky jsem zvědavý, co vyleze z té meruňky kupované jako "PERLE" a z druhé Vesny. Ta první je nějaká prazvláštní odrůda, co raší a kvete velmi pozdě. Plody ale moc chutné nebyly. Na roubu Candely snad taky dva tři plody zůstanou, i když všechno vypadalo spáleně. 

host - 213.137 (?), 12.4.2023 10:57

Tady opakované likvidační mrazy více vydržel Bergeron, Orangered, Forum - nějaké plůdky stále žijí. Nejhůře dopadla tak jako každý rok Leskora, snad i na VP nějaké plůdy zůstaly, Leskora nejvíce kvetla ani vysoko nic nepřežilo, nejméně mrazuodolná. VP sem tam plůdek žije. A co ULA meruňka, je vidět rozdíl na mrazy? MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 15.4.2023 14:31

Květy Vanilla Cot sice vůbec nevypadaly spáleně, přesto opadaly, tak jako ostatní COTY. Od této šlechtitelské firmy se bude vesměs jednat o hodně sváteční meruňky, jelikož se nedá očekávat, že by u nás meruňky začaly kvést déle. Trend bude spíše opačný. Doufám, že všem udělala radost alespoň tlaková níže Leon, která zase o něco víc umazala srážkový deficit.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 24.4.2023 16:42

Jaká je u vás situace? Z menších stromků je tom nejlépe Veharda a Lejuna. Zklamalo Kioto, Bergarouge i ten Bergeval toho moc nemá. Teď to, co zbylo, ještě tak dvakrát přemrzne a bude "vymalováno".

host - 7.126 (?), 24.4.2023 20:53
Na jihu Moravy téměř vše kaput, kromě Anegat a Frostina, ty šly do květu později. Snad je nezahubí deště a monilioza. Východní Čechy - ULA 2 roky zasazená pěkně kvete nyní, nezmrzla a snad ji monilioza neskolí.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 25.4.2023 15:57

Zdravím, pane 7.126 na jih Moravy. Zajímavá informace s tím Anegatem. Není mně jasné, jestli rozkvétají později všechny odrůdy typu "GAT", nebo ne. Asi ne, jelikož Iziagat pozdě nerozkvetl a můžu se nyní kochat tak maximálně pěkným lupením zbarveným do červena. Hezky to kontrastuje se svěží zelení Sefory, která je také bez plodů. U té Frostiny jsou na trnech nějaké plůdky, ale jelikož na trnech nejsou zelené výhony ani listy, tak nevím, jestli to není moniliovým úžehem a nepůjde to dolů. Ula má asi 10 plodů, ale jelikož je to malý stromek, tak toho na něm vydrželo hodně. Vydržela by i Harlayne, ale květů bylo málo. Zdenkovo oblíbené Kioto nemá skoro nic. Mrzí mě Hargrand, má jeden plůdek. Odolnější je Farclo, které je sice mrňavé, ale co na něm rozkvetlo,  z toho je i plod. Do vzrostlého Bergeronu nevidím, to samé do Goldrichu, u VP by na chuť něco být mohlo. V letošním roce budou meruňky vzácné, doufám, že těch pár kousku přežije. Co Martin, Jirka a co HK? Lídina Darina a Kukyho Goldrich? A Aurora pana SPCH?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz