Meruňka Rakovského
|
|
 |
 |
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář (491) - 10.8 (?) 9.2.2015 13:29
Nerozjíždí se vůbec nic, nechť si každý vybere odrůdy podle svého uvážení i peněženky, já historické odrůdy ovocných dřevin množím zadarmo. Zahradu mám na jižním svahu, velmi dobře tam prospívá. Další exemplář je také na mírném jižním svahu. Třetí, o kterém vím, je na expozici všesměrné. Nekrózy jsem nezaznamenal, gnomonii jsem u odrůdy neviděl. Za deště plody skutečně pukají (jako u mnoha jiných odrůd), moniliózou trpí podobně jako VP. Vždycky jsem si myslel, že hlubokou (tvz. přirozenou) dormanci ukončují koncem roku všechny meruňkové sorty, asi jsem se mýlil. V chuti kyseliny nepřevažují, je sladká.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.240 (?), 9.2.2015 13:04
Není sortou experimentátorů, kteří za 30€ prahnou po jihoevropských novinkách.
Ano, to jste napsal hezky, pane Kamile. Stačí jeden názor, že italské meruňky jsou kvalitnější, než ty z Escande a "vlak se rozjíždí". Pokud jde o meruňku Rakovského, tak Kutina uvádí: Vyžaduje dobrá stanoviště s vyloučením východních a jižních svahů. Na nevhodných stanovištích se tvoří větší množství nekróz na kmeni a větvích. Dále: Je citlivá na výkyvy teplot v předjaří, protože ukončuje hlubokou dormanci již koncem prosince. Je citlivá k hnědnutí listů. Plody za deště pukají. Sklon k monilióze je vyšší než u Velkopavlovické. K chuti se uvádí, že: Obsahuje větší množství kyselin, což je z hlediska přímého konzumu příznivé.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář (491) - 10.8 (?), 9.2.2015 13:29
Nerozjíždí se vůbec nic, nechť si každý vybere odrůdy podle svého uvážení i peněženky, já historické odrůdy ovocných dřevin množím zadarmo. Zahradu mám na jižním svahu, velmi dobře tam prospívá. Další exemplář je také na mírném jižním svahu. Třetí, o kterém vím, je na expozici všesměrné. Nekrózy jsem nezaznamenal, gnomonii jsem u odrůdy neviděl. Za deště plody skutečně pukají (jako u mnoha jiných odrůd), moniliózou trpí podobně jako VP. Vždycky jsem si myslel, že hlubokou (tvz. přirozenou) dormanci ukončují koncem roku všechny meruňkové sorty, asi jsem se mýlil. V chuti kyseliny nepřevažují, je sladká.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|