Meruňka z pecky
|
|
|
|
|
|
|
host - 135.25 (?) 27.8.2018 9:16
Dobrý den.Na jaře z pecky vyrost stonek o dvou větvičkách, který je asi 60-70cm vysoký.Větvičky jsou slabé a bojím se, že to v zimě zajde.Vůbec tomu nerozumím.Nemám je seříznout(zkrátit) Děkuji za odpověď.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.111 (?), 19.4.2012 9:51
můj tatí má merunku i broskev z pecky a má plody velké a chutné takové ani v obchodě nekoupíte.
|
|
|
|
|
|
|
host - 33.172 (?), 30.7.2020 8:40
Z pecek vám vyrostou plnohodnotné stromky, s plody srovnatelnými s roubovanými
|
|
|
|
|
|
|
host, 31.8.2004 11:35
Dobrý den,
jestli chcete pěstovat meruňku z pecky tak to se plodů dočkáte za několik let a plod nebude nic moc. Z pecek se můžou pěstovat jen podnože a na ně štěpovat ušlechtilou odrůdu.
Vláďa
|
|
|
|
|
|
|
Lucián - (6), 19.10.2005 15:35
Nesouhlasím s tím, že z pecky nemůže vyrůst dobrá meruňka (obecně dobrý ovocný strom). Může a stačí se kouknout do pomologického atlasu, že existují odrůdy jež vznikly jako náhodné semenáčky. Takže pokud je dostatek místa, času a někoho to baví, tak ať zkouší pěstovat ovoce z pecek, třeba se tak dočkáme nových zajimavých odrůd. Je třeba ale počítat s tím, že takový stromek bude plodit nejdříve tak za 7 let a hned z prvních plodů se stejně nepozná, jestli jsou dobré nebo ne. Sami jsme několik semenáčků vypěstovali, plody byly docela velký i dobrý, ale nikdy to nebylo nic zvláštního, jsou i lepší odrůdy. Nejlepší na experimentování se semenáčky jsou broskvoně, tam se lze dočkat plodů již po 3 letech.
Jistější je mít roubovanou osvědčenou odrůdu na vhodné podnoži, ale nic nebrání tomu si vyšlechtit vlastní, jen je to na strašně dlouho a za celý život se člověk nemusí dočkat výsledku.
Jen s tou odolností to není pravda, mnohem odolnější může být odrůda, která byla šlechtěna za účelem odolnosti než kdejaký semenáček.
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.118 (?), 6.10.2006 10:43
Dobrý den.
Nevím,zda někdo odepíše,ale zkusím to.
Letos na jaře,jsem na zahradě našla 2 malinké stromečky a podle pecky jsem zjistila,že to jsou meruňky.
Nyní z nich mám již asi 90cm stromečky.Jen teď přemýšlím kam je bude nejlepší nasadit,aby mi neuhynuly.Asi bych taky zkusila 1 naroubovat,ale kdy to bude nejlepší udělat?A jakou odrůdu? Mohl byste mi poradit?
Předem děkuji Eliášová Marie
Prosím napište na: elias.marie@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 7.10.2006 16:21
no já nevím, u nás je nevhodná těžká půda na meruňky, takže koupené meruňky pár let rostou, dorostou do 2-3 metrů, pak začnou trpět mrtvicí a další asi 3 roky postupně odumírají a zmenšují se, až zase z toho není nic, jen suchý pařízek. Z pecky by to možná tak špatně nedopadlo, nevím. Mohl by to nějaký přítomný okomentovat?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|