Jakou směs používáte k pohonu 2 T
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?) 8.5.2009 22:48
PP, pokud někdo tady lže, nejsem to ani já, ani výrobci a ani vy! JASO není norma, ale standard (Japanese Automobile Standards Organisation), JASO je I o kouřivosti (exhaust smoke, exhaust system blocking), samozřejmě je u vyšší specifikace FB x FC, více potlačena, záleží ale na poctivosti " baliče " oleje, jak se třeba postaví k označení při mezních hodnotách. " Čichatelností " nazývám skutečně celkový vjem například při odvětvování velké koruny smrku, vydatně zavětvené. Některé oleje jsou cítit po ricinu, jiné doslova smrdí, některé produkují dým, jiné ne. Záleží kolik obtížně spalitelných složek obsahují. Určitě dobře víte, že pokud olej odpovídá třídě v alespoň, tuším, 70 %, je možné ho do ní zařadit, pak ta kouřivost nemusí být na 100%. Správně připravená směs, seřízený motor bez závad, ji nemusí nijak zdůraznit. Kupříkladu rozdíl mezi FA a FB je jen ve zvýšené viskozitě. ISO-L-EGC by mělo mít více detergentů než JASO FC a přitom některé oleje jsou zařazeny JASO FB a ISO-L-EGC.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6582) - 128.44 (?), 8.5.2009 7:11
Tu nemáte co chápat, s odpuštěním, tu musíte vzít jako fakt. Jinak byste si musel vzít výsledky zkoušek porovnávaných olejů a prostudovat je. A rozumět tomu. Že nemají prodejci o specifikaci ani páru Vám už nevadí, vezmete olej, podíváte se a okamžitě víte, na čem jste. Co prodejce neví o olejích Vám může být srdečně jedno. Většina obsluh na pumpách taky neví o olejích nic, možná ani nevědí, jestli je to převodový, či motorový. Ale prodávají to a nevadí to nikomu.
Ještě kontrolní otázka, budete mít dva oleje, oba stejné specifikace, např. JASO FC. Na jednom bude napsáno "nízká kouřivost", na druhém ne. Který je lepší?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6582) - 128.44 (?), 8.5.2009 20:19
Odpověděl jsem na dotaz. Moje otázka závěrem směřovala k tomu, že tazatel (snad) pochopil, že oleje se stejným písmenem normy budou mít stejné (+-) vlastnosti, (tedy i kouřivost), bez ohledu na to, co na obalu říká reklama.
A naopak nechápu Vaši odpověď. Že olej s vyšší normou je výkonnější je snad jasné.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 8.5.2009 20:55
Dalo by se s tím i souhlasit, ale ono tomu až tak úplně není. Nejprve něco k normám. API a ISO jsou normy (ústavy), které mne zajímají po stránce 2T garden motorů, JASO je Japonský automobilový standart a kupříkladu rozdíl mezi FC a FD je pouze ten, že FD obsahuje více detergentů než FC! Tedy čistících přídavků. Americký petrolejářský institut (API), stanovuje pouze TC a různá vylepšení značí 1,2 a podobně. Mezinárodní institut pro standardizaci (ISO), stanovuje tři skupiny EGB, EGC,EGD a ty nemusí nutně souhlasit s JASO. Takže sečteno a podtrženo, rozhodující je aby olej odpovídal API - TC a vše ostatní je jaksi něco navíc a nutně to ani nemusí znamenat, že olej uváděný JASO FC, je výkonnější než ISO EGB. Další věcí je, že normu vyznačuje na obal prodejce, tedy někdy "výrobce", nemyslím, že by si dovolil nadhodnotit svůj produkt, spíše jsem ochoten připustit, že je pro něj přijatelné mírně snížit označení. V praxi jsem vyzkoušel docela dost olejů, míchání vždy stejné a mohu s čistým svědomím prohlásit, že některé oleje deklarované jako JASO FC jsou nečichatelné! Olej deklarovaný jako JASO FB, zde dotazovaný, používám převážně a kouřivost je u něj jedna z nejmenších a čistota motoru jedna z nejvyšších.
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6582) - 128.44 (?), 8.5.2009 21:12
Čichatelnost je neurčitý pojem, předpokládám, že norma se zabývá množstvím kouře, nikoliv odérem.
Norma JASO je mimo jiné i o kouřivosti, tedy někdo lže. Buď Vy, nebo výrobci.
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 8.5.2009 22:48
PP, pokud někdo tady lže, nejsem to ani já, ani výrobci a ani vy! JASO není norma, ale standard (Japanese Automobile Standards Organisation), JASO je I o kouřivosti (exhaust smoke, exhaust system blocking), samozřejmě je u vyšší specifikace FB x FC, více potlačena, záleží ale na poctivosti " baliče " oleje, jak se třeba postaví k označení při mezních hodnotách. " Čichatelností " nazývám skutečně celkový vjem například při odvětvování velké koruny smrku, vydatně zavětvené. Některé oleje jsou cítit po ricinu, jiné doslova smrdí, některé produkují dým, jiné ne. Záleží kolik obtížně spalitelných složek obsahují. Určitě dobře víte, že pokud olej odpovídá třídě v alespoň, tuším, 70 %, je možné ho do ní zařadit, pak ta kouřivost nemusí být na 100%. Správně připravená směs, seřízený motor bez závad, ji nemusí nijak zdůraznit. Kupříkladu rozdíl mezi FA a FB je jen ve zvýšené viskozitě. ISO-L-EGC by mělo mít více detergentů než JASO FC a přitom některé oleje jsou zařazeny JASO FB a ISO-L-EGC.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6582) - 128.44 (?), 9.5.2009 8:28
Jenže tu poctivost si nemůžu (alespoň já) nijak ověřit a zbývá jen věřit co je napsáno na obalu. Původní dotaz zněl, že jistý Super olej má jen JASO FB, zatímco jiný FD. Odpověděl jsem - zkráceně, že nesmí číst výkřiky typu "super - extra", ale řídit se normou. To je vše a za tím si stojím. Ostatní aspekty, jako poctivost výrobců, "zančka" a podobně, neřeším, to ani nelze posuzovat a nemá význam. Mohl by to snad posoudit ten, kdo zadřel spoustu různých pil, rozebíral hromady různých motorů, přesně věděl jak a čím to maže a měl o tom přesné záznamy. A hlavně, mohl porovnávat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 159.146 (?), 8.5.2009 20:56
m2t? to je max do fichtla. do pil a tezcer namahanych stroju jedine plnosintetiku. jednou se me podarilo zadrit motorovku ale z blbosti
rezal jsme ve vedru 35°C v lese pul dne a pak jsme to vypl a nenechal bezet na volnobech a pripeklo se to
jednou tady od nas manik lil do motorovky jen 95 bez oleje a vydrzelu mu to 15 minut a zapaklo se to a on to sel reklamovat ze to nechce jet. njn nekteri si
mysli ze je to jak auta.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|