Jak ostříhat loňskou meruňku
|
|
|
|
host - 12.218 (?) 16.3.2010 15:05
Liduš, díky moc,
příspěvek jsem si vytiskla a budu se snažit to dělat podle vaší rady.
Pak dám vědět jak jsem dopadla a třeba meruňky i vyfotím.
Všem přeji hezký den. Petra
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 66.105 (?), 13.3.2010 13:39
Taky mám pocit, že řez se může dělat podle různých, a to velmi odlišných, metodik. Některé předpokládají větší zásahy a některé se snaží využít přirozené schopnosti stromu vytvořit vlastní tvar. Myslím, že ta druhá metoda je pro chladnější oblasti výhodnější (méně ran). Na jihu Evropy jsem např. viděl mnohem kratší řez a vyšší očkování než u nás. Z vlastní zkušenosti mohu jen potvrdit, že se všechny odrůdy nechovají stejně. Říkat proto obecně, jak se mají řezat všechny meruňky ve všech oblastech nemusí být korektní. Teď ale nemluvím o řezu na jaře po výsadbě. Ten je vždycky velmi surový, ale potřebný. Mimmo
PS: nebyl jste dnes někdo na přednášce prof. Hričovského o řezu meruněk apod. Myslím, že on právě patří mezi zastánce určitého využití přirozenýných schopností dřevin tvarovat se.
|
|
|
|
|
|
|
host - 235.249 (?), 11.3.2010 13:47
No, tak to vidíte, kdybyste to nechala jak to je...
Ne, pokud se stříhá na plodnost, rozhodně nejnezčí nebude.
|
|
|
|
|
|
|
host - 46.234 (?), 11.3.2010 20:43
Já nemám žádný problém jak střihat 2letou meruňku, jelikož to za mě udělali zajíci.Mám ji sice obalenou ale podcenil jsem letošní 70 cm sněhovou nadílku.Tak uvidím co na jaře předvede.
|
|
|
|
|
|
|
evka.bendova - Bronzový Zahrádkář (58) - 112.50 (?), 12.3.2010 14:11
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 12.218 (?), 16.3.2010 13:54
Ahoj lidičky,
jak vás tady čtu tak su mezi váma úplný začátečník a to opravdu su.
Chcu se taky zeptat - předloni jsme zasadili meruňku. Jeden známý mi říkal, že se má stříhat na jaře a na podzim a to nevím kdy, jestli před květem nebo kdy. A pravil, že stříhat mám tak, že ta nová část - je taková do vínova se má zkrátit o polovinu a vždycky za očkem které čučí ven.
Píšu jak jojo a ptám se taky tak, ale opravdu nevím.
Předem vám moc děkuji za rady a přeju hezký den, Petra
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.18 (?), 16.3.2010 14:23
Meruňka se stříhá vždy v době růstu - květen / červen a pak v druhé polovině srpna. Zjara zkracujete boční výhony delší než 25cm za 5.-6.listem a v srpnu hlavní větve a terminál (střed) zhruba na tu polovinu přírůstku, jak píšete. Stříhá se na vnější pupen z toho důvodu, že tam kam vám směřuje pupen, tím směrem poroste nová větvička. Jinak se v srpnu také odstraňují delší větvičky směřující dovnitř do koruny, aby nebyla moc zahuštěná. Stříhat kousek nad pupenem, jinak rád zaschne. Ranky po řezu větší než cca5mm zatřít štěpařským voskem (na mladé větvičky je lepší než balzám). Lída
|
|
|
|
|
|
|
host - 12.218 (?), 16.3.2010 15:05
Liduš, díky moc,
příspěvek jsem si vytiskla a budu se snažit to dělat podle vaší rady.
Pak dám vědět jak jsem dopadla a třeba meruňky i vyfotím.
Všem přeji hezký den. Petra
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|