Jak ostříhat loňskou meruňku

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?)
7.3.2010 15:42

Mně se ta meruňka prořezaná Mirkem vcelku líbí. Čáry, které udělal Rony podle, jak říká, zákonů dominance, směřují k zapěstování pyramidální koruny. To ale není jediný možný tvar. Kotlovitá či talířová koruna je oblíbeným tvarem právě u peckovin.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 176.18 (?), 7.3.2010 12:37

Pkud se větve patřičně nezkrátí, zůstanou slabé a plodnost se přesouvá na obvod koruny. Proto řezat.            Lída

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 7.3.2010 13:29
Co říkáte na ty moje "košťátka"?
.... před a po .....
.... před a po .....
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 24.183 (?), 7.3.2010 14:46

Podle mého názoru jsou vaše "košťátka" i po prořezání příliš hustá. Důležité je nejen vidět "ty čáry", jak říkáte, ale umět si představit co stromek provede v dalších letech.

Podle obrázků bych řekl, že řežete celkem dobře, ale chtělo by to více odvahy, jinak budete mít za pár roků problém.  Zkuste si do těch fotek namalovat plán řezu a potom se teprv chopte nůžek a pily.

Pokud se správně založí korunka stromku, není později nutno tolik řezat do starého dřeva a o tom to všechno je.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 9.3.2010 16:31

Tu se řeší, jestli má Mirek ty svoje košťátka ostřihané dobře nebo špatně, možná je nemá  úplně přesně podle nějakých příruček, mně se to třeba zdá taky trochu moc husté, ale důležitější spíš je, kolik z toho sklidí meruněk, a jestli z toho má plno meruněk tak to má podle mne ostříhané dobře, ať už to vypadá jakkoliv.

Loni jsem koupil domek, kde původní majitel stromky ani nestříhal ani nestříkal a přesto byly stromky celkem obsypané, ať už se to týká jabloní, hrušní, broskví, hroznů...  Mám v plánu to letos trochu napravit, ale rozhodně nemám pocit, že to je nějaká katastrofa.

A na mých předchozích zahradách se mi semtam stalo, že jsem prošvihl vhodné termíny pro řez nebo postřik a přesto vždycky něco narostlo, skoro vždy víc než jsme potřebovali, takže já tomu řezání, stříhání nepřikládám až takovou důležitost.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 7.3.2010 14:02

To právě jsem chtěl říci, že obvod musí být potlačen, jinak to uvnitř zakrní. Nezlobte se ale ostíhané neo řezané je to špatně. I ty čípky co zůstavají, tam nemají co dělat, tomu se říká amputace. My musíme ctít tzv. zákony dominance a ty se mírně u různych ovocných stromů liší. Viz. ty čáry co jsem přibližně naznačil.  Jinak všeobecně řez není složitá záležitost když se ví něco o správné vegetaci stromu. Tam je pes zakopaný. Když se něco uřeže nebo neuřeže musíme vědět jak to bude vypadat poté.

Bez názvu
Bez názvu

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 7.3.2010 14:15
Děkuji, ty čáry to je právě TO, co já tam nevidím.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 7.3.2010 15:42

Mně se ta meruňka prořezaná Mirkem vcelku líbí. Čáry, které udělal Rony podle, jak říká, zákonů dominance, směřují k zapěstování pyramidální koruny. To ale není jediný možný tvar. Kotlovitá či talířová koruna je oblíbeným tvarem právě u peckovin.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 7.3.2010 17:30

Ano i kotlovitá koruna se používá a to předvším u broskve a u meruněk to tak dělají v jižní Francii.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 7.3.2010 17:44

Mne se nelíbí u těch řezů to, že se zbytečně odřezává postranný obbrost směrující ven z koruny, který je převislý, který je mimořádně rodivý a osvětlený a i ceněn. To je to poslední co se odřezává vyjma starých stromů. Dominantní výhon - terminál se opatřuje jako oko v hlavě, protože tam lze založit další patro, nikde jinde to nejde. Příliš kolmé větve blízko terminálu budou dominovat a předbíhat, konkurovat si a bujet a ostatní na to konto zaostávat. Hlavní kosterní větve můžou být mnimálně 3 a maximálně 5 každý jiný počet je špatný ale to není z mé hlavy. Zkuste si u toho posledního snímku spočítat kolik že je kosterních větví. A když je jich moc, tak s postranním obrostem nepočítejte, je to metla.

host - 235.249 (?), 7.3.2010 20:16

Zůstanou slabé - jak už jsem psal, to může tvrdit jen ten, kdo to nikdy nezkusil porovnat. Je to přesně naopak.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz