Olej Stihl

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?)
4.9.2008 11:13

Pro. H.H., nechci tímto snižovat hodnotu Mogulu TSF, ale kromě ceny nevidím jediný důvod jej používat. To je můj názor. Dříve jsem se dohadoval, když byl k dispozici kvalitní olej, proč někteří stále používají M2T, nebo M6A. Toto nesrovnávám, ale z pohledu dané problematiky mi to ty situace připomíná. Dnes se jich zeptejte na tyto oleje,  s odstupem času, mávnou rukou, to jsme to ještě neznali ... Přitom do nových HQ 262,268, 272 dávali M2T, v době, kdy byl k dispozici originální olej. Nyní je originální olej běžně, levnější než tenkrát, přesto se zase hledá něco ještě levnějšího a hlavně výrobcem pily  nevyzkoušeného. Když se mě několikrát stalo dříve, že nebyl olej Dolmar, tak mi byl nabídnut  prodejcem Dolmar olej EXEL, který jsem mohl mísit taky 1:50.Máte takové svolení od Stihlu, nebo HQ, že můžete Mogul TSF mísit 1:50, tak jak to praktikujete? No, je to na každém, jaký olej používá. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 176.188 (?), 4.9.2008 10:52

pisal som, ze mam k dispozicii len hodnoty bezne dostupne, teda pre Mogul TSF len API a JASO, nic viac... a na zaklade toho je ten olej minimalne tak dobry ak nie lepsie ako Stihl HP (pripustil som moznost, ze spolupraca pri vyvoji oleja so Stihl moze viest k tomu, ze HP bude lepsie), len J.S. vo svojom upravenom prispevku pisal, ze API a JASO nie je vsetko a uvadzal technicky list... teda som bol na neho zvedavy, z dovodu vlastneho pouzitia a zvedavosti, preco je Mogul TSF horsi, o nic ine mi neslo...

pan J.S. zase sa nechapeme... ja vidim 2 oleje, ktore maju totoznu specifikaciu resp. podobnu (Mogul je podla toho lepsi), teda pri podobnej specifikacii a odlisnej cene preco mam pouzivat drahsi vyrobok? ale pisali ste o technickom liste, teda ma zaujimalo, co vidite vy a viete vy co neviem ja, teda by som Mogul nepouzival, keby som sa dozvedel nove informacie, ale tie ste neuviedli, nevadi... vsetko je ok...

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 4.9.2008 11:13

Pro. H.H., nechci tímto snižovat hodnotu Mogulu TSF, ale kromě ceny nevidím jediný důvod jej používat. To je můj názor. Dříve jsem se dohadoval, když byl k dispozici kvalitní olej, proč někteří stále používají M2T, nebo M6A. Toto nesrovnávám, ale z pohledu dané problematiky mi to ty situace připomíná. Dnes se jich zeptejte na tyto oleje,  s odstupem času, mávnou rukou, to jsme to ještě neznali ... Přitom do nových HQ 262,268, 272 dávali M2T, v době, kdy byl k dispozici originální olej. Nyní je originální olej běžně, levnější než tenkrát, přesto se zase hledá něco ještě levnějšího a hlavně výrobcem pily  nevyzkoušeného. Když se mě několikrát stalo dříve, že nebyl olej Dolmar, tak mi byl nabídnut  prodejcem Dolmar olej EXEL, který jsem mohl mísit taky 1:50.Máte takové svolení od Stihlu, nebo HQ, že můžete Mogul TSF mísit 1:50, tak jak to praktikujete? No, je to na každém, jaký olej používá. 

HH - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (154) - 94.115 (?), 4.9.2008 11:35
Já používání oleje Mogul TSF nepropaguju a ani neobhajuju, ať si tam každý leje co chce, u STIHLu nepoužitím výrobcem předepsaného oleje porušujete záruční podmínky.

HH - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (154) - 94.115 (?), 4.9.2008 11:30
pro xxx.xxx.176.188: ale specifikace NENÍ všechno, je to nároková záležitost splníš minimální podmínky ve všech ukazatelích, dostaneš příslušnou třídu, co všechno se sleduje nevím, ale na uvedeném příkladu HP a Castrol jsou rozdíly vidět, hlavně v karbonizačním zbytku (kolik "bordelu" zůstane po spálení oleje) a bodu hoření (při kolika stupních dojde ke spálení oleje = ztráta mazivosti) a přitom oba vyhovují specifikaci API TC. V čem neprošel olej HP pro specifikaci JASO FC a olej Mogol TSF nevím, ale určitě to nebylo např. v mazivosti při 100 stupních (TSF horší)

host - 116.34 (?), 4.9.2008 18:31

Zdravím. Neviem či Vás to bude zaujímať, ale napíšem to. Zo servisu kde som poslal motor(z motorového bicykla) sa mi ozvali a povedali mi že sa odlomila časť z ložiska klukovky a klukovka to vyhodila k piestu a preto sa vylomil ten valec. A ešte písali že motor bol dosť zakarbovaný, ale dvojtakt bez karbonu som ešte nevidel. Teraz tam dajú nový válec, piest, krúžky, ojničné ložisko, ložiská klukovky a novú spojku. Hovorili že spojka bola zodratá, ale ja som to nezbadal lebo normálne fungovala. Tieto ND, ktoré som tu napísal ma budú stáť 1700Sk a servisné práce 1000Sk. Takže spolu to bude 2700Sk. Nie je to málo, ale keď sa chcem voziť tak sa nedá nič robiť. A ešte mi povedali aby som radšej používal olej Husqvarna XP ako tento olej Stihl.

ARB - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 177.66 (?), 4.9.2008 20:21

Ale veď ste používali Sheron a nie Stihl!

host - 116.34 (?), 4.9.2008 21:20

Nie, to sme sa asi zle pochopili. Ja som používal olej Stihl a Chcel som používať olej Sheron pre jeho nízku cenu.

host - 116.34 (?), 10.9.2008 15:29

Zdravím. Na internete som natrafil na tému o olejoch a písali tam, že olej do dvojtaktu sa musí kupovať podľa otáčok motora. Napríklad olej Stihl je určený pre píly ktoré majú 10000 až 12000 otáčok. Ale môj motor má len 7000 otáčok. A písali tam že keď dáme takýto olej, ktorý je určený pre vysokootáčkové motory do motora, ktorý má menej otáčok tak ten olej sa nevie dobre spáliť a karbonuje. Neviem či je to pravda alebo nie. Tak sa k tomu prosím Vás vyjadrite, že čo si o tom myslíte. Ďakujem.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 10.9.2008 17:47

Ano, je to pravda. Jen upřesním, že olej Stihl - červený se běžně používá do profi pil, které mají max. otáčky 14000 i více. Jeho otáčkový faktor je vyšší, neboť takový olej by výrobce nedoporučil na hranici mazaní a udržitelnosti filmu na třecích plochách. Ale k tomu co uvádíte - karbonování a rozsahy použití. Např. olej, který je určený pro skůtry na otáčky kolem 7000 již při vyšších otáčkách - v motoru motorové pily ztrácí bezpečnou mazací schopnost - výsledkem je zadření motoru. Spolupracovník použil do PS340 - max. otáčky 11500 olej do skůtru - nějaký belgický za cca 250,-Kč a 2 nádržky ve větší zátěži a zadřel akorát zajetou pilu. Hrozně se divil proč se to stalo, tak donesl olej a rozsah a vhodnost použití byla na motocykly a skůtry i jiné 2 takty. Jiný příklad olej Stihl v mopedech, které byly upraveny na vyšší výkon, ale mělo by to v pohodě mazat. Nemazalo, stále problémy se svíčkou - spálený zbytek - šu... zakarbonované motory, přidíraly se jim motory, prostě přešli na nějaký Motul. Přesto očekávali, že olej do pily a na vysoké otáčky bude to pravé. Opět se dá zdůraznit, že vhodnost použití oleje a zajištění celkové funkčnosti a dlouhodobé životnosti s minimem zatěžujících látek jak pro motor, tak pro obsluhu - okolí je zaručen volbou, kterou doporučuje výrobce, případně doporučuje vhodnou náhradu s daným poměrem mísení. Ve Vašem případě asi došlo k technické závadě - vadou dílu - ložiskem. Potom již taková ulomená součástka udělá paseku v motoru. Je otázka, proč se ložisko poškodilo. Ale Vy jste to dotazoval tak, zda vina byla v používaném oleji  - resp. zda tento olej nahradit. Pokud máte v návodu doporučený olej H, Stihl, tak pokud jej mísíte dle výrobce motoru, nemohl to olej způsobit. Byl tam i nějaký kratší úsek s M2T, ale to již těžko posuzovat. Vy máte klasický 2 takt, jako třeba pilu, nebo kosu. To není motor 2 takt skůtr - klasický. Proto bych používal olej Stihl, nebo Hq. 

host - 116.34 (?), 10.9.2008 19:06

Ďakujem za vysvetlenie. Ale viete môj motor má max. 7000 otáčok a ja jazdím asi tak na 3/4 čo je asi 5000 otáčok. Viete keď idem napr. 5km tak idem stále na 3/4 plynu a nie ako píla že chvílu je zaťažená na plný plyn a chvílu ide na voľnobeh. A preto sa olej Stihl asi nevie dobre spáliť a karbonuje. Olej M2T som použil len núdzovo zmiešaný s benzínom v pomere 1:25 a spálil som len 1 liter benzínu ale už ho nepoužijem keď nebudem musieť.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz