Jak ostříhat loňskou meruňku

host - 103.253 (?)
20.3.2010 3:21

Už jsem se tady kdysi ptala, ale nikdo mi neodpověděl -

ráda bych pěstovala meruňky jako volně rostoucí vřeteno. Dá se vůbec meruňka takhle pěstovat? Jaký je rozdíl mezi zapěstováním vřetene u jabloně a meruně? Zdeňka.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 176.18 (?), 16.3.2010 15:44

Hlavně, ať roste!!   :-))  Lída

evka.bendova - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 83.76 (?), 17.3.2010 10:54

Tak jsem to po zahradníkovi vzala do svých rukou, v jedné ruce brožuru a v druhé nůžky:-) Vystřihla jsem terminál a udělala kotlovitou korunku, aby se korunka provzdušnila a plody lépe uzrávali. Teď se mi konečně líbí a mám z ní radost:-) Tak všem děkuji za rady a názory a teď mě prosím chvalte, protože si teď připadám jako opravdový profesionál:-) Eva

kotlovitá korunka
kotlovitá korunka

host - 103.253 (?), 20.3.2010 3:17

Mne ta kotlovitá koruna taky napadla, když jsem si prohlídla obrázek zahradníkovy "tvořivosti" - takže mě se líbí.

host - 103.253 (?), 20.3.2010 3:21

Už jsem se tady kdysi ptala, ale nikdo mi neodpověděl -

ráda bych pěstovala meruňky jako volně rostoucí vřeteno. Dá se vůbec meruňka takhle pěstovat? Jaký je rozdíl mezi zapěstováním vřetene u jabloně a meruně? Zdeňka.

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 20.3.2010 16:06

Asi se dá takto tvarovat, ale nebude to ono. Možná v našich nejteplejších oblastech. Když meruňku budete řezem držet ve tvaru vřetena, tak silně zvyšujete šanci pro kleotok, a tím zkracujete životnost stromku.

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 221.199 (?), 21.3.2010 22:04

Dobrý večer paní Bendová,
vidíte, taková neviná otázka a jaká smršť různých názorů, být tato debata v hospodě tak nevím... Nicméně jste dokázala, že i laik s chytrou knihou zařízne relativně dobře. Píši záměrně relativně, protože já stromy zásadně s terminálem, ale obojí je dobře. Jen -vzrostlejší strom s dutou korunou nevydrží větší vichr a s tím řezem bych jak již zde bylo zmíněno počkal. Jsem na jižní Moravě a díky počasí předešlých víkendů jsem se byl až dnes v sadě jen podívat a přesvědčil se, že mám na řez z podzimu sázených meruněk ještě minim. dva - tři týdny čas, záleží jak bude. Takže Vám vééliká pochvala!!!    Sice jsem Vám radil knihu o řezu od českých autorů, nevím, podle jmen které jste uvedla to vypadá na cizinu, ale možná se pletu, taky všechno neznám...           Zdravím

evka.bendova - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 83.181 (?), 22.3.2010 10:51

Dobrý den pane Hausere, děkuji za chválu, opravdu laika jako mě potěší, že se mu něco "relativně" povedlo. A co se týše těch terminálů, štípla jsem ho jen meruňce, u jabloňek je opatruji jako oko v hlavě:-)  Bohužel knihu od p. Šrota jsem bohužel u nás nesehnala, tak jsem koupila co bylo, i přes to jsem s ní velmi spokojena. Zdravím, Eva.

evka.bendova - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 99.209 (?), 3.5.2010 14:17

Tak jsem tady opět se svojí meruňkou a problémem:-(Meruňka se mi neolisťuje souměrně, nejsilnější větev jakoby se zpožďovala, pupeny sice má, ale lístečky z nich rostou velmi pomalu nebo vůbec. Známí mi řekl, že to vypadá, že ji ranilo, je to možné? To by přeci přímo uschla, ne? A je možné, že je to kvůli mému brzkému střihu? Eva.

nesouměrné olistění
nesouměrné olistění

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 3.5.2010 14:33

Haha, mně zase asi raní z těch vašich "známých". Nebojte se, máte krásnou meruňku, nic jí neranilo, a že se olisťuje poněkud nesouměrně nevadí. Je to dáno nestejným vývinem pupenů, které si po jarním střihu musí stromek poněkud přeorganizovat. To se srovná. Vy máte ten stromeček trošku jako takové milované zahradní miminko že?

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 3.5.2010 15:24

Podle mého mínění někdy méně znamená více. To znamená ponechat méně pupenů (více o něco zakrátit) a všechny se probudí. Obávám se, že některé se neprobudí a tzv. vyslepnou. Mám zato, že bylo ponecháno více než utáhne stromek v této fázi vývinu. No ale žádná tragédie to není. Kdyby jste to ponechala bez řezu, tak vyraší tak posledních 5 až 7 pupenů, ne více.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz