Infračervená žárovka a ochrana květů (plůdků) před mrazíky

amilar - (32) - 185.14 (?) 
11.5.2022 17:12

Zdravím, dnes jsem zjistila dost smoly na větvích pětileté meruňky, kvetla již v březnu, i když jsem kmínek chránila z jihu velkým vánočním stromkem. Květy stejně všechny pomrzly, i když sem pod ní dala několik věder plných vody, ani to nepomohlo. Na téměř všech větvích i větvičkách se objevují slzy smoly. Stříkala jsem před květem i po odkvětu horizontem.  

Nevím, co s tím. Díky za rady.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 12.8 (?), 15.5.2022 20:53

Tak se vracím po týdnu se dvěmi fotografiemi stejných větví. Dnes foceno už při soumraku.

20220515-2014
20220515-2014
20220515-2042
20220515-2042

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 15.5.2022 21:32

To je paráda, řekl bych, že tak akorát, co unesou. A za daných podmínek je to výhra ve Sportce. Gratuluju.

Milan HP

host - 21.118 (?), 10.5.2022 11:47

Dosud jsem nepochopil, proč všichni meruňkám broskvím topí. Já bych si pořídil hadici a umístil ji nad meruńku, do ní dal trysky na co nejjemnější mlhu a mlžil. Voda má veliké skupenské teplo, které se při mrznutí uvolní. Pokud by to zmrzlo na pupenech nevadilo by to, led by je chránil. Spotřeba vody na jeden strom stojí méně než elektřina nebo parafinové svíčky, ze kterých teplo stejně nejde tam, kam je třeba, kdežto vodní mlha padá zaručeně dolů..

host - 81.144 (?), 10.5.2022 12:59
21.118 - Vyrobit zadeštování je při větším počtu stromů nenávratná investice. Ty trysky je potřeba seřídit tak, aby "sněžilo"aby se teplo uvolnilo ve vzduchu, rampouchy na stromech a květech jsou spíš na závadu. Voda do květů = potíže s moniliovou spálou. Proto topím. A taky vím co udělá masivní ledová krusta se stromy ve vegetačním klidu, odřená kůra, vylámané pupeny. A co potom květy?

TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 12.8 (?), 10.5.2022 20:28

Trvaleji stříkající, mrznoucí voda by ku prospěchu nakonec nebyla. Moc ledu a patrně i zamrzání trysek. Co jsem kdy četl, je to tak na osobní procházky s rozstřikovačem při již velmi nízkých teplotách. Musí se vytvořit jen lehká ledová krusta co ihned po opadnutí mrazů zase rozteče. Je to ochrana výhradně při větších mrazech.

TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 12.48 (?), 10.4.2023 17:25

Máme další jaro a situace se skoro opakuje. Meruňka plně rozkvetla dva dny před nočním mrazem a opylovači se tentokrát objevili jen na pár hodin jednoho dne, na cizosprašnost to bude opravdu málo. Ten mráz přišel 5.4. ráno a na kmeni meruňky jsem naměřil -6,1°C (a to jde o chráněné stanoviště). Další ráno bylo o stupínek teplejší. Infra žárovku jsem včas nasadil, stéle zatím 200W. Meruňka měla ještě tak 5% nerozvitých květů v nejvrchnějších větvičkách. Fotografie ukazují, jak to vypadá dnes. V loňském roce se podobný stav vyvrbil skoro až po měsíci, kdy se ukázaly plůdky a všechny se pak už udrželi. Žárovku nechávám dál hlídat teploty a jak to skutečně letos dopadne si zatím počkám.

TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 203.38 (?), 3.5.2023 21:50

Prozatím měsíc od mé poslední zprávy neuplynul, ale už přeci jen je něco vidět. Příroda se probouzela velmi neochotně, teploty se stále držely nízko, jen mrazy daly pokoj. Plůdky jsou prozatím jen malé a sotva se klubou ze zaschlých okvětí, ale jsou tam! Nakonec mi z toho rozkvetlého přežilo ty mrazy asi tak 1/6. Tak nějak větší probírka. Rozhodně je to ale hodně na to, jakými mrazy rozvité květy prošly. Na závěr této zprávy musím s radostí řít, že zatím se žárovkou proti mrazu vedeme 2:0 (druhý úspěšný rok). Přikládám fotku ze středu koruny, kde už v době mrazů bylo vše rozkvetlé.

TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 203.34 (?), 27.7.2023 15:54

Letošní studené jaro přečkalo do zralosti poměrně málo plodů. Dost jich opadalo ve velikosti cca 2,5cm a pecičku už měli v sobě (nebylo to oslabení po loňské úrodě?).  Dozrálo deset plodů, o to ale byly větší. Největší je na fotografii. Prozatím meruňku nikaj nepřihnojuji - nemám přírodní zdroj. Vláhy má snad přiměřeně i na hodně suché období. Pro příští jaro chci využít silnější žárovku = 275W.

27.07.2023
27.07.2023

TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 203.49 (?), 3.5.2024 17:05

Tak letos (2024) bylo jako všude všechno obsypáno příliš brzy. To osudné ponělní ráno pak do plodů uhodil mráz přes -3°C a to i infra žárovka 275W neměla žádný význam. Ta žárovka upraví prostředí tak o 0,5°C, možná o něco víc, na tohle ale rozhodně neměla. Letos tedy nulová úroda.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz