pro upřesnění, rozdíl mezi řepkovým olejem kuchyňským a tím v současných olejích pro ztrátové mazání je ten, že těch 60% biosložky je těžší frakce metylesteru řepkového oleje. Ten se vyrábí z rostlinného oleje tak, že z mastné kyseliny se oddělí glycerinový můstek od tří molekul esteru a na jejich volné konce se naváže metanol. Krátké řetězce MEŘO se užívají k výrobě bionafty a dlouhé k výrobě maziv. A protože je málo viskózní, tak se přidávají složky na zlepšení viskozity. Na rozdíl od motorového oleje nepotřebujete přísady pro detergenci karbonu, tepelně odolná maziva na bázi teflonu a jiné. Určitě však těch 40% aditiv nejsou jen protikorozní, protipěnivé, dispergující a podobné složky, ale zejména minerální nebo syntetický základový olej. Pokud bych si mohl vybrat, radši bych měl v oleji metylestery vyrobené z palmového oleje (což jsou některé dovozové), než z oleje řepkového či slunečnicového (což je Bipol).