Dobrý den.
také jsem uvažoval o výrobě vertikutátoru. Nějak na to teď nemám čas, ale podělím se s Vámi o mé sporé zkušenosti. Chtěl jsem to k motokultivátoru MS19. Pohon klínovým řemenem. Jinak to snad ani nejde (motor není možné umístnit vedle válce a pohon přes ozubená kola je nesmysl). I když si nemyslím, že by klínový řemen proklouzl, když se narazí na překážku. Jedině že by byl záměrně nedopnutý (podobně jako na MS19). Teď jsem se ještě díval na německý aukční server a našel jsem tam ozubený řemen pro Wolfgarten UV35 (22 Euro včetně poštovného do ČR). Takže pohon bude asi s ním, tím pádem není jakýkoli prokluz možný. Válec s noži a pružinami jsem nechtěl vyrábět, neboť je možné ho koupit jako náhradní díl (třeba v Mountfieldu nebo od dovozce Wolfgarden - firma Eurogreen). Cena okolo 5.000 Kč - typ do Wolfgarten UV40H. Podívejte se na stránky Mountfieldu, u typu 40 tam mají detail nože. Výhodou je to, že je to klasický válec a nebude problém koupit do něho nůž nebo pružinu. Taky si tam můžete stáhnout návod k vertikutátoru. Co se týče otáček, tak mi je myslím řekli jak v Mountfieldu, tak i u dovozce. Navíc je možné, jak už tady někdo radil, to oměřit podle průměrů řemenic a podle typu motoru zjistit jeho jmenovité otáčky. Z toho pak vyjdou otáčky válce. Nebo je možné si na půl dne půjčit vetrikutátor a pohodlně si vše oměřit doma. Za 300 Kč máte úplnou jistotu.
Mimochodem - zkuste se podívat na aukce do Německa. Typ UV35 je možné koupit za 550 Euro. Taky je zajímavé, když dáte v aukcích hledat slovo "Vertikutierer". Najde to 1250 odkazů, můžete se podívat jak má vypadat nůž i pružina. Určitě by stálo za to napsat nějakému dodavateli dílů, kolik by stál celý válec. Myslím, že to bude polovina ceny Mountfieldu.
Ať se daří.
Petr Filipi