Meruňka z pecky
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 213.137 (?) 22.10.2023 12:20
Dřív se sadili meruňky hodně z pecek většinou ve dvoře u domu, často jen jeden strom a plodil vždy dobré plody i když kvalitou nemusely být tak ušlechtilé jako koupená odrůda to je pravda. Že by to byl tak jednoduchý trik jak poznat předem tu nejlepší odrůdu podle listů?
Část pecek příště zkusím rychleji usušit na vyšší teplotě na slunci , to by odpovídalo těm podmínkám v autě. Pomalu sušené pecky k krabici na podlaze mi opravdu všechny jádra uvnitř uschly - možná na napadení houbama, kdo ví. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 201.246 (?), 22.10.2023 21:09
Opravdu se to podle listu da poznat, ty co jsou dlouhe a uzke naroubovat a ty kulate a široke nechat rust -zni to asi jednoduše ale pry to funguje a ja tomu věřim.Všechny merunky jsou ze semen a jen se křiži ddd.Pokud mam pravdu a po par letechbude to co tu tvrdim pravda tak budou nove odrudy a pojmenuji je po svich detech takže odruda se bude jmenovat NIGANA- mam 3 holky takže NI-KOLKA GA-BINKA a NA-talka tak proto tento nazev ale rozhodne nebudu chvalit to co jsem vypestoval-pockam par let a uvidim co bude.2525
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 187.224 (?), 1.3.2016 9:10
Proč ne, vždyť i Maďarská má původ v náhodném semenáči. j.c.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 201.242 (?), 29.3.2018 22:18
Moje sousedka si koupila nevim kde nejake broskve na jidlo-protoze bylo leto pecky vyhodily otevrenym oknem ven, asi po 2 letech z pecek narostl obrovsky spiš ker nez strom cca 3m vysoky ale obsypany a kazdy rok plne plodici obrovskymi brovskemi neskutecne chuti a velikosti cca 10cm.Ja mam stromky kupovane a kdyz je jaro mrazive uroda je nulova ale sousedka ma alespon 50 procent urody, to je zajimave že.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 105.191 (?), 30.3.2018 8:33
U Broskyn viac nez 80% stromov z kostky je chutovo kvalitnych, u marhul je to menej nez 20 %.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.228 (?), 27.8.2018 9:52
Proč je u meruněk tak malý (20%) předpoklad dobrého výsledku u semenáče, vždyť když meruňka pochází ze sadu, má okolo sebe zase jen kvalitní odrůdy a nebude křížena s kdovíčím. Tak se prakricky jedná jen o vznik nové odrůdy, nebo ne?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mimmo - Diamantový Zahrádkář (2263) - 91.93 (?), 27.8.2018 15:35
Pan Vysloužil to vysvětlil velmi hezky. Jenom bych dodal, že většina ovocných odrůd jsou složité hybridy, jejichž generativní potomstvo (ze semen) by mělo i bez křížení velkou variabilitu. Navíc mnohé důležité vlastnosti nemusí být dominantní, spíše naopak. Takže je mnohem pravděpodobnější, že potomstvo si některou vlastnost zhorší než zlepší. Po posouzení některých náhodných semenáčů myslím, že vlastnosti jako velikost plodů, mrazuvzdornost ve dřevě, v květu a v plůdcích, oddělitelnost od pecky, množství cukrů a kyselin, barva plodů, odolnost na monilii a jiné nemoci či škůdce, plodnost nebo přirozený růst se všechny najednou u potomstva vyskytnou nebo zlepší jen vyjímečně. A to ještě existují vlastnosti, u kterých nám je to skoro jedno: sladká jádra, doba zrání, barva a velikost květů, samosprašnost, malé pecky...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 26.152 (?), 27.8.2018 20:52
U jabloní se uvádí, že pouze jeden semenáč ze 40 tisíc se nakonec prosadí jako nová odrůda.
Jinak dnes, na základě molekulárních markerů, se dají už z osiva odstranit ta semena, která nesou v sobě např. nežádoucí barvu nebo jiný znak/vlastnost, čímž se sníží počet testovaných jedinců a také náklady celého procesu.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|