Infračervená žárovka a ochrana květů (plůdků) před mrazíky

host - 69.217 (?) 
30.4.2022 21:48

Aha. Já mám právě na chatě ten halogen.zářič a topí krásně.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 12.8 (?), 1.5.2022 13:30

Tak to velmi doporučuji ten termostat. Jaký odběr ten halogenový zářič má? Pokud by to bylo víc jak 1500W, musel by být spínán přes nějaký stykač. Jinak jsem měl nastaveno sepnutí ohřevu při poklesu teploty na kmínku meruňky pod -0,5°C a vypnutí ohřevu při teplotě vyšší jak +0,5°C.

Teď musím říct, že jsem na vážkách jak skutečně ten můj experiment s infračervenou žárovkou dopadnul. Během posledních dvou dnů meruňka doslova vstává z popela. To co působilo jako kompletně spálené mrazy se najednou probouzí. Plůdky rostou a zdá se že úroda stále ještě může být. Na fotkách je vidět jak se to dere skrze spáleniště květů. Možná tedy byl můj experiment úspěšný, že by na to stačila sama meruňka se mi nechce věřit.

1.5.2022 - 1
1.5.2022 - 1
1.5.2022 - 2
1.5.2022 - 2

host - 69.217 (?), 1.5.2022 17:24

Má 3x 400W. Používával jsem ho v koupelně než jsem si pořídil kamna na dřevo.. 1200W když přijedu, pak už jen 800W při koupání a přes noc 400W. 

Jinak na WC mám infra lampu 150W a když jsou velké mrazy, tak je tam zapnutá pořád. Tedy byla. Teď už dlouho zima nabyla a kamny to vytopím celé.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2083) - 168.10 (?), 1.5.2022 18:01

buď jak buď, mně plůdky na patnáctileté meruňce zachránilo celonoční topení parafínovou svící pod stromem. I když si myslím, že je to pěkná prasárna, přeci jen parafín je produkt z ropy a karcinogenního kouře při spalování to udělá hromadu. Rozhodně tedy lituji ty osoby, které v mrazech dohlížejí v sadech a na vinicích, kde parafínových svící hoří najednou stovky. To aby při tom hlídání měli nasazené plynové masky. Nooo, vyzkoušel jsem to a dospěl k závěru, že se to celkově nevyplatí a do příštích let asi všechno nechám na přírodě. Walter

TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 12.8 (?), 1.5.2022 21:21

Pane Walter, tak trochu obdivuji lidi co dokáží i probdít noc a kolem meruněk topit. Ať už svícema, vaším kolečkem s briketami, nebo jinými ohni o které je určitě potřeba se starat a hlídat je. Viděl jsem vaše fotky zástěny. U mne bývá poslední dobou hrozně větrno a nedokázal bych takovou zástěnu udržet na místě. Možná vaše meruňka dorostla už tak, že jí mrazy celou úrodu nezničí a i bez ochrany vám nechá slušnou úrodu. Větší a starší stromy už přeci tolik z mrazů netratí.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2083) - 168.10 (?), 1.5.2022 22:45

jsem si to chtěl zas jednou zkusit. Dvě minulé sezóny jsem měl tak po půlkošíku na ochutnání. Topil jsem 4. dubna, to už mi meruňka kvetla a mimo zástěnu jsem měl -4°. Pak už jsem to nechal na přírodě. Když už nebude mráz a kroupy, bude letos úroda. Plůdky už jsou 1cm velké. Jinak samozřejmě platí, že čím větší strom, tím delší doba kvetení a tím větší šance, že část květů unikne mrazové pohromě. Dále také platí, že čím výše jsou na stromě květy, tím také mají větší šanci přežít, neboť zpravidla při zemi je mráz větší. Proto taky můj strom není vůbec pohledný a v koruně se do úctyhodné výšky tyčí několik vlků záměrně tam ponechaných. Walter 

TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 12.8 (?), 1.5.2022 21:13

Vaše maximum 1200W by tedy ten termostat utáhnul bez dalších prvků v rozvodu. Stačilo by jej připojit na síť 220V (nejlépe přes nějaký vypínač alespoň na 10A) a na něj pak připojit přívod vašeho zářiče (třeba přes zásuvku připojenou k tomu termostatu). Pak by šlo asi ještě o to, jak váš zářič ochránit před případným deštěm. Moje infralampa jak jsem psal je 200W a pokud je to přežití do plůdků její zásluhou, určitě by nebyla na škodu i silnější 250 - 275W. Ta spotřeba za dobu kdy skutečně letos mrzlo byla malá (myslím že doposud to bylo tak kolem 30.hodin, což by bylo 6kW).

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 1.5.2022 23:53

Ačkoliv meruňky nepěstuju, dovolím si reagovat na technické záležitosti.

Infračervené světlo je podle mne dobrý nápad: zahřívá jen to, na co dopadne, tady na květy (kromě těch, které jsou ve "stínu"). A důležitá je také vzdálenost. Z toho mi vychází, že nejúčinnější by bylo víc zdrojů, rozmístěných blízko, ale tak, aby co nejvíc květů by osvíceno. Silný zdroj z jednoho místa sice spolehlivě zachrání to, kam záření dopadne, ale těch stínů je mnoho. A protože se jedná o stupně či dokonce desetiny stupňů, zdá se mi ten rozptyl důležitější než celkový výkon centrálního zdroje. Je tu ovšem určité omezení, a tím je malá hmotnost květů, tedy i malá schopnost absorbovat záření.

Mám to podobně při přisvětlování sazenicím doma. Více menších zdrojů, dobře umístěných, má lepší výsledky než jeden silný zdroj, umístěný ve větší vzdálenosti pro prokrytí.

Dává to smysl?

Milan HP

TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 12.8 (?), 2.5.2022 21:25

Smysl to dává a rozumím vám. Já pěstuji kotlovitou korunu a zdroj byl ve středu nad ní. Měl to tedy vcelku stejně daleko k osvíceným větvím - květům. Možná i 90° květů bylo ozařováno. Vzdálenost zdroje ale nebyla malá, kolem 1,5 m. Při předešlém testování žárovky mi u ní vyšel vyzařovací kužel o rozptylu kolem 90° a s nejsilnějším ohřevem někde na půl cesty mezi okrajem ozáření a středem (silnější kruh). Na stromně se mi také v této oblasti jeví plůdky jako nejsilnější. Možná nebylo tak důležité přímé ozáření květů, jako větviček co je nesou. Od nich pak květní pouzdra mohla získat více tepla a přežít. Samotné okvětní lístky působili úplně spálené mrazy a až to prodírání se plůdků ven v posledních dnech mne vrátilo naději na úrodu. Když květy kvetly, byly i opylovači a tak možná ani samotné okvětí už nebylo potřeba, včas byby opylovány. Květní kalich s bliznou a budoucím plůdkem ta žárovka patrně uchránit dokázala a okvětí to ještě zakrylo. Jde přeci především o vnitřní kondici a pro tu mohlo být to záření účinné. Viděl jsem v prodeji infračervené zdroje s příkonem kolem 100W. S nimi by šlo více bodově ozařovat i na menší vzdálenost. Největší obtíž ale vidím v té ochraně pře deštěm. K letošnímu průběhu mám pár fotografií a níže je tedy ještě dokládám. Poslední mrazy jsem už nefotil.

24.3.2022
24.3.2022
2.4.2022
2.4.2022
3.4.2022
3.4.2022
6.4.2022
6.4.2022

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 2.5.2022 23:49

Díky.

Ty větvičky mají podstatně víc hmoty, která se infrasvětlem ohřeje a stejně tak už opylený plod. Je to všechno o zlomcích Wattů, ale v hraničních případech můžou být rozhodující. Pokud udeří šestka na celou noc, je všechno v zádeli, ať děláte cokoliv.

Ochrana před deštěm je určitě problém. Jak vysokou teplotu má povrch té žárovky? Hledal jsem, hledal, ale marně. U těch velkovýkonových to asi bude mnohem vyšší než u těch "prťavek". Koukal jsem na to, jsou už od 60W. A z tvrzeného skla (Philips). To by mohlo přežít i případný déšť, co říkáte? Čili by se ten problém redukoval na ochranu elektrických částí, což při omezeném úhlu vyzařování žárovek, je problém řešitelný.

Asi si budu muset tu meruňku či broskvi pořídit. Abych jen neteoretizoval. Vyberu tu nejpozdnější, to za prvé. Chuť asi bude jen vedlejší faktor. Zasadím do stínu, bohužel nemám severní stranu. A až bude schopná rodit, nainstaluju "vánoční osvětlení" z infražárovek. No jo, na jeden strom, ale pro ty, co mají sad, tohle určitě není schůdné řešení.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025