Též jsem se nechal zlákat diskuzí na tomto fóru a začal silně uvažovat o nějakém zahradním kultivátorku. Nechtěl jsem nic složitého, drahého, velkého a neskladného. Nakonec jsem se nechal inspirovat diskuzí o elektrických rotujících motyčkách a na vyzkoušení koupil v Lidlu za 1500 Kč, výše uvedený FLORABEST. Výroba údajně německá, váha 7,85 kg, skladné, výkon 710 W, záběr 36 cm, pracovní hloubka až 18 cm.
Na Zelený čtvrtek jsem ho poprvé vyzkoušel na zrytém a jednou uhrabaném záhonu k zapravení hnojiva a k prohlobení - nakypření půdy. Záhon cca 120 m2, jílovito-hlinitá půda, práce cca 2 hodiny (60 m2/hod.). Nejprve se mě zdálo, že to jede po vršku a uvažoval o nějakém přídání závaží, ale pak jsem si to rozmyslel, abych to neuštval. Chodil jsem s tím po zpátku, zvolnil krok a ono to do země pěkně lezlo, akorát z toho pěkně brnělo zápěstí, ale záda v pohodě. V pátek mě to pěkně zmoklo a na Velikonoční pondělí opět.
Dnes jsem to už psychicky nevydržel a šel s manželkou sadit již dosti narašené Marabely a o něco méně narašené Princess. Zase hlásí od pátku pršet. Suché to moc nebylo, ale moc mokré také ne. No bylo to tak na hraně. Po zasázení a zahrnutí řádků brambor se mě ty ušlapané meziřádky moc nelíbily, a tak prošel zkouškou ohněm opět zahradní kultivátorek. Ušlapanou zeminu mezi řádky jsem tedy znovu projel tímto nástrojem (řádky cca 62 - 65 cm, kultivátor 36 cm). Nadělalo to pěkné hlíny na další přihrnutí brambor. 14 řádků x 10 m = 15 jízd po 10 m x 36 cm záběr = 54 m2 asi za 1 hod. Musel jsem to vodit pomalu, aby to lezlo do země a brambory nelezly ze země. Ke konci, kde to bylo nejvíce ušlapáno, se to i trochu lepilo, ale nože jsem čistil až po práci. Převodovka se nehřála. Motor má údajně nějakou pojistku proti přetížení a až stroj vychladne, tak to prý zase jede. Ale já jsem s tím bez problémů 2 hod. dělal v těžší zemi a šlo to, až na to brnění zápěstí.
SUMÁŘ: 2. dubna - 120 m2 jedenkrát přehrábnutého záhonu - 2 hod.
7. dubna - 54 m2 ušlapané půdy mezi řádky brambor - 1 hod.
A ještě ho čeká další práce pod brambory Rafaela, nychystat na kousek krmné řepy a na nějakou zeleninu. Celkem jsem byl mile překvapen. Za tu cenu jsem od toho takový výkon nečekal, ale zase naopak od toho nemůžem čekat zázraky. Dopředu to moc nejede (nutno tahat dozadu), na zkypření - na podzim zrytého - záhonu, na zapravení hnojiv dobré. Jen bych potřeboval ještě zjistit, jestli se k tomu dají někde dokoupit třeba rovné nože s opěrnými kolečky na vertikulaci trávníku nebo drátěný - kartáčový válec s kolečky na vyhrabávání trávníku, ať to má širšího využití, pokud se to při tom zápřahu nerozesype.
FR