Meruňky 2023

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
14.3.2023 10:20

"Velí nějak divně, ne?" (Tichá bolest). Respektive divné je to, že Auroře nestačila ani zvýšená fungicidní ochrana proti moniliovému ůžehu, takže kdo ví, proč postupně zaschla. Podobně na tom byla Tsunami, také od vrchu usychala, ale spodek se docela rozjel, takže by to mohlo být v "cajku". Přinejhorším jsem vrouboval Tsunami do Leskory. I když je samozřejmě Leskora mnohem odolnější než Tsunami, tak Tsunami už má svoje místo, jelikož zraje před Leskorou a je chuťově povedená, to snad uznáte. Myslím si, že jsem panu Pepé, jak ho nazýváte, s Leskorou špatně neporadil, bohužel 550 metrů bez chráněného stanoviště je už asi na meruňky příliš. Ale mrzí mě to. V takové výšce se spíše vypěstují broskve než meruňky, jak je vidět. Co se týče aktivního pisatele pana 81.144, yeskterý oprášil starou odrůdu Velká raná, tak bych, pane 81.144, na tom mém stromku jeden až dva plody nejraději nechal, protože jsem zvědavý, jestli je to opravdu dávno překonaná stará odrůda, jak o ní psal David.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 213.137 (?), 14.3.2023 0:06

Tak jste první, podunajská nížina? yes

A ty fotky kvetoucích meruněk z řecka jsou aktuální, když kvetou teď u vás v SK? A k čemu tam mají ty plachty na zatažení? MH

host - 16.28 (?), 14.3.2023 8:37

Plachty se používají proti kroupám.

host - 81.144 (?), 14.3.2023 8:58
Nevím jestli to jsou sítě a nebo plachty, u nás jeden sadař má taky už postavené takové sloupy a jestli to bude jen proti kroupám a nebo i proti mrazu se nechám překvapit. Bohužel jsou zprávy, že se z těch materiálů pro krytí uvolnují nebezpečné látky do ovoce...

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 14.3.2023 10:20

"Velí nějak divně, ne?" (Tichá bolest). Respektive divné je to, že Auroře nestačila ani zvýšená fungicidní ochrana proti moniliovému ůžehu, takže kdo ví, proč postupně zaschla. Podobně na tom byla Tsunami, také od vrchu usychala, ale spodek se docela rozjel, takže by to mohlo být v "cajku". Přinejhorším jsem vrouboval Tsunami do Leskory. I když je samozřejmě Leskora mnohem odolnější než Tsunami, tak Tsunami už má svoje místo, jelikož zraje před Leskorou a je chuťově povedená, to snad uznáte. Myslím si, že jsem panu Pepé, jak ho nazýváte, s Leskorou špatně neporadil, bohužel 550 metrů bez chráněného stanoviště je už asi na meruňky příliš. Ale mrzí mě to. V takové výšce se spíše vypěstují broskve než meruňky, jak je vidět. Co se týče aktivního pisatele pana 81.144, yeskterý oprášil starou odrůdu Velká raná, tak bych, pane 81.144, na tom mém stromku jeden až dva plody nejraději nechal, protože jsem zvědavý, jestli je to opravdu dávno překonaná stará odrůda, jak o ní psal David.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 14.3.2023 10:31

Bratislava zase vede, pane Petere. yes To Fardao mě mrzí, vyklubala se z ní nějaká dosti raná meruňka. Předpokládám, že pravé jméno nezjistím, takže další "no name". Na Spomyšli jsem požadoval nikoliv finanční náhradu, ale pravou Fardao. Ale jinak to přibývá. Farhial, Farclo, Congat, možná Farely, a ten dušičkový Kech Psar, který má na roubech přece jenom nějaké květní pupeny.. 

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 14.3.2023 20:36

tak už jsou tu po roce zase nervy. Ve čtvrtek mi tu hlásí ráno -5° a meruňka Betinka jenjen vykvést. Walter

host - 213.137 (?), 14.3.2023 22:07

Kéž by těch -5 bylo skutečných, tak by to tak hrozné nebylo. Jsem teď vymazal z paměti ty předpovídané -2°C tři dny zpátky... -9,5°C nad zemí, -7,5 v koruně. laugh cool yesMH

host - 81.144 (?), 15.3.2023 18:52
Pane Waltře, tak takové u nás ještě nejsou. Nevím jestli napsat naštěstí a nebo ne, ale do doby kdy nebezpečí mrazu už nebude, je ještě daleko. Přeju vám aby se vám merunková sezona vydařila. I do Pardubic přeju to samé.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 15.3.2023 20:04

to je od vás milé, děkuju. Ale ještě nehážu flintu do žita. Vedle Betinky, která holt asi letos půjde jen do dřeva, mám ještě přes 15 let starou Karolu a ta ještě nekvete. Při výsadbě jsem jí umístil tak, aby na kmen a půdu pod ním začaly dopadat sluneční paprsky až začátkem dubna. A má to podle mě vliv na trošku zpožděné rašení stromu. A samozřejmě také platí, že čím mohutnější a starší strom, tím více opožděných květů, které mohou mrazům uniknout. Dlouhověkost stromu ovšem může významně ovlivniit moniliová spála. Ošetřeno proti ní ještě nemám, stále fouká, snad to půjde v neděli ráno. No a stále tu mám na zahrádce broskvoně, o které se nebojím, ty mi plodí každým rokem. Tak ať se vám daří a neopouštějte nás, mraky se přeženou a opět vyleze slunce.Walter

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 16.3.2023 12:57

dnes ráno bylo opět na chvíli bezvětří, využil jsem toho o postříkal meruňky proti moniliové spále. Signum. Walter

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz