Olej do sekačky

host - 231.226 (?) 
29.4.2009 7:44

Poprosil by som o jedno... ak už máte internet, a kto tu prispieva tak ho má... zadajte si do    /www.google.sk     alebo.cz / slovné spojenie ktoré Vás zaujíma a máte na celý večer čo študovať... napr. si tam zadajte           tabulky viskozity olejov          a máte to tam pekne rozpísané aj s odkazmy na iné     napr, normy API, SAE, atď a neuvádzajte iných do omylov a hlavne toto je stránka na rady a nie osočovanie a znevažovanie rád druhých... ak niečo o probléme neviem tak sa poučím od druhých, alebo nemiešam do témy hlúposti... Juraj.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 133.102 (?), 29.4.2009 7:49

má to cenu reagovat? co má vlastně pán na začátku diskuze v návodu za olej?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 29.4.2009 7:54

Kdybyste si aspoň pamatoval co jste tu napsal. Tohle je Váš příspěvek o trochu výš:

V originalu B&S primo nezakazuji "automobilovy olej" SAE 40, ale jelikoz je ridsi nez SAE 30 vyrobce upozornuje na urcite nedostatky viz. prispevek pana J.S. Takze urcite je vhodnejsi vyrobcem doporucovany olej SAE 30. R.

Takže žádný 10W40, ale monográdní SAE 30 a SAE40. Co jste si při tom "myslel", je jedno. Reagoval jsem na to, co jste napsal.

andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 220.253 (?), 29.4.2009 7:56

Napsal jste: "V originalu B&S primo nezakazuji "automobilovy olej" SAE 40, ale jelikoz je ridsi nez SAE 30 vyrobce upozornuje na urcite nedostatky."

- PP vám odepsal:"Podle čeho soudíte, že SAE 40 je řidší, než SAE 30?"
- Vy jste mu odepsal: "Pane P.P. SAE 30 je proste hustsi. Nebo snad chcete probirat jeste viskozitu oleju? R."
- Aha, tak PP mne předběhl :-).

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 29.4.2009 8:25

Pánové, opět klasika, někdo zde obecně tvrdí, že je to v podstatě jedno a že oleje jsou stejné, na nálepky nehleďte, jsou to reklamy a pod. Tazatel se ptá v úvodu na použití oleje, který má doma. V návodu B+S je to jasně uvedeno. Co se děje v motoru při nadbytečném spalování oleje doufám nemusím vysvětlovat. Komu návody výrobců nevoní a považují je za zbytečnost, tak mohou používat v motoru třeba řepkový olej, když jim to pojede v pořádku - ušetřili a o to tu musí jít, jinak nechápu. Ale buďte ohleduplní a nenuťte to druhým, kteří si nemohou koupit novou sekačku po pár letech. 

Z návodu B+S
Z návodu B+S

andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 220.253 (?), 29.4.2009 9:29

Doufám, že se to tu nezvrhne v nekonečnou debatu o ničem, podobnou na serveru o olejích. Pokusím se nevyvolat flameware.

Pokud někdo do sekačky používá výrobcem předepsaný olej (např. SAE 30), není rozhodně trulant. Na druhou stranu, aniž bych to někomu skálopevně doporučoval, jsem do motoru B&S Sprint 3,75 asi 15 let používal M7 ADS III namísto předepsaného T4 SAE 30. Motor je 19 let starý a dodnes startuje na 1. zatáhnutí. Sekaček, které fungují na obyčejný 10(15)W-40 znám několik, žádná z nich neměla poškozený motor, ani zvýšenou spotřebu oleje. K popisku, co přiložil Jiří bych uvedl jen tolik, že multigrade olej, kterýžto má zimní číslo viskozity jakkoliv nízké, nemá na spotřebu oleje téměř vliv, a to platí i u automobilů. Při provozní teplotě je viskozita (HTHS) u olejů se stejným letní číslem stejná (tj. platí pro ni stejné tabulkové rozpětí). V reálu tedy při provozní teplotě platí stejné rozpětí viskozity pro SAE 30, jako pro SAE 0W-30.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 29.4.2009 10:20

Andy v pořádku, ale není to jen o tom, že sekačka po x letech jede. Je jednoznačně prokázáno, že při použití nevhodného oleje se zvýší spotřeba oleje spalováním v motoru. Já jsem jako největší přínos 4T viděl v tom, že tolik nesmrdí, nekouří, mají nižší spotřebu paliva, hlučnost a pod.  proti 2T u malých motorů sekaček a malé mechanizace. Použitím nevhodného - nedoporučeného oleje se tyto přednosti 4T snižují, protože např. ten olej, co jde navíc spálený z motoru zamořuje prostor, kde se seče a pohybuje se mnohdy nejen obsluha sekačky.Spalovací komora je více zakarbonovaná a změna od ideálního tvaru přináší snížení výkonu a zvýšení spotřeby i emisí. Možná to někomu nevadí a je rád, že to vrčí, ale je to celkově škoda, že jsou tyto motory za takových podmínek provozovány.

host - 133.102 (?), 29.4.2009 10:57

problém je, že pán má v návodu k B+S doporučený olej 5W - 30. Takové specifikace nedosahuje žádný olej pro sekačky. Když tam naleje SAE 30, tak porušuje návod k obsluze!  to jen narážím na použití nevhodného  - nedoporučeného oleje. 

andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 220.253 (?), 29.4.2009 11:05
Já nevím, jestli jsem to napsal úplně srozumitelně, ale měl jsem na mysli rozdíl mezi 4T oleji (tj. pro zahradní techniku či motocykly, např. SAE 30) a vícerozsahovými motorovými (automobilovými) oleji, např SAE 10W-30, kdy nevidím problém v použití vícerozsahového motorového oleje s vhodným letním číslem pro motory sekaček. Tyto oleje jsou kvalitnější, levnější a dostupnější než oleje pro sekačky, a jak jsem napsal, při provozní teplotě mají stejnou viskozitu jako jednorozsahový olej, takže, dle mých zkušeností, nedochází ke zvýšené spotřebě oleje.

host - 133.102 (?), 29.4.2009 11:16

andy napsal jste to srozumitelně a sohhlasím s Vámi. Já jen šťourám do J: S který furt doporučuje olej do sekaček i když neodpovídá návodu k obsluze.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz