Výběr travního traktoru

host - 12.119 (?)
6.7.2023 18:36

Proti pohybu na čerstvém vzduchu nelze nic namítat, ale když se má jeden postarat o domácnost, dům, zahradu a při tom pracovat na plný úvazek... tak mu zkrátka na několika hodinovou vycházku se sekačkou každý víkend už nezbývá čas, a s přibývajícími roky pak začnou ubývat i síly, bohužel

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1943) - 168.103 (?), 6.7.2023 13:08

Samozřejmě to chce ještě nějakou zálohu, teď mám rotační sekačku 56cm s pojezdem a s tou se dá zvládnout za pár hodin i těch 3200m2, jen se člověk trochu víc našlape, ale zas údržba je nesrovnatelně jednodušší, než u traktůrku. Walter

host - 12.119 (?), 6.7.2023 14:57

Děkuji za vysvětlení p.Walter, máte naprostou pravdu, budu ráda, když zvládnu stroj obsluhovat a doplnit palivo, tím moje ambice končí. Jistota záručního a pozáručního setvisu je pro mě důležitá. V blízkosti mého bydliště je ještě prodejce zahradní techniky Vari (který též slibuje odvoz traktoru k servisu a opravám) a tak váhám mezi tímto strojem a Stigou... oba traktory jsou prý vyráběny stejným výrobcem, tak zřejmě v jejich kvalitě nebude velký rozdíl V prvním případě je instalován motor Loncin v druhém pak Stiga. O Starjet jsem se zatím nezajímala, ale bydlím kousek od okresního města, kde i tato značka má svůj servis... tak snad něco vyberu. Ještě jednou díky. Milena

host - 12.119 (?), 6.7.2023 18:36

Proti pohybu na čerstvém vzduchu nelze nic namítat, ale když se má jeden postarat o domácnost, dům, zahradu a při tom pracovat na plný úvazek... tak mu zkrátka na několika hodinovou vycházku se sekačkou každý víkend už nezbývá čas, a s přibývajícími roky pak začnou ubývat i síly, bohužel

host - 81.144 (?), 6.7.2023 22:46
Aby tomu jednomu pak stačil příjem na lití benzínu do traktůrku... Samozřejmě pokud si koupíte kvalitní stroj a máte na něj i pohonné hmoty a servis finance, tak OK povozíte se, nebudete mít problém s tím, že když bude jeden víkend pršet, že vám tráva přeroste a pak budete muset jet pomalinku jako šnek a nebo vám ohne a pouze částečně poseče třeba kozí bradu, pokud nemáte čistě anglický trávník udržovaný herbicidy, které také stojí peníze, čas a vystavování se chemickým látkám. Pak budete muset jet to a samé jednou už posečené místo do protisměru, aby se to lépe poseklo. Protože když to tak necháte příští datum sečení už se s tím vůbec nedomluvíte a budete to muset vymlátit křovinořezem s hvězdou, rotačkou a nebo lištou. A s výmladky od kořenů stromů v sadech je to stejné, to můžete mít defekt klidně několikrát za den. Jakýkoliv stroj má své výhody a rizika. A pokud neméte opravdu pouze anglický trávník a jedná se o louku nebo sad, s jedním strojem si nevystačíte. Biegler

host - 81.144 (?), 6.7.2023 23:16
Ještě jeden poznatek z praxe ohledně sečení, který platí pro naši louku se skladbou rostlin jaké tam jsou. Upozornuju, že to nemusí jinde platit, čím častěji jsme sekli traktůrkem meziřadí v sadu, tím více mizela tráva a začaly převažovat hluboce kořenící rostliny, kozí brada, pampeliška, jitrocel a jiná potvorstva. Biegler

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1943) - 168.103 (?), 7.7.2023 9:47

nevidím to tak složitě. Když se neužívají herbicidy a tráva se léta nehnojí, začne objemově ubývat a také její skladba se mění, v závislosti na výšce sečení a vláze v půdě. Jen pro mou informaci si vedu záznamy, kdy a kolikrát jsem sekal a tak vím, že buď dělám začátkem června sena, to je posekat, usušit, sklidit a za týden ještě srovnat traktůrkem anebo stejnou plochu posekat třikrát traktůrkem a vysypat na hromadu. Pro člověka, který nemá využití pro seno, je volba jasná. I když se to nezdá, mulčování trávy přeci jen travní drn nepatrně hnojí, drn pak houstne a trávy roste více. Výsledkem je pak nutnost čatějšího sekání. Vidím to u nás, soused mulčuje průměrně po 2 týdnech, já sekám s odvozem na hromady po 3 týdnech, když je sucho, i později. V současnosti sekám 6-7x ročně, to se dá zvládnout, když nejdůležitější část sekání je okamžitá možnost úklidu a odvezení trávy na vybrané místo. Přirozeně to ovšem není dobré pro flóru a faunu.

host - 81.144 (?), 7.7.2023 15:59
Dvojí sousedi se zatravněnými starými sady už sečou pravidelně pouze 1x ročně v tuto dobu, někdy teda i podruhé. Tráva hustá jako pačes, délka na povřísla a ty stromy co pamatuju tam nikdy nikdo nehnojil a tu trávu už vůbec ne a použití herbicidů tam také není. Nyní už nesuší a nechávají ležet. Když naše mladé stromy poporostly do větší velikosti, kdy už se jen nesekala nízká tráva, aby jim nekonkurovala a jednou za rok se sušilo první seno, kvalita trávníku se samovolně zlepšila. Dnes do prázdných pytlů od hnojiv uskladnuju vytěžený říční písek z potoka. Biegler

host - 9.142 (?), 8.7.2023 20:09

Malujete ďábla na stěnu. Mám kus palouku, jak už jsem psal, seču jednou ročně přelom červen/červenec když to nikco nechce. Tráva na některých místech po hlavu a to trvale furt, Samozřejmě to nehnojím. A tím jedním sečením se to dá udržet a nic dramatického "ve skladbě" se neděje. Prostě tam roste tráva. Hlavní je to aspoň jednou pomlátit a tím zlikvidovat náletové dřeviny. 

host - 81.144 (?), 9.7.2023 6:48
Jen bych ještě doplnil, že jak už jsem zde naznačil o tom anglickém trávníku, že každý druh trávy se nehodí na obhospodařování traktůrkem a pak vznikají z toho problémy, tak jako každá tráva není vhodná na sušení a přerůstánít bez častého sekání- luční/hřištová adt... Pokud na tom palouku nepěstujete pásovou výsadbu ovocných stromů a máte tam třeba jen nějaké dost staré, stačí sekání jak jste psal. V opačném případě ovšem nestačí ani to, když ji ze zákona dvakrát pokosíte, a i takové případy znám a nedopadlo to s tím založením sadů moc dobře. V každém případě ten palouk určitě máte jako pozemkovou investici. Biegler

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.142 (?), 9.7.2023 9:44

Tak anglický trávník se dá udělat jen v Anglii. U nás jsou to více méně trapné pokusy. Někdo, kdo má 3000 m z toho stěží bude dělat anglický trávník jen tak z plezíru. I když znám takového podivína, soused pražák má skoro takový pozemek, udržovaný od jara trvale třemi poměrně velkými robotickými sekačkami. Zcela bez jakéhokoliv využití (ten trávník tedy). Náklady musí být strašlivé, ale jsou to jeho peníze. Zákon mi může být (konkrétně tento) ukradený, stejně jako sousedovi z druhé strany, který neseče vůbec, jen malou pěšinku a postupně to zarůstá divokými myrobalány. Pokud jde o to, k čemu mám palouk, je vám do toho houby. Ale když už jste to nakous, je to pozemek patřící k chalupě a je k nezbavení. Prodal bych to, ale nejde to, není zájem. Je to prostě podivné dědictví, které mně poměrně zatěžuje a když už musím "ctít zákon", aspoň to jednou ročně poseču.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz