Infračervená žárovka a ochrana květů (plůdků) před mrazíky
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 69.217 (?) 30.4.2022 21:48
Aha. Já mám právě na chatě ten halogen.zářič a topí krásně.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
TomášV - Bronzový Zahrádkář (59) - 12.8 (?), 1.5.2022 13:30
Tak to velmi doporučuji ten termostat. Jaký odběr ten halogenový zářič má? Pokud by to bylo víc jak 1500W, musel by být spínán přes nějaký stykač. Jinak jsem měl nastaveno sepnutí ohřevu při poklesu teploty na kmínku meruňky pod -0,5°C a vypnutí ohřevu při teplotě vyšší jak +0,5°C.
Teď musím říct, že jsem na vážkách jak skutečně ten můj experiment s infračervenou žárovkou dopadnul. Během posledních dvou dnů meruňka doslova vstává z popela. To co působilo jako kompletně spálené mrazy se najednou probouzí. Plůdky rostou a zdá se že úroda stále ještě může být. Na fotkách je vidět jak se to dere skrze spáleniště květů. Možná tedy byl můj experiment úspěšný, že by na to stačila sama meruňka se mi nechce věřit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 69.217 (?), 1.5.2022 17:24
Má 3x 400W. Používával jsem ho v koupelně než jsem si pořídil kamna na dřevo.. 1200W když přijedu, pak už jen 800W při koupání a přes noc 400W.
Jinak na WC mám infra lampu 150W a když jsou velké mrazy, tak je tam zapnutá pořád. Tedy byla. Teď už dlouho zima nabyla a kamny to vytopím celé.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 1.5.2022 23:53
Ačkoliv meruňky nepěstuju, dovolím si reagovat na technické záležitosti.
Infračervené světlo je podle mne dobrý nápad: zahřívá jen to, na co dopadne, tady na květy (kromě těch, které jsou ve "stínu"). A důležitá je také vzdálenost. Z toho mi vychází, že nejúčinnější by bylo víc zdrojů, rozmístěných blízko, ale tak, aby co nejvíc květů by osvíceno. Silný zdroj z jednoho místa sice spolehlivě zachrání to, kam záření dopadne, ale těch stínů je mnoho. A protože se jedná o stupně či dokonce desetiny stupňů, zdá se mi ten rozptyl důležitější než celkový výkon centrálního zdroje. Je tu ovšem určité omezení, a tím je malá hmotnost květů, tedy i malá schopnost absorbovat záření.
Mám to podobně při přisvětlování sazenicím doma. Více menších zdrojů, dobře umístěných, má lepší výsledky než jeden silný zdroj, umístěný ve větší vzdálenosti pro prokrytí.
Dává to smysl?
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 2.5.2022 23:49
Díky.
Ty větvičky mají podstatně víc hmoty, která se infrasvětlem ohřeje a stejně tak už opylený plod. Je to všechno o zlomcích Wattů, ale v hraničních případech můžou být rozhodující. Pokud udeří šestka na celou noc, je všechno v zádeli, ať děláte cokoliv.
Ochrana před deštěm je určitě problém. Jak vysokou teplotu má povrch té žárovky? Hledal jsem, hledal, ale marně. U těch velkovýkonových to asi bude mnohem vyšší než u těch "prťavek". Koukal jsem na to, jsou už od 60W. A z tvrzeného skla (Philips). To by mohlo přežít i případný déšť, co říkáte? Čili by se ten problém redukoval na ochranu elektrických částí, což při omezeném úhlu vyzařování žárovek, je problém řešitelný.
Asi si budu muset tu meruňku či broskvi pořídit. Abych jen neteoretizoval. Vyberu tu nejpozdnější, to za prvé. Chuť asi bude jen vedlejší faktor. Zasadím do stínu, bohužel nemám severní stranu. A až bude schopná rodit, nainstaluju "vánoční osvětlení" z infražárovek. No jo, na jeden strom, ale pro ty, co mají sad, tohle určitě není schůdné řešení.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|