Kvitnutie marhul 2014

P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 192.41 (?)
10.4.2014 5:59

U nas bol uz dnes nad ranom -1. takze som musel vyskocit z postele a nalozit ohen. No nastastie sa zamracilo, rozfukal vietor a teraz je uz +2.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 45.91 (?), 31.3.2014 19:48

Marhuľa -Liptov - Závažná Poruba 31.3.2014

u nás kvitne asi mesiac v predstihu

mj

pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?), 31.3.2014 21:31

U nás (viz: uživ.nastavení -nebo vlákno: Všem registrovaným uživatelům) už meruňky-marhule dávno odkvetly. Během týdne se uvidí jaká bude úroda, pokud při bouřkách nepřijdou kroupy.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 31.3.2014 22:21

Však já jsem právě v průběhu celého března očekával, že to v dubnu s meruňkami nedopadne dobře, ale díky té předpovědi, naděje na zdárné přežití úrody stouply. Fakt je, že do osudného 18.5. 2012 je letos ještě hodně daleko. Jinak, pane P.Z., o přepůlených pupenech jsem neslyšel, jen "vyloupnutých" v důsledku silnějších mrazů, ale ten se letos nekonal. S Leskorou jste volil dobře, v době jejího zrání žádná lepší odrůda není. Zajímalo by mě vyzkoušet její mrazuodolnost v době květu. Moje zastíněná Leskora vykvetla později, stejně jako Leala, Lemeda, Orangered a Lenova, takže mám dojem, že na těchto stromcích žádné pomrzlé zhnědlé květy nejsou.

P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 192.41 (?), 6.4.2014 17:23

Pridavam nejake fotky Vehardy z 3.4.2014 (plny kvet bol vcera a predvcerom), nafotil som aj detail kvetu.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 6.4.2014 21:08

Výhled počasí pro Bardejov vypadá alespoň do pátku příznivě, co říkáte, pane P.Z.. Tady u nás se díky suchu plůdky vyvíjí pomalu, ale už je znát, že úroda bude minimálně stejně bohatá jako v minulém roce. A s počasím to vypadá také prozatím nadějně a to proti všem předpokladům, ale ještě není stále vyhráno.

P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 192.41 (?), 6.4.2014 21:47

Ako pisete neni vyhrano a dlho asi ani nebude. akurat ze u nas vcera poriadne naprsalo. inak yr.no vyzera celkom priaznivo, no dost im to skace. ecmwf uz je skeptickejsi, no takisto to menia ako na beziacom pase. gfs,  accuweather, weather.com a sat24 nepredpokladaju nic vyraznejsie. nas aladin od stredy hlasi citelne ochladenie tak uvidime.

Ta vegetacia je v tak pokrocilom stadiu ze normalne žasnem a cakam ako to dopadne, travnik uz som raz pokosil, zemiaky a zelenina vysadene, paradajky a paprika cakaju nedockavo za oknom.

Napr. vinic hroznorody ktoremu som sa zacal trosku intenzivnejsie venovat, ma naskok oproti minulemu roku cely mesiac. dokonca uz na niektorych korenoch blizko stavby vidno listky.

Inak na veharde pocas kvetu ked som k nej blizsie podisiel, to hucalo ako v uli. Takze ako vzdy som optimista, no skôr mam obavy z extremoch ako su krupy a pod.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 7.4.2014 19:45

To jste napsal pěkně, pane P.Z.. Myslím tu sadbu, co vyhlíží nedočkavě za oknem. smiley Abych pravdu řekl, tak se nepamatuji, kdy naposled po teplé zimě následoval i teplý začátek jara. Spíše si vzpomínám na roky, kdy po teplé zimě rozkvetly meruňky v březnu a následovně všechny velmi záhy pomrzly. V tomto roce je k ovocnářům počasí prozatím milosrdné a "bod zlomu" se stále odkládá. Naopak pokračuje letní počasí, i když se nějaké to ochlazení brzo dostaví, ale jak to vypadá, tak i nadále bez kritických teplot.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 9.4.2014 20:58

A co, že to máte ještě mimo Vehardy za odrůdy, pane P.Z.? Já mám kromě Vehardy ještě Veselku (Vesna x Vegama), ale té se do kvetení zatím moc nechce, na rozdíl od Vehardy. Podnože budou u obou slabě rostoucí. Myslím, jestli nemáte ještě nějaké jiné veselské marhuľe. Nějaké květy na Veselce přece byly a snad bude i pár prvních plodů.

host - 11.140 (?), 9.4.2014 23:08

V noci na pátek hrozí mráz, malé plůdky může spálit. Přežijí na Maďarské -1 nebo - 2 st. C? Nejúčinnější bude asi rozdělaný oheň pod stromem, nebo dva. Meruňka je velká a obalená plody. Nerad bych o ně letos přišel.

P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 192.41 (?), 10.4.2014 5:59

U nas bol uz dnes nad ranom -1. takze som musel vyskocit z postele a nalozit ohen. No nastastie sa zamracilo, rozfukal vietor a teraz je uz +2.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz