Meruňky 2022

host - 81.144 (?)
12.3.2022 20:25
Pane Petře, je zajímavé, že s pěstováním broskovní nebyl až takový problém jako s pěstováním meruněk zaštěpovaných na broskvonovém semenáči Leskora a Lejuna. Ty odešly jako první. Broskve přežily například i klasiku jako VP, Rakovského, Madarky, Goldrischy které byly na myrobalánu nebo merunkovém semenáči. Už se mně to nechce všechny ty odrůdy dohledávat. Ze začátku jsem kupoval většínou tak 5 kusů od jedné odrůdy takže ten úhyn nebyl náhodný ale plošný. Pokud při cenách benzínu letos trávy moc nebude, zlobit se taky nebudu. Jen přemýšlím, zda vůbec stříkat švestky proti pilatce, aby mně pak nazůstaly doma, jak tak sleduju vývoj cen energií a potravin a hlavně jak straší co ještě bude. Lidé se budou muset pravděpodobně uskromnit... Už jsem tu včelku pana Waltera viděl a dávám palec nahoru. Kdybych mohl, dal bych fotečky včelek jak pořírají hrušky a nebo broskve. Ale tam je to focení víc jednoduché, protože jsou omámené.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 15.3.2022 20:31

Byly tady nějaké pochyby ohledně počasí, tak jen připomínám, že o víkendu klesla vlhkost na 10%, což bylo údajně naposled v roce 2012 v srpnu. Takže zase tak obyčejné to nebylo.

host - 250.128 (?), 12.3.2022 15:38
Taky jsem neodolal pěkně nafocenému a údajně mrazuvzdornému Pinkcotu. Bohužel se stále najdou prodejci, podle kterých je mrazuvzdorný, vhodný do okrajových oblastí... Letos ale překvapil a celkem narašený dal -8., při teplotě o pár destin nižší už ale nějaké poškozeni je. Veharda je chráněném stanovišti na tom podobně jen s tím rozdílem, že má narašených květních pupenů mnohem míň. Tak mě napadlo jestli mrazuvzdornost není opravdu chiméra jak to tu někdo kdysi napsal a zásadní není spíše rannost odrůdy. Chuťově na tom neni zas tak špatně, když zůstane v ruce.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 12.3.2022 18:55

"Březen bez vody, duben bez trávy". Jak to vidíte, pane SPCH? Oceňuji ještě jednou ostrost fotek pana Waltra a jsem rád, že přispěl i Jirka o Pinkcotu. Vzpomínám, když jsem ho ještě měl, že se jednou kompletně vysypaly narašené pupeny z předjarního mrazu. Ale jak psal Martin, to bylo z dvouciferného mínusu (mrazu). Pane 250.128 máte na mysli ranost kvetení odrůd? Taková Aurora, která rozkvétala jako první, byla vždy mrazu také první na ráně a taky si na ní vždy smlsnul. Ale třeba Goldrich na broskvoňovém semenáči rozkvétá taky dříve, ale jelikož je částečně chráněn, tak si ani teď nevzpomínám, kdy naposledy zmrznul. Ten první Goldrich, který ovšem stál jinde, měl mrazuodolnost v květu na úrovni VP.  A na myrobalánu, či meruňkovém semenáči nerozkvétal tak časně jako tento na B-VA-2.

Big Red
Big Red

host - 81.144 (?), 12.3.2022 20:25
Pane Petře, je zajímavé, že s pěstováním broskovní nebyl až takový problém jako s pěstováním meruněk zaštěpovaných na broskvonovém semenáči Leskora a Lejuna. Ty odešly jako první. Broskve přežily například i klasiku jako VP, Rakovského, Madarky, Goldrischy které byly na myrobalánu nebo merunkovém semenáči. Už se mně to nechce všechny ty odrůdy dohledávat. Ze začátku jsem kupoval většínou tak 5 kusů od jedné odrůdy takže ten úhyn nebyl náhodný ale plošný. Pokud při cenách benzínu letos trávy moc nebude, zlobit se taky nebudu. Jen přemýšlím, zda vůbec stříkat švestky proti pilatce, aby mně pak nazůstaly doma, jak tak sleduju vývoj cen energií a potravin a hlavně jak straší co ještě bude. Lidé se budou muset pravděpodobně uskromnit... Už jsem tu včelku pana Waltera viděl a dávám palec nahoru. Kdybych mohl, dal bych fotečky včelek jak pořírají hrušky a nebo broskve. Ale tam je to focení víc jednoduché, protože jsou omámené.

host - 91.196 (?), 13.3.2022 7:24

Byv osloven, nyní odpovídám: život náš začíná připomínat tragedii antickoufrown! Coby sadařský Ječmínek-během roku putujícím po různých sadech a zahradách, všímám si pochopitelně i povrchu, na který vstupuju a stavím žebříky. Někde poryto, jinde trávník. Ten většinou sekaný na skinacheeky, i proto prašný a kluzký. Lidé ne a ne pochopit, že je to proti smyslu zapěstovat zdravý, dlouhodobě krásný pažit. V těchto dnech jeho vzhled více než co jiného připomíná poušťsad. Stálezelené dřeviny, především jehličnany chytají našedlé odstíny, borovice jehlice smutně klopí, pěstitelům nedochází, že kapková závlaha-zhusta ne dobře fungující toto není schopna spasitcool... Tož tak to vidí můj zrak a ťukají ukazováky, ze slunečné a schnoucí Hané, SPCHwink.

host - 9.142 (?), 13.3.2022 8:37

Šíření popašné zprávy. Básníci by měli být ze skupiny doživotně exkomunikováni. V tomto období všude a všechno venku připomíná poušť. Nad tím není nutné se pozastavovat, kdo zná průběh vegetace v mírném pásu, nediví se. Ostatně co by taky rostlo, když ranní teploty klesají k -8 stupňům a přes den vystřelí na +3 už čtrnáct dnů. A že nepršelo je sice protivný, protže se práší, ale žádná kalamita to není. A nikdy ani nebyla. PP.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 13.3.2022 9:51

Co se týče mrazu, tak je takový trochu netradiční, respektive k ránu dolů moc nepadá, alespoň tady ne. Z jakých to je důvodů, to netuším. Na východě tomu je jinak, jak jsem koukal do nočních teplot, například na Ostravsku. Přitom je všude celou noc jasno. Zajímala by mě nadmořská výška a přibližná poloha pana 81.144. Co jsem Vám říkal o těch cenách energií? Teď nás natahujou už i pumpaři. Mě spíš tíží elektřina. Tam je to kvůli nepromyšlenému zelenému údělu, plynu a jistému pánovi z Moskvy. Jinak, pane 81.144, ten Goldrich na B-VA-2 roste opravdu velmi značně. Orangered na Montclaru rozumně. Mám nějaké meruňky od Davida a ten používá nějaké vyselektované, nepodrůstající, méně vzrůstné myrobalány. Fotil jsem pupeny odrůd Lilly Cot, Wonder Cot, Delice Cot, Monster Cot, Tom Cot a Tardi Cot, ale jsou si dost podobné až na ten Tardi Cot. Možná je to tím, že Tardicot je pozdnější a odrůda raší později.

Tardicot
Tardicot

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 13.3.2022 15:55

Co se týče počasí, tak se mi zdá, že venkovní vlhkoměr snad ani neukazuje správně, když tam je extrémní hodnota 16%. Ještě bych chtěl upozornit, že některé příspěvky se zasekávají dole a nejdou do přehledu příspěvků, proto je lépe kliknout vlevo nahoře na "úvodní stránka" a potom sjet dolů na "další příspěvky", kde občas najdete příspěvek, který se nezobrazuje v hlavním přehledu. Platí to i naopak, nevím čím to je.

host - 81.144 (?), 12.3.2022 20:02
Pane 250.128 mé zaštěpované Pinkcoty ještě nevědí, že mají rašit... Velká ranná, Leskora nebo Lejuna v porovnání s Pinkcoty už mají opravdu těstě před rozkvětem. Dnes ráno bylo v 1,5 metru nad zemí - 7.9 C. U Velké ranné už dochází k poškození a i když květy úplně nezmrznou, budou se hůř vyvíjet a třeba nakonec ani nebudou plodné. Ve vrcholcích 3 nebo 4 metry nad zemí snad něco zůstane na ochutnání.

host - 200.242 (?), 13.3.2022 20:23
A nemáte pane 81.144 zaštěpovaný Pinkcot schovaný ve stínu? U mě je Leskora na stejném stanovišti jako Pinkcot a do květu se jí ještě moc nechce. Zajímavý je Koolgát, ten mám vedle narašené Vehardy v závětří v hlubokém spánku, ale jsou to ještě mladý stromky brzo dělat závěry. M.Ch.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz