Dobrý den všem.
Připojím se rovněž k diskusi, protože se mi zdá poněkud "nikam nevedoucí". Začnu začátkem - mám druhý křovinořez (první už pro prastarost skončil), nyní značky SOLO. Koupený v Mount. V návodu je uvedeno používat "speciální převodový tekutý tuk SOLO, obj. č. 008318025). No-jo. Jenže tento tuk není v prodeji - Mount. jej vůbec nemá - neprodává. Alternativu návod nikde neuvádí a neuvádí ani normu, klasifikaci nebo specifikaci, aby bylo možné koupit tuk stejných technických vlastností.
Před prvním použitím jsem se podíval mazacím otvorem do křovinořezu a v úhlové převodovce NENÍ žádný tuk černé barvy (např. s MoS2), ale klasické žlutavé.
Dal jsem si tu práci a napsal do Německa. Vyjádřili mi HRUBOU nespokojenost s tím, že mi prodejce na mazání nabídl tuk LV 2-M, který NENÍ do jejich výrobku určen. Následně jsem jim vysvětlil situaci (že SOLO tuky prostě v nabídce nemají), ačkoli prodávají jejich stroje a požadoval jsem sdělení jejich technické "normy", resp. klasifikace tuku SOLO. Nesdělili. Ale popsali mi, že tuhé malé složky maziva LV 2-M a další parametry ztěžují promazávání - roztečení a pohyb ve skříni není takový, jak by bylo potřeba. Nejde o vhodné mazivo. Doporučili mi - když neseženu SOLO - použít mazivo, jež se používá do převodovek úhlových brusek - jsou shodných rychlostních i teplotních parametrů. Současně mi však napsali, abych zajel do Drážďan a uvedli několik adres prodejců, kde SOLO tekutý tuk mají skladem.
S tukem LV 2-M, jak píší předřečníci, nepochybně křovinořez bude také fungovat. Nevím ale, jak Mount. přišel na to, že (alespoň do SOLO) je vhodný. Jde-li o právní posouzení, "odnesl" by to Mountfield, protože podle judikatury nemůže prodávat stroje-zařízení a k nim, byť i z nedbalosti, dodávat a doporučovat vadná maziva. Bylo-li by prokázáno mazání jimi ke křovinořezu dodaným tukem, Mountfield se nemůže zodpovědnosti zprostit a vyvinit se např. z výraznějšího opotřebení (samozřejmě by to chtělo znalecký posudek), protože během 7 let záruky se může udát leccos. Je také dobřé, že podle internetových diskusí je nabízení tuku LV 2-M do převodovek křovinořezů firmou Mountfield naprosto běžné - těžko budou tvrdit, že jej nikdy do křovinořezu nenabízeli.
Ale firma SOLO, jak jsem z jejich informace vyrozuměl, by za vadu zboží při jednání s Mountfieldem byla "kryta", protože k výrobkům prodejce nedodal to, co má prodejce znát a je mu k dispozici. (jde jen o "strohý" překlad).
Dále jsem se díval na jednotlivé parametry tuků - konzistence (NLGI klasifikační stupně maziv), teplotní a vodo-ochranné parametry. Jsou-li SOLO (a i další tuky) "tekuté", jak píše manuál, pak jde o NLGI označení "000". Kdežto dodávaný tuk LV 2-M je dle NLGI "2-3", čili poloměkké až střední konzistence, což neodpovídá požadavku výrobce. Nápis ISO u tuku LV-2M je "6743/9 CEB 2/3" - co to znamená? 6743/9 je vlastní norma ISO. Písmena "CE" - nejnižší teplota použití -30°C, nejvyšší 160°C. Písmeno "B" je "odlonostní" a LV 2-M je POUZE pro suché prostředí a jde-li o korozi, tak chrání proti slané vodě. A zde další problém - mazivo NEODOLÁVÁ ani statické vlhkosti, takže již vidím problémy např. při sečení v ranní rose, která by mohla vniknout do převodovky. Jde-li o čísla 2/3, pak jde o poměrně vysokou konzistenci a s ohledem na teplotní rozsah ji považuji za nevhodnou.
Jde-li o další označení maziva LV2-M podle DIN, pak jde o normu 51502. Na mazivu je uvedeno "KF2/3K-30". Co to znamená? Jde o mazivo pro ložiska valivá, kluzná a kluzné plochy... zde je to v pořádku. ALE písmeno "F" značí, že ve složení jsou pevná aditiva (zde MoS2) - a to je problém, protože podle jiné normy NEJSOU do vysokorychlostních skříní povolována pevné aditivní složky! Zbytek DIN normy značí provozní teplotu (120°C) a odolnost proti vodě, která je podle mne také velmi malá.
A závěr?
Takže tubu s LV 2-M jsem dal do šuplete a jedu do Drážďan pro tuk SOLO, kde stojí 6,50 EUR (na rozdíl od tuby LV 2-M, která je za 2 EUR, u Mount za 53 Kč.
A o firmě Mount. si myslím své... protože já chci, aby křovinořez vydržel i po záruce a ne se hned rozpadl začátkem osmého roku používání a já musel koupit další.