Meruňka z pecky
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 2.200 (?), 28.2.2009 21:58
Semenac merunky kdyz se povede muze byt dobry, odolny chorobam ale pozn ate to treba az za 10 let (nekdy 5-7). Je to jako kdyz sazite sportku.Mateli cas a místo muze vam narust velky odolny strom. Josef
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.179 (?), 1.3.2009 3:19
Josefe, patrně Vám uniklo, že čas lze nadběhnout roubnutím kousku semenáče na nějakou podnož (M-LE-1 nebo Wangenheima).Jedinou a zaručenou předností je semenáčův kořenový systém, to ostatní je opravdu otázka štěstí. AB
|
|
|
|
|
|
|
host - 137.133 (?), 12.4.2009 21:14
Dobrý den, mám semenáček meruňky z pecky asi 8 cm vysoký (teď ho mám v truhlíku ve skleníku) a chtěla bych se zeptat jestli by jste mi někdo neporadil jak s ním dále pracovat, aby mi z něj vyrostl pěkný stromeček... kdy, kam ho vysadit či jak ho ošetřovat..předem moc děkuji za reakce. Lenka
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.33 (?), 30.4.2009 1:54
Zdravím, asi před 10 letz jsem měl koupenou merunku, údajně Karolu, ale bylo to pláně-přesto plody malé, žlutozelené,ale velmi vonavé a chutné. Po pár letech žena zasadila 2-let. semenáčka broskve-kdzž jsem mu po asi dal. 4 letech pohrozil sekyrkou, zaplodil a byla to paráda mít v vpůli září velké broskve (tužší slupka-dužnina stejná jako letní bros./
Od té doby měním názor na semenáčky-nikdy nevíte, co Vám z toho vyroste /jako u dětí/.
Budu oponovat pánovi vyše, že mer. semen. plodí zhruba po 7 letech-také jsem si to myslel, ale dávám to spíše jako akadem.
otázku- mám sem. jde 4 rokem, má 2.5 m, letos zakvetl.drží plody, na podzim dám vědět jak to dopadlo. Přitom roste náhodně na místě, kde už mi zašly 3 broskve a tak jsem tam nasadil jablon. Ta nic moc nepřirůstá, ale plodí.Začínám věřit, že pravokoř. jedou jinak - ale jsem laik a neumím psát háčky. Mějte se všichni pěkně-Lada.
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.179 (?), 30.4.2009 8:13
Jde o tribunu názorů a výměnu zkušeností.Podle všech příspěvků je vidět, že hraje roli vždy více faktorů při experimentování se semenáči.Někdo také má víc štěstí a podaří se mu něco na první šlápnutí, jiný zase ne.Je ale těžké říci šlechtitelům, že to dělají špatně.Oni vycházejí z hlubších a promyšlených poznatků a přesto, že se mi sem tam semenáč (broskve) také podaří, beru to spíše jako šťastnou náhodu. AB
|
|
|
|
|
|
|
Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář (161) - 213.129 (?), 21.11.2009 12:23
Semenáče meruněk,5 rok po výsadbě, ze tří jeden odešel na asfyxii.
335m.n.m.,jílovitohlinitá půda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Svaton1 - (27) - 154.180 (?), 17.5.2023 17:46
Velmi by mě zajímalo jak se dnes po 14 letech daří 2x devatenáctiletým semenáčkům meruněk a jak jste s nimi spokojený?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 82.11 (?), 21.11.2009 18:33
Broskev z pecky: máme dvě, obě jsou pozdní, plody menší, zelené, v jednom případě chuťově výborné, ve druhém nahořklé, nic moc. Takže náhodná úspěšnost 50% :) Obecně jsou broskve(na rozdíl od meruňěk) samosprašné, takže šance na poživatelné plody je vyšší, stejně je to ale loterie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|