Práce s křovinořezem

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?)
28.8.2010 12:57

Seče se v plné zátěži s plným plynem. Jsou situace, kdy je třeba snížit otáčky, ale nad záběr spojky při sečení kolem předmětů, které nechceme poškodit. Neustálé změny otáček motoru nesvědčí, musí neustále překonávat větší vnitřní odpory, není využitá setrvačnost a také dostává zabrat spojka, která jde x krát zbytečně do záběru. Neustále změny otáček zatěžují každé soukolí - úhlový převod i uložení hřídele, neboť místo plynulého chodu jsou tam neustálé rázy. Navíc je práce méně efektívní, protože při plném plynu je možná okamžitá plná zátěž, kdežto při rozběhu motoru je výkon při sečení i výkon motoru nižší. Takže při sečení, kdy se motor dostává do otáček - zpočátku pokosu dostává motor zabrat, neboť akceleruje v zátěži.Pokud počkáme, až se motor dostane do otáček - což nikdo nedělá, plynulost práce - efektivnost klesá.     

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
dzingo222 - (2) - 200.219 (?), 28.8.2010 11:57, zobrazeno: 25807x

Dobrý den,

Zajímalo by mně co je pro motor křovinořezu nejlepší jestli kosit,,s plynem" celou dobu a dělat častější přestávky, nebo taky lze videt a slyset ze se kosi pod plynem do jedne strany, pak se plyn pusti a nazpatek zase na plyn, atd... nějakou odbornou radu bych uvital.diky

Roxteedy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (143) - 242.192 (?), 28.8.2010 12:10
To si taky rád poslechnu od odborníků. Pač já seču na stálej (většinou plnej, ale ne vždy) plyn. Týpci, co bzíkaji jak siréna, nahoru a dolu mi přijdou srandovní. Podle mýho názoru 2T motor dobíhání bez plynu a tedy maziva, nemá rád. Chovám se k tomu jako k pile, bo ty motory jsou podobný (y)

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?), 28.8.2010 12:57

Seče se v plné zátěži s plným plynem. Jsou situace, kdy je třeba snížit otáčky, ale nad záběr spojky při sečení kolem předmětů, které nechceme poškodit. Neustálé změny otáček motoru nesvědčí, musí neustále překonávat větší vnitřní odpory, není využitá setrvačnost a také dostává zabrat spojka, která jde x krát zbytečně do záběru. Neustále změny otáček zatěžují každé soukolí - úhlový převod i uložení hřídele, neboť místo plynulého chodu jsou tam neustálé rázy. Navíc je práce méně efektívní, protože při plném plynu je možná okamžitá plná zátěž, kdežto při rozběhu motoru je výkon při sečení i výkon motoru nižší. Takže při sečení, kdy se motor dostává do otáček - zpočátku pokosu dostává motor zabrat, neboť akceleruje v zátěži.Pokud počkáme, až se motor dostane do otáček - což nikdo nedělá, plynulost práce - efektivnost klesá.     

Tomáš T. - (6) - 240.8 (?), 28.8.2010 13:12
Taky seču pod stálým plynem, ale ne vždy pod plným (podle podmínek). Ještě jsem někde četl kromě toho co uvedl J.S., že když se přidává plyn jen při záběru a při pohybu zpět se ubírá, tak se motor nestíhá chladit. Ten čas běhu bez zátěže mu tak prý pro chlazení chybí a to hlavně v horkém letním počasí. Nevím, jestli je to pravda. Ty motory ale vydrží hrozné věci a moc dlouho. Jeden soused seče tím neustálým tůrováním, druhý soused pak zásadně s podtočeným motorem tak na půl plynu a zatím nemají problémy. Jenom já jsem z toho někdy zralý na psychiatra:-))

L. Radek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (404) - 142.240 (?), 28.8.2010 13:41
Některé křovinořezy mají aretaci plynu na optimálnim výkonu, cca 3/4 od maxima. Ja mam slabší motor, tak sekám na plný plyn, ale se silným motorem je to zbytečné. R.

host - 183.218 (?), 28.8.2010 14:17

Tak to se u toho psychiatra sejdem.Můj soused seče křoviňákem podobně.To je hrůza to poslouchat.Přidává a hned ubírá.Co to je za nešvar?!

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?), 28.8.2010 14:53

Je to představa daného majitele, že motoru stálé vysoké otáčky škodí, stejně, jako např. u auta, když jedete z kopce a necháte např. 3 stupeň a mohlo by se jet na 5 stupeň. Jenže u těchto přístrojů je to o jiném motoru a jiném pracovním režimu. Vysokootáčkové motory jsou ve svém živlu, když točí, ne když jsou pod otáčkami, nebo se dokonce pořád do těch správných otáček dostávají. V tomto případě ten nešvar drží řídítka a "seče".

j.c. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 190.236 (?), 28.8.2010 20:16

Seču se strojem St FS 130 motor 4mix volné plochy na plný plyn a mašina si jenom brblá.  Při dosíkání se strunou kolem plotu, stromů aj složitělších místech na 1/4 až 1/2 plynu max abysem ty stromky moc neomlátil. Trávě zmar, letos mi už z toho hrabe.

dzingo222 - (2) - 210.193 (?), 28.8.2010 21:30

Pracujis křovinořezem uz par let a jak Vas ctu tak spravne, jeste bych se chtel zeptat - novejsi krovinorezy maji tlacitko startu plynu - muze se pouzit pri startu kdyz je motor zahraty... pouziva se tahle funkce pri koseni -,, kdy drzi optimalni otacky,,? samozrejme ze pri koseni hustejsich porostu uz tohle nestaci... diky za ujasneni...

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?), 28.8.2010 21:37

Nesmí se použít při sečení. O žádném tlačítku, které by aretovalo chod motoru křovinořezu během práce nevím. To tlačítko /aretace je tam pouze pro snadnější start. Při těch otáčkách byste stejně sekat nemohl, neboť je to tzv. půlplyn, a na ten se neseče.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz